Menu

Megjelent a Deák Ferenc emlékkönyv

2004.04.01.

Március 18-án a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanári könyvtárában ünnepélyes keretek között ismerkedhettek meg az érdeklődők a XV.kerületi Önkormányzat, a Csokonai Művelődési Ház és a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda anyagi támogatásával kiadott Deák Ferenc emlékkönyvvel, melynek szerzői: Bacskai Attila történelemtanár, Bányai Zsuzsanna és Hirkó Judit 12.f osztályos tanulók.

Amint Csonti Istvánné, elnök-igazgató elmondta, a könyvben a XIX. századi magyar történelem legnagyobb hatású magyar politikusának a magánéletével és politikai pályafutásával ismerkedhetünk meg, miközben elgondolkozhatunk azon is, hogy Deák Ferenc életműve, gondolatai, és jelleme mit üzen a XXI. század emberének, politikusainak és az Európai Uniós csatlakozás küszöbén álló országunknak. A mű nagy értéke, hogy Deák Ferenc életművének üzenetére két gimnazista lány hívta fel a figyelmet.
Hirkó Judit
A gimnázium 12.f. osztályos kitűnő tanulója, aki évek óta győztese a kerületi könyvtárhasználati versenyeknek. 2003-ban pedig a budapesti versenyen volt 3. helyezett. Sportol és zenét tanul, a Szilas táncegyüttes tagja. Az iskola énekkarának oszlopos tagja, de már szólókarrierrel is dicsekedhet, a kerületi népdaléneklési versenyen különdíjat kapott.
Bányai Zsuzsa
Szintén a gimnázium 12.f. osztályának kitűnő tanulója. Jelentős sikerekkel büszkélkedhet ő is: 2000-ben iskoláját és kerületét képviselte az országos Kazinczy-versenyen Balatonbogláron, ahol Kazinczy-díjas lett. 2003 nyarán a Némettanárok Magyarországi Egyletének pályázatán nyert – Baján Tamás segítségével – , melynek jutalmaként Mettenben vett részt egy bajorországi üdülésen. Rendelkezik már C típusú német nyelvvizsgával, jogosítvánnyal, ECDL-vizsgával. A zene, és a sport Zsuzsa életéből sem hiányzik, 11 évig teniszezett és a Classic Tánciskola tagja.
Bacskai Attila tanár úr
1989-ben tanítói, majd 1992-ben magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett. Ezután elvégezte az ELTE történelem kiegészítő szakát-kitűnő eredménnyel. Szakterületének egyik legjobban felkészült ismerője, magas szinten, elhivatottan tanítja a XV. kerületi diákokat lassan 17 éve. Kiemelkedő érdeklődési területe pl.: a drámajáték hasznosítása a tanítási órákon. Szép sikereket ért el tanítványaival kerületi, budapesti és országos versenyeken. Nem ez az első kiadványa, melyet gyerekek bevonásával készített el, ami különös értéke tanári munkálkodásának (István hitével, Gizella szeretetével, Imre tisztaságával).
A tanulmánykötet a szerzőhármas hosszú együttmunkálkodásának az eredménye, melynek aktualitását a Deák centenárium adta. A rendezvényen részt vett Hajdu László, polgármester, Lindner Gusztáv, az Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály vezetője és Kántásné Szabó Ivett, a Közoktatási és közművelődési csoport vezetője.