Menu

A világnapi események a XV.kerületben zajlottak

2004.03.02.

A Polgári Védelem Világnapja a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet 1992. évi döntése alapján március elseje. Idén egy nappal korábban, február 29-én a XV.kerületben, a Pólus Center bevásárlóközpont parkolójában felállított sátrakban Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő, Pál Tibor, a BM politikai államtitkára, dr. Bende Péter Fővárosi Tűzoltóparancsnok, Benkovics Zoltán a Fővárosi Polgári Védelem igazgatója, Tatár Attila tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója, Király Csaba alpolgármester, Jármay László, a Pólus Centert üzemeltető kft igazgatója, Ceglédi Zsolt, a Polgári Védelem XV. kerületi kirendeltségének vezetője, valamint a helyszínre látogató érdeklődők többek között a polgári védelem technikai eszközeiből rendezett kiállítást tekinthettek meg, megkóstolhatták a 14 napig fogyasztható zacskós vizet illetve külső szemlélőként láthatták a fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet (FKRMSZ) és a vele együttműködő szervezetek által precízen összehangolt szabadtéri katasztrófavédelmi bemutatóját.

A „katasztrófa” alaphelyzete szerint „Budapest északkeleti térségében a Richter skála szerint 5,1-es erősségű földrengés történt. A földmozgások epicentrumában egy veszélyes anyagokat tároló üzem is volt, amelyben a rengések hatására robbanás történt. Az üzem lerombolódott, és többen a romok alatt rekedtek, míg a környező lakótelepi házak jelentős mértékben megsérültek. Az első döbbenetet a gyors reakció váltotta fel, szinte folyamatosan csöngtek a telefonok a Fővárosi Tűzoltóság. A Katasztrófavédelem, a BRFK és a Mentők központi ügyeletein.” Ezt követően az események felgyorsultak: szirénázó tűzoltó- és rendőrautók érkeztek a helyszínre. A veszélyes területet teljesen körbezárták a rendőrség munkatársai. Hamarosan megérkeztek az Országos Mentőszolgálat Budapesti Szervezetének kocsijai is. Mivel a robbanást követően sárga füstfelhő borította el a helyszínt, amely arra engedett következtetni, hogy veszélyes anyagok kerültek a levegőbe, a Polgári Védelmi Igazgatóság Vegyi Felderítő Csoportja is megérkezett. A vegyi felderítők optikai földi és légi felderítő részlege egy távirányítású kis helikopter segítségével 30 méter magasságból fényképeket készített a kárhelyszínről, amelyek olyan információkat tartalmaztak, melyeket a földi egységek hasznosítani tudtak a mentési munkálatok során. Mivel kiderült, hogy a vegyi anyag összetétele jelen esetben nem veszélyes, így a mentést irányító parancsnok engedélyével a nemzetközi romkutató vizsgával rendelkező kutyák megkezdhették a sérültek keresését a romok alatt. A kutyák jelzéseinek köszönhetően a műszaki alakulatok hozzákezdtek a sérültek kiemeléséhez. A katasztrófa elhárításban ezt követően részt vett a Repülőtéri Polgári Védelem Műszaki mentő szak alegysége, akik egy magas nyomású hidraulikus feszítő készlettel az épület maradványait emelték meg, miközben a barlangi- és hegyi mentők a részlegesen sérült lakóépületek emeleteiről és a tetejéről alpin technikával mentették ki a sérülteket, illetve volt olyan a sérültek között, akit speciális hordágyon eresztettek le az ablak és az utca között kiépített kötélpályán, ahol a mentősök már tették a dolgukat.
Szerencsére a valóságban nem fordult elő hasonló katasztrófa az elmúlt időszakban, azonban a lakosságot nem árt felkészíteni arra, hogy hasonló helyzetben hogyan viselkedjen, mit tegyen.
A világnapi programokat a Belügyminisztérium, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság szervezte.