Menu

Kerületi jó ügyekért

2018.08.17.

Jó példák a XV. kerületből: A Magyar Vöröskereszt kerületi munkája

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata idén is több mint tíz millió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját. Az Önkormányzati támogatásnak is köszönhetően a Magyar Vöröskereszt XV. kerületi Szervezetének sikeres a munkája a kerületben.

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben alakult.  Nagyobb városokban, budapesti kerületekben 1940-től működik helyi szervezetekkel.

Az XV. kerületben 543 tagja van, és több mint 60 állandó aktív önkéntese, akik mindent megtesznek, hogy a kerületben folyó vöröskeresztes tevékenységek folyamatosan színvonalasak legyenek. Főállású munkatársuk nincs, területi, régiós irányítás mellett dolgoznak.

Az elmúlt évben 26 alkalommal volt véradás a kerületben 873 fő részvételével.   Állandó véradóhelynek számít a XV. kerületi Önkormányzat, az Asia Center és a Pólus Center. Igyekeznek új helyszíneket találni, mert nagyon nagy szükség van a vérre. Ilyen próbálkozás a Pajtás Étterem, a Rákos úti Szakrendelő. Csatlakoztak a kerületi rendezvényekhez, ahol az elsősegélynyújtást népszerűsítik, és a lakosság részére különféle ingyenes szűrővizsgálatot végeznek. Ez új kezdeményezésként indult, de bíznak a népszerűségében.

Nagyon sok feladatot ellátnak a kerületben, kiemelt feladat a véradásszervezés és a szociális segítségnyújtás.  Folyamatosan együttműködnek az Önkormányzattal, kerületi civil szervezetekkel.

Minden páros héten, kedden ruhaosztást, páratlan héten, kedden pedig tartós élelmiszerosztást tartanak. Az élelmiszert az Amerikai Ház Alapítvány biztosítja, évek óta havonta 240 családnak tudnak segíteni. Ez éves szinten több mint 2800 családot érint a kerületben, illetve vannak családok, akik rászorultságuk miatt, rendszeresen részesülnek a támogatásból. Az elosztásnál figyelembe veszik a kerületi gyermekintézmények, szociális intézmények, civil szervezetek javaslatát.

Nagyobb segélyezési akciójuk minden évben Karácsony alkalmával valósul meg. Az elmúlt évben több mint 4300 rászoruló részesült adományban, a kiosztott adományok értéke meghaladta a 12 millió forintot.

Irodájuk a Deák utca 2. szám alatt, szociális raktáruk a Népfelkelő utca 96.szám alatt működik, ahol adományokat fogadnak és osztanak általában keddenként 8-12 óra között. Sürgős esetben előre egyeztetett időpontban is állnak a lakosság rendelkezésére.

A lakosság által felajánlott bútorokat, háztartási gépeket közvetítés útján juttatják el a családokhoz.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet Észak-pesti Régió XV. kerületi Szervezetének munkájához hasonló sikerek érdekében Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának vezetői a jövőben is támogatni kívánják a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját.