Menu

Lépjünk tiszta Magyarországgal az európai unióba!

2004.04.01.

Március 26-án délelőtt Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Pál Béla, a Gazdasági és a Közlekedési Minisztérium turizmusért felelős államtitkára és dr. Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón hirdette meg az önkormányzatok számára a ”Tiszta Magyarországért” elnevezésű környezetszépítő akciót.

Az akció célja, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk napjáig, május 1-ig mindenki takarítsa ki, szépítse meg lakóhelye közvetlen környezetét, a közterületeket. A versenyben az önkormányzatok április 30-ig —a civil szervezetek és a lakosság bevonásával—lebonyolított takarítási akciókkal vehetnek részt. A verseny legeredményesebb résztvevői számára összesen 26 millió forintot szánnak idén a szervezők: a városok-Budapesten a kerületek –1,5 millió, a községes 1 millió forintra pályázhatnak. Az önkormányzatok feladata, hogy mozgósítsák a lakosságot, az iskolákat, valamint a civil szervezeteket a közterületeken található, a településképet rontó szemét eltávolítására és a szeméttelepre szállítására. A pályázatukban az önkormányzatoknak nyilatkozniuk kell az akció során elszállított hulladék mennyiségéről, megfelelő kezeléséről, és fényképfelvételeken kell bemutatniuk a takarítás előtti és utáni állapotot.
A pályázatokat a Magyar Turizmus Rt. Regionális Marketing Igazgatóságai, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetvédelmi felügyelőségei által megalakított zsűrik régiónként értékelik. Az értékelésben részt vesznek a helyi környezetvédő szervezetek és a megyei napilapok munkatársai is. A „Tiszta Magyarországért” akcióban legeredményesebben szereplő önkormányzatok az elnyert pénzdíjat további környezetszépítő munkára fordíthatják.
Dr.Persányi Miklós a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mozgalmat szeretnének indítani, amelyben az egész ország részt vesz. Nem csupán az a cél, hogy felszámolják az illegális lerakókat, hanem hogy az emberek felismerjék a problémát és törekedjenek arra, hogy további szeméthegyek ne keletkezzenek.
A sajtótájékoztatót követően a részt vevők – a miniszter úr, az államtitkár úr és a vezérigazgató úr mellett a sajtó munkatársai is – szemétszedő kesztyűt húztak és példát mutatva kimentek a Margitszigeten az állatkert melletti fás térségbe, hogy műanyag zsákokba gyűjtsék a felhalmozott szemetet.