Menu

Az ülésteremből jelentjük

2004.03.13.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzatának képviselő testülete február 25-ei ülésén elfogadta a kerület költségvetését.

A képviselők egy perces néma emlékezéssel adóztak a kommunizmus áldozatai előtt, majd Hajdu László polgármester köszöntötte a nyugállományba vonuló Metzger Gyula rendőr-törzszászlóst, aki 25 éven keresztül teljesített szolgálatot a kerületben, ezt követően a testület férfi tagjai nőnap alkalmából egy-egy szál virággal köszöntötték a hölgyeket.
A napirendi pontok között a testület módosította az önkormányzat 2003. évi költségvetésének idei évre vonatkozó részét, majd a képviselők elfogadásra javasolták a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2004. évi elosztásáról szóló javaslatot. A testület ugyanakkor módosítási javaslatot tett a Fővárosi Közgyűlés felé, hogy a tömegközlekedés normatívájából befolyt összeggel kiegészített forrásmegosztást júniusig korrigálja.
Hannák György könyvvizsgáló értékelte a kerület költségvetési rendelettervezetét. Elmondása szerint a 13 milliárd 223 millió forintos büdzsé stabil, működési hitel mentes, ésszerű, takarékos, és megvalósítható gazdálkodást biztosít az önkormányzat számára.
A költségvetés megtárgyalását hosszabb szakmai vita előzte meg, majd a képviselők név szerint szavaztak a rendeletről, melyet végül 18 igen, 1 nem és 10 tartózkodás mellett fogadtak el. Módosították a képviselők a lakások és a nem lakás célra szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló rendeletet.
Az önkormányzat választott tagjai jóváhagyták a kerületi tanulmányi ösztöndíjrendelet tervezetét, módosították a helyi támogatásról és a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló rendeletet.
A képviselők megtárgyalták és elfogadták a Késmárk utca menti terület szabályozási tervét, majd indítványozták az északi tehermenetesítő út nyomvonaláról szóló javaslat elfogadását.
A testület jóváhagyta a városrehabilitációt előkészítő vizsgálatok alapján megfogalmazott feladatok kidolgozásáról szóló javaslatot. Egyetértettek a képviselők abban is, hogy a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda a Sziltop Kht-val 2010-ig bérleti szerződést kössön. Elfogadták a Csokonai Művelődési Házon elhelyezendő bázisállomásról szóló előterjesztést, és jóváhagyták a Vodafone Rt-vel kötendő szerződés tervezetét. A testület – a 2004-es céltámogatások feltételeként – lemondott a 2003. évi közcsatorna-építésekhez megítélt központi céltámogatások felnemhasznált részeiről.
Jóváhagyták a képviselők, hogy önkormányzat az UTIBER Közúti Beruházó Kft. kérésének eleget téve az északi szektorban korábban forgalomképtelenné nyilvánított területet a forgalomképes vagyoni körbe átminősítse. Döntött a testület arról is, hogy az önkormányzat tulajdonában lévõ csarnokok és piacok bérleti díjtételei április 1-jétõl átlagosan 6 %-kal emelkedjenek.
Jóváhagyták a képviselők az önkormányzat Polgármesteri Hivatalának ügyrendjéről szóló előterjesztést. Engedélyezték a képviselők, hogy az önkormányzat címere a XV. kerületi Rendőrkapitányság homlokzatára felkerüljön.
Döntés született abban is, hogy a jövőben az év első újszülöttje az önkormányzattól 200 ezer forint értékű életbiztosítást kapjon. Tudomásul vette a testület a Palotai Esély Közalapítvány megszüntetéséről szóló bírósági végzést, és úgy határoztak a képviselők, hogy az alapítvány számláján levő pénzösszeget a „FIÓKA” Gyermek és Ifjúsági Központ bővítésére fordítják. Megtárgyalta a testület az önkormányzat tulajdonában álló üres lakások bérbeadásának tárgyában készült előterjesztést, és megfogalmazta az idei évre vonatkozó prioritásokat.
Zárásképpen Bori Ferenc a Mentő és Ozmán utcák lezárása és a Szent Korona útnál való megnyitása ügyében, míg Mihályi Zoltán az Újpalota Kertváros felépítésének helyzetéről egy 1997-es rendelet hatályának megszűnésével kapcsolatban interpellált.
Hajdu László polgármester a testület előtt beszámolt a január 28-i ülést követően elvégzett feladatairól. Az írásos tájékoztatóban ezek között említi, hogy részt vett a Mammut II Moziban a Filmszemle keretében annak a Gyulai Líviuszról készített dokumentumfilmnek a bemutatásán, amelyet a Csokonai Művelődési Ház és az önkormányzat közösen finanszírozott.
Demszky Gábor főpolgármesterrel közösen megtekintette a Budapesti Hulladékhasznosító Mű rekonstrukcióját. Képviselte a kerületet az EU-s Központi Régió ülésén, és részt vett az Önkormányzati Érdekegyeztető Tanács ülésén.
Gergényi Péter főkapitánnyal jelen volt a XV. kerületi Rendőrkapitányság állományülésén.
Részt vett a közmeghallgatáson, az „Együtt nevelés” konferencián, Gyulai Líviusz kiállításának megnyitóján, tárgyalt az ERIVIRO DUNA Beruházást Előkészítő cég igazgatójával, a kerületi pártok vezetőivel a Matáv-Kábel Tv Kft. vezetőivel, és ünnepélyesen búcsúztatta a több évtizedes munkáját követően nyugdíjba vonuló dr. Arnold Judit háziorvost.