Menu

Kosárlabda gála a Bogáncs utcában

2003.12.30.

December 21-én első ízben adott otthont a kerület a „Fogyatékkal Élők” Kosárlabda Gálájának. A Várkonyi Attila (Dj. Dominiq) nevével fémjelzett országos rendezvénysorozat egyik fővárosi állomása „Aranyvasárnap” ugyanis a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola Bogáncs utcai tornacsarnoka volt.

– A rendezvénysorozat december 11-én keződött a Petőfi Csarnokban és a végállomás is a városligeti művelődési központban lesz majd február 11-én – mondta a népszerű lemezlovas a látványos kosárlabda gála egyik rövid szünetében. – A XV. kerületi Önkormányzat az első pillanattól kezdve partner volt a szervezésben, így a fogyatékkal élők évében erre a rangos sporteseményre – remélhetőleg hagyományteremtő céllal – a rákospalotai iskola tornacsarnokában kerülhetett sor.
Ezt az információt megerősítette Tóth Imre önkormányzati képviselő is, aki az esemény egyik kerületi szervezőjeként arról is beszámolt, hogy a sport mellett a szeretet ünnepére is hangsúlyt kívántak fektetni.
– Az iskola aulájában felállított karácsonyfa alatt rengeteg ajándék gyűlt össze a fogyatékkal élők számára. Ezek az ajándékok pedig azt bizonyították, hogy ma már oda tudunk figyelni a sérült embertársainkra. A mai napon a kerekesszékes kosarasok ízelítőt adtak abból, hogy a fogyatékkal élők a sport területén is ugyanolyan teljesítményre képesek, mint az egészséges háttérrel rendelkező versenyzők. Ugyanakkor az élsporttal ellentétben rendszeresen hátrányos helyzetből kell indulniuk. A rendezvényünknek éppen az a célja, hogy felhívjuk a figyelmet a fogyatékkal élők lehetőségeire, nemcsak a sport, hanem az élet többi területén.
A szervezők által elmondottakat igazolta, hogy az eseményen az egészséges és kerekesszékes kosarak is látványos bemutatót tartottak a tudásukból. Elsőként a kerületi Budapesti Legyőzhetetlen Feketék (BLF) kadett korú csapatai léptek a palánkok közé, majd a fiatalokat olyan sztárvendégek követték, mint a Pénzügyminisztérium Deficit nevet viselő kosárlabda csapata, amely ezúttal az egykori válogatott női kosarasokból álló alkalmi együttessel mérte össze a tudását. A László Csaba pénzügyminisztert is soraiban tudó Deficit ezúttal sikeres mérleget vonhatott a mérkőzés után, hiszen a Kiss Lenkével (328 válogatottság) és a Bogáncs utcai iskolában testnevelőként dolgozó Dalnoki Ildikóval (60 válogatottság) felálló női csapat ellen végig jól tartották magukat a köztisztviselők, akik a végső dudaszót követő 72:72-es döntetlent egyértelmű sikerként könyvelhették el. Hasonló teljesítményre vállalkozott a XV. kerületi önkormányzat alkalmi kosaras együttese is, ám a jórészt a Sport 1 televíziós csatorna munkatársaiból alakult ellenfél ezúttal sokkal összeszokottabban mozgott a palánkok alatt. A jó hangulatú bemutató mérkőzéseket aztán a valódi attrakció követte: a teremben ugyanis a magyar kerekesszékes kosárlabda-válogatott tagjai tartottak látványos ízelítőt a kosárlabda szerelmesei számára. Egy-egy megoldásuk láttán még a rendezvény díszvendégei – Killik László és Komáromi Ede a női válogatott korábbi edzői, Dalnoki Jenő olimpiai bajnok labdarúgó – is elismerően tapsoltak. S hogy mennyire nehéz ülve labdát vezetni, majd egy testcselt követően az egészségesek magasságában elhelyezett kosarakba csont nélkül betalálni, arról a szervezők jóvoltából ezúttal bárki megbizonyosodhatott. A kerekesszékes profik ugyanis játékra invitálták a nézőket is, akik saját maguk is megtapasztalhatták, hogy a székhez kötötten milyen nehéz is eredményesnek lenni.
Mint ahogy azt már leírtuk: a XV. kerület első ízben adott otthont a fogyatékkal élők rangos sporteseményének. A rendezvényen azonban azt is megtudhattuk, hogy a jövőben más módon is támogatni kívánja a kerület a paraolimpikonok felkészülését. Januárban ugyanis várhatóan a testület elé kerülhet az a pályázat, mely a Kolozsvár utcai iskola teljes akadálymentesítését célozná meg, és amennyiben a tervezett átalakítás megtörténik, akkor akár az is előfordulhat, hogy az olimpiákon és világversenyeken rendkívül eredményes magyar csörgőlabda válogatott a kerületi oktatási intézményben készülhet majd fel az athéni ötkarikás játékokra.