Menu

Illegális hulladéklerakót értek tetten a kerületben

2018.08.23.

A Rendészeti Osztály térfigyelő helyiségében szolgálatot teljesítő munkatársak 2018. augusztus 21-én 12 óra 21 perckor észlelték, hogy a Hősök útja – Gergő u. kereszteződésénél lévő szelektív hulladékgyűjtő sziget mellé egy ismeretlen személy egy gépjárműből illegális módon különböző hulladékokat helyez el.

A szabálysértést észlelő munkatársak értesítették a közterületen járőröző felügyelőket, akik perceken belül a helyszínre értek, és az elkövetés helyszínén igazoltatták a szabálysértőt, aki elismerte az illegális hulladék lerakását. A járőrök 20.000 forint helyszíni bírságot szabtak ki az elkövetőre, és visszapakoltatták vele a közterületre kihelyezett hulladékot az elkövetéshez használt gépjárműbe.

Az idei év során a térfigyelő kamerarendszer segítségével eddig összesen 185 esetben történt intézkedés, illetve kezdeményeztünk eljárást illegális hulladékokat elhelyező személyekkel szemben – ez az esetszám fővárosi szinten is kiemelkedőnek számít.

Kerületünk közterületeinek rendje és a köztisztaság biztosítása érdekében Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester rendelkezése értelmében július elején Köztisztasági Programot hirdettünk 2018. II. félévére.

Ennek keretében augusztus 15. – október 31. között kísérleti jelleggel parkőrszolgálat kezdte meg működését a Nádastó parkban, a Kontyfa utcai rekreációs parkban és környékén, valamint a Fő téren. A kerületben található hulladékgyűjtő edényzeteket heti két alkalommal rendszeresen ürítik, és újabb hulladékgyűjtőket és kutyaürülék-gyűjtő szemeteseket helyeznek ki. Kiemelt figyelmet fordítunk az ünnepi időszakokra, hosszú hétvégékre a rendszeres szemétszállítás, – gyűjtés és a takarítás biztosítása érdekében.

A törvény szigorával, kellő határozottsággal fellépünk az illegális hulladéklerakások ellen: a Rendészeti Osztály, a Rendőrség, valamint a Mezőőri Szolgálat munkatársaival akciós napok keretében havonta 6-8 alkalommal ellenőrizzük és felmérjük a kerület hulladéklerakási gócpontjait.

Folytatódik a „Tiszta porta, virágos kert” mozgalom, október-november hónapban pedig megrendezésre kerül a „Tisztasági Hónap” program. Ennek keretében minimum 10 alkalommal Tisztasági Napot rendezünk, amelyeken a civil szervezetek, lakóközösségek, intézmények bevonásával a kerület egyes részeit tisztítjuk meg. A kerületi családi házas övezetekben Önkormányzatunk támogatja a közterületen, az ingatlanok előtti utcaszakaszon keletkező zöldhulladék lakosság általi összegyűjtését és elszállítását.

A kerületi buszmegállók karbantartása, tisztán tartása a Főváros hatáskörébe tartozó feladat, ám a kerületben sajnálatos módon több helyszínről (pl.: Illyés Gyula utca, Molnár Viktor utca, Rákos út stb.) sorozatosan érkezik lakossági panasz a felgyűlt szemétre. Minden ilyen esetben a kerületi Répszolg Kft. ütemterv alapján fogja elvégezni a buszmegállók takarítását, a költségek FKF Zrt. általi megtérítését pedig kiszámlázzuk a Fővárosi Önkormányzatnak.

Közterületeink tisztasága mindannyiunk számára fontos érték. Joggal várja el valamennyi rákospalotai, pestújhelyi és újpalotai lakos, hogy ápolt, gondozott környezetben éljünk a mindennapokban. A Hivatal vezetése a jövőben is mindent elkövet annak érdekében, hogy a törvényi előírások szigorú és következetes betartásával és betartatásával garantáljuk a XV. kerület köztisztaságát.

Utcáink, tereink és parkjaink tisztaságának biztosításában és fenntartásában továbbra is számítunk valamennyi környezettudatos XV. kerületi lakos, civil szervezet és helyi vállalkozás felelősségteljes partneri együttműködésére.

dr. Lamperth Mónika
jegyző