Menu

Nemcsak a hazájában próféta

2004.03.20.

Gyulai Líviusz grafikusművész március 15. alkalmából hétfőn eddigi munkássága elismeréseként vehette át a Kossuth-díjat.

A grafikusművész Pestújhelyen él és rendszeresen állít ki mind a fővárosban, mind pedig vidéken. Azonban nemcsak itthon, hanem a firenzei Uffizi Képtárban is megtalálhatók linometszetei, mivel azok közül néhányat a képtár még 1971-ben megvásárolt. Emellett szívesen használ különböző technikákat (tollrajz, rézkarc, litográfia, grafika, üvegfestés) alkotásai készítése során, sőt lassan két éve, hogy Időutazás álló-és mozgóképeken címmel életműkötete is megjelent. A jubileumi könyv részletesen bemutatja Gyulai Líviusz grafikai munkásságát illetve könyvillusztrációi, animációs filmjeinek részletei is megtalálhatóak a kötetben. A könyv szerkesztője Antall István így jellemezte az alkotót:
– Rajzait, metszeteit, képeit, filmjeit látva újra és újra el kell gondolkoznunk azon, hogy mi tehetségének a természete. Ám ezt a sűrű szövésű anyagot nem lehet szálakra bontani. A tanulható dolgokat napestig sorolhatjuk, s tudjuk, vannak megtanulhatatlan, az őssejttől kódolt üzenetek, amelyek egy isteni pillanatban, egy emberi lényben testet öltenek. Csakhogy Gyulai Líviusznak van még egy hatalmas tartaléka. Félve mondom ki, mert félreértik: ez az ember művelt.
Gazdag munkásságáért 1973-ban Munkácsy-díjat kapott, 1989-ben pedig Érdemes művész lett, illetve 1995 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, most pedig a Kossuth-díjjal is büszkélkedhet. Ám Gyulai Líviusz mindennél sokkal szerényebb. A temperamentummal teli alkotó ezekben a napokban sem tétlenkedik, hiszen jó barátai megsúgták nekem – éppen egy animációs filmet készít, rajzol. További sok sikert kívánunk neki a honlap olvasói nevében is!