Menu

Az idősek helyzetét tanulmányozták

2004.04.18.

Április 15-én a bécsi Fortuna Alapítvány kuratóriumának tagjai (ing. Karl Svoboda, az alapítvány kuratóriumának elnöke, ifj. Karl Svoboda, Brigitte Dober, Friedrich Kovar, Julianna Weisz) tanulmányútra érkeztek a XV. kerületbe, ahol az idősek helyzetéről informálódtak.

A négynapos program keretében többek között ellátogattak az Arany Alkony Idősek Otthonába, megismerkedtek a kerület nevezetességeivel, részt vettek a Hartyán NOK-ban rendezett XV.kerületi környezetvédelmi programon illetve a Közéleti Házban nyugdíjasokkal találkoztak egy kötetlen beszélgetés keretében.
A jelenleg a XV.kerületben tartózkodó küldöttség, a Fortuna Alapítvány tagjai Bécs X. kerületéből érkezett – mondta Weisz Julianna, a delegáció tagja a honlap újságírójának. Az alapítvány Bécsben a nyugdíjasok ügyével és így az idősek számára otthonok létrehozásával, működtetésével foglalkozik. Évekkel ezelőtt már jártunk az Arany Alkony Idősek Otthonában, s most visszatértünk, hogy megnézzük, azóta milyen változás, fejlődés történt itt. Nagyon pozitív tapasztalataink vannak. Azonban el kell mondanom, hogy óriási különbség van a két intézmény illetve a két ország nyugdíjasainak helyzete között, hiszen az osztrák nyugdíjasnak nem kell letennie pénzt, ha azt akarja, hogy beköltözhessen a nyugdíjas otthonba. Csak jelentkeznie kell (férfiak 60 éves kortól, nők 55 éves kortól tehetik meg) és két éves bécsi lakhatóságot kell igazolnia. Egy bizonyos összegű kauciót azért le kell tennie, ami arra szolgál, hogy halálát követően abból a pénzből fel tudják újítani az általa lakott szobát. Ez az összeg azonban csak minimális. A saját tulajdonú lakását eladhatja, megtarthatja, ehhez senkinek semmi köze sincs, a nyugdíjas vagyonát gyarapítja. Az otthonban van egy- illetve kétszemélyes apartman, ahol élete végéig tartózkodhat az idős ember. Az utóbbiban lakhat házaspár, testvérpár, élettárs, két barát, barátnő is.
A Közéleti Házban dr. Szabó Miklós, a Nyugdíjasok Szövetségének elnöke munkájukról, a kerületi civil szervezetek valamint a nyugdíjasok életéről számolt be a delegációnak és a programon részt vevő Hajdu László, polgármesternek, Marsovszky Györgyné, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnökének, Kovácsné Márkus Éva, a Szociális és Egészségügyi Osztály vezetőjének. Ezt követően ing. Karl Svoboda az osztrák nyugdíjasok helyzetéről beszélt. Elmondta, hogy az idei évben náluk a nyugdíjak emelése egészen minimális volt- kb. két ezer forintnak megfelelő összeg. A résztvevőktől érkező kérdésre válaszolva hozzátette, hogy Ausztriában nagyon is fontos a nyugdíjasok helyzete, a választásoknál a nyugdíjasok véleményformáló szereppel bírnak, így nagyon számítanak rájuk. A küldöttség tagjai dicsérték a XV.kerület szociális ellátását, mivel nemcsak személyesen győződtek meg minderről, hanem utána is néztek.