Menu

Helytörténeti vetélkedő és ifjúsági ünnepély

2004.03.16.

Március 12-én délelőtt a XV. kerületi általános iskolák és szakközépiskolák diákjaiból alakult ötfős csapatok mérték össze tudásukat egy helytörténeti vetélkedő keretében, melynek helyszíne a Kossuth Nevelési- Oktatási Központ és a kerület 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz kötődő személyekről elnevezett utcákban volt.

A vetélkedő három részből állt: a csapatoknak először fel kellett keresniük egy felnőtt kísérővel az 1848. március 15-hez kapcsolódó híres emberekről elnevezett utcákat, majd megkoszorúzták az emléktáblát, ennek hiányában az utca első házának falához helyezték el a megemlékezés koszorúját. Ezt követően a kísérők az adott híres emberhez kapcsolódóan tettek fel kérdéseket, melyeket a helyszínen kellett megválaszolniuk a csapatok tagjainak. Minden csapat két helyszínt keresett fel. A vetélkedő ezután a Kossuth NOK-ban folytatódott, ahol először a szabadságharcról szóló tesztet kellett kitölteniük a diákoknak, majd egy 1848-as személy portréjából készült puzzle kirakása volt a feladat. A szoros versenyen végül kialakult a végeredmény, mely szerint:

1. helyezett: Kolozsvár Általános Iskola

2. helyezett: Száraznád Nevelési-Oktatási Központ
3. helyezett: Czabán Általános Iskola

Ugyanezen a napon délelőtt a Batthány kertben volt az ifjúsági ünnepély, melyen Dobos János (GYIÖK, ifjúsági polgármester) mondott beszédet.
„Néhány óra alatt eldőlt minden- mondta Dobos János. Március 15-én kora délelőtt, tíz óra körül a Pilvaxból elindult néhány fiatalember a közeli orvosegyetem épületéhez. Náluk volt követelésük 12 pontba foglalt jegyzése és a Nemzeti dal is, amelyet néhány perce már felolvasott társainak Petőfi… Bár néhány óra alatt minden eldőlt, azt a napot is elő kellett készíteni. A tudatos programmal rendelkező főszereplők előtt, bár napközben néhányszor improvizáltak, a stratégiai cél végig világos volt. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy ez a néhány fiatalember útja végén megérkezett a halhatatlanságba. A márciusi ifjak – ahogyan már néhány nap múlva nevezik őket – égül is világtörténelmi jelentőségű tettet hajtottak végre.”
A beszédet követően a Kossuth Nevelési – Oktatási Központ diákjai adták elő az ez alkalomból készített műsorukat, majd koszorúzás következett.