Menu

Ünnepség vetélkedővel, faültetéssel

2004.04.18.

Április 16-án a Hartyán Nevelési-Oktatási Központban volt a XV.kerületi központi „Föld Napja” ünnepség, melyen részt vett a napokban a XV. kerületben tartózkodó bécsi Fortuna Alapítvány küldöttsége is.

Marsovszky Györgyné, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnökének köszöntő szavait követően a Hartyán NOK kiskórusa adott elő egy népdalcsokrot. Ezt követően a kerület tíz iskolájának 18 csapata versenyzett egymással a környezetvédelmi vetélkedő keretében. A programnak megfelelően a verseny után Hajdu László, polgármester köszöntötte mind résztvevő gyerekeket, felnőtteket és az osztrák küldöttség tagjait, akiknek Szentkuti Jánosné foglalta össze németül az elhangzottakat.
A környezetvédelem szellemi központja évek óta a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ – mondta a polgármester. A Föld Napja a föld, a víz, a természet, az épített környezet védelmét jelenti, ahol ember, állat, nővény él. Örülök, hogy a Hartyán NOK ennek a versenynek évek óta otthont ad, melyhez egyéb hagyomány is kötődik: a faültetés.
Az ünnepi köszöntőt követően a Hartyán iskola 4.n. osztálya és a Hartyán NOK kiskórusa adott elő egy műsort, mely a környezet védelméről és -szeretetéről szólt illetve elhangzott az Erdő fohásza magyarul és németül is. Egy mesében a szereplő gyerekek elmesélték, hogy az oroszlán tanácsára az erdő állatai Embervédő Egyesületet kívántak létrehozni, ám végül rájöttek, hogy az ember ember elleni védelméről nem tudnak gondoskodni.
A résztvevők ezt követően az iskola udvarára vonultak, ahol ünnepélyesen elültettek egy hársfát. Az első lapát földet Hajdu László és Ing.Karl Svoboda, a Fortuna Alapítvány kuratóriumának elnöke szórta a fa gyökerére, majd iskolánként egy-egy diák segítségével ültették el a fát a gyerekek.
A program végén került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre.
A környezetvédelmi verseny végeredménye:
I. Kolozsvár iskola 2.csapata
II. Kolozsvár iskola 1.csapata
III. Károly Róbert iskola 1.csapata
IV. Hartyán NOK 1.csapata
V. Kontyfa iskola 2.csapata
VI. Károly Róbert iskola 2.csapata
VII. Czabán iskola 1.csapata
VIII. László Gyula iskola 2.csapata
IX. Szent Korona iskola 2.csapata
X. Czabán iskola 2.csapata

A rajzverseny végeredménye, melynek díjátadása április 20-án lesz.
I. Hartyán NOK 1.csapat
II. Hartyán NOK 2.csapata
III. Károly Róbert iskola 2.csapata
IV. Kolozsvár iskola 1.csapata
V. Kolozsvár iskola 2.csapata
VI. László Gyula iskola 2.csapata