Menu

Elkészült a tanösvény

2004.04.13.

Március 26-án a káposztásmegyeri Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ Homoktövis Környezetvédelmi Oktató Központ a TETRA Alapítvány támogatásával az Észak-Pest és környéke vízi és vizes élőhelyek bemutatására ismertető táblákat helyeztetett el a XV.kerületben, a Szilas tó mellett Nagyturjános –Szilas tó címmel.

A tanösvény ünnepélyes avatásán részt vettek az érintett területek – XV.kerület, IV.kerület, Dunakeszi – önkormányzati képviselői, a Környezet- és Természetvédelmi Oktató Központok Országos Szövetségének rendes tagja, a Micimakó Óvoda két munkatársa, Dr. Kriska György az ELTE adjunktusa, valamint Dr. Maklári Jenőné a Homoktövis Oktató Központ illetve Juracsek Ferenc erdész a Pilisi Parkerdő Rt részéről.
– A XV.kerületben található két természetvédelmi terület közül a Nagyturjános (98123 hrsz) fővárosi védettségbe került, a Szilas tavat (98115 hrsz) pedig helyi környezetvédelmi területté kellene nyilvánítani. A sík vidéki patakok közül a Mogyoródi – patak, Szilas patak, Csömöri patak érinti kerületünket – mondta Erdélyi Ferenc, a Környezetvédelmi Közalapítvány elnöke.Az Észak – Pest és környéke vízi és vizes élőhelyeit bemutató természeti tanösvény elkészült illetve az élőhelyek társulásait részletesen bemutató leporellók is készen vannak. A kiadvány jól felhasználható a terepi környezetvédelmi oktatásban, a környezeti tudatformálásban és illeszkedik a Budapest Főváros Környezetvédelmi Programjának célkitűzéseihez. Az ismeretterjesztés és környezeti nevelés szolgálatában készített „Észak-Pest természeti értékeit” bemutató interaktív multimédiás CD, továbbá az „Újpest természeti értékei” című ismeretterjesztő 60 perces videofilm, a természeti tanösvényeket bemutató ismeretterjesztő leporellók, munkafüzetek, az „Életmódunkkal a Környezetünkért” oktatócsomag a Fővárosi Pedagógiai Intézet Könyvesboltjában (1088 Vas u. 8.) megrendelhetők illetve megvásárolhatók.

A tanösvény állomásai:
1. Dunakeszi tőzegtó,
2. Újpesti Palotai – sziget
3. Rákospalotai Nagyturjános
4. Duna Újpestnél
5. Káposztásmegyeri lápvilág
6. Rákospalotai Szilas tó
7. Mogyoródi – patak
8. Szilas – patak
9. Csömöri – patak