Menu

Életet menthet a jelzőrendszer

2004.04.24.

Április 2-a óta működik már a XV.kerületben, de hivatalosan április 14-én vehette át a jelenleg negyven darabból álló jelzőrendszer egyikét a 68 éves cukorbeteg Boros Jánosné, Ági néni a lakásán.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Hajdu László, polgármester, Király Csaba, alpolgármester, Marsovszky Györgyné, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke, Kovácsné Márkus Éva, a Szociális és Egészségügyi Osztály vezetője, Osgyány Éva, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója.
A XVIII.kerületben már megvan a központ, a telepítéseket most kezdjük, míg Újpesten volt egy kísérlet a működtetésre – mondta Dr. Szőllősy Tamás, a Body Guard Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Győrben már működik a rendszer, míg sok helyen az önkormányzatokkal még tárgyalásban vagyunk.
Örülök a készüléknek- vette át a szót Ági néni. Szerencsére még nem szorultam segítségre, mert betartom az előírásokat. Mindez a saját érdekem is.
A szolgáltatást jelenleg igénybe vevők átlag életkora 74 év, a legfiatalabb 19 éves, a legidősebb 92 éves – tette hozzá Osgyány Éva. A szolgáltatást igénybevevők többsége szív-és érrendszeri betegségben szenved. Bár a legfiatalabb 19 éves, aki ugyan nem egyedül élő, de autóbalesetet szenvedett és a nagymamának van szüksége állandó felügyeletre. A szolgáltatás 24 órás és az elmúlt napokban már volt egy éles hívásunk, s így életet mentettünk.
A szolgáltatás keretében a lakásban felszerelt készülék, mely a telefonvonalra van kötve kapcsolatban van az 50 méteres körzetben működő kézre szerelt nyomógombos készülékkel, s így a nap 24 órájában működő diszpécser szolgálat számára a szolgáltatást igénybe vevő jelzést tud leadni, sőt beszélgetni is tud- mondta Dr. Szőllősy Tamás.
A szociális törvény kötelező feladatként írja elő az önkormányzatok részére a jelzőrendszeres házi gondozás működtetését, amely az igénybevevők számára a biztonságos életvitelt teszi lehetővé. A XV.kerületben amennyiben hívás érkezik a diszpécserközpontba, a benti munkatárs képes eldönteni a segítségnyújtás formáját: a gondozószolgálat ügyeletének vagy a hozzátartozó értesítése.
A rendszer kialakításához szükséges készülékeket és a diszpécserközpontot a Body Guard Szolgáltató és Kereskedelmi Kft, a 24 órás ügyeletet az ESZI szakképzett gondozónői biztosítják, melynek ellátásához a szükséges személygépkocsi megvételére az önkormányzat biztosította a szükséges anyagi fedezetet.
A rendszer éves működtetése 6,2 millió forintba kerül évente, melyhez 2,5 millió forint állami normatíva biztosított. Szükség esetén a jelenlegi rendszer tovább bővíthető, a felmérés a kerületben továbbfolytatódik.