Menu

Tíz éves a sportiskola

2003.11.09.

Jubileumot ünnepeltek a XV. kerületi Sportiskola SE Szántóföld úti létesítményében október 17-én. Az öt szakosztályt – labdarúgást, atlétikát, teniszt, tollaslabdát és úszást – foglalkoztató utánpótlás-nevelő sportegyesület idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

– Ma sajnos különleges dolognak számít, ha egy sportiskola a jubileumát ünnepli – mondta köszöntőjében Hajdu László polgármester. A rendszerváltás után ugyan sok hasonló szervezet alakult az országban, ám ezek túlnyomó része később meg is szűnt. Ma már sok településen csak álmodni mernek ilyen sportegyesületről, amely nemcsak fejlődött az elmúlt években, hanem a kiváló nevelőmunkának köszönhetően évről évre országos sikereket is magáénak tudhat.
1993-ban a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság (MOS) elnöke dr. Pálinszki Antal, a kerület jelenlegi alpolgármestere volt. Bizottsági elnökként ő javasolta a képviselő-testület számára, hogy a kerület egy Labdarúgó Iskolát hozzon létre. A cél az volt, hogy a gyerekek ésszerűen tudják eltölteni szabadidejüket, és a népszerű sportág utánpótlás-nevelő bázissá is válhasson. A testület elfogadta a javaslatot, és a labdarúgó iskola létrehozásával az olimpiai ezüstérmes labdarúgókapust, dr. Géczi Istvánt bízta meg.
– A sikerek arra bíztattak, hogy más sportágakra is érdemes kiterjeszteni az intézmény működését – mondta dr. Pálinszki Antal. – Ennek megfelelően a szakosztályok száma fokozatosan bővült, és a kezdeti labdarúgó iskola Sportiskolává alakult át.
– Az 1990-es években sportegyesületek százai szűntek meg országszerte. Ezzel szemben kerületünkben ezen időszakban jött létre a Palota Röplabda Club, a BLF kosárlabda egyesület és a most születésnapját ünneplő sportiskola is – tette hozzá dr. Géczi István, a házigazda létesítmény igazgatója. Az önkormányzat fenntartása alatt működő iskolák is segítik a Sportiskola munkáját. Ezek után elmondhatjuk, hogy sportos kerület vagyunk.
Az október 17-i ünnepségen a kerület vezetői és a sportiskola növendékei közösen ünnepeltek. A születésnapon ott volt Bakonyi Tibor országgyűlési képviselő főpolgármester-helyettes, valamint Zsiga Gábor, a Budapesti Labdarúgó Szövetség elnöke is.
Egy sportegyesület életében az évfordulókat illik sporteseményekkel megünnepelni. Október 18-án a Budai II László stadionban az atléták és a labdarúgók tartottak bemutatókat az előbbiek váltófutásokkal, az utóbbiak rövidített bemutató mérkőzésekkel szórakoztatták a nézőket -, míg a tollaslabdázók október 19-én rendezték a László Gyula Gimnázium tornatermében a szintén jubileumi V. Palota kupa országos U 11 és U13-as ranglistaversenyüket. Ez utóbbi eseményre rekordnevezés érkezett, 92-en jelezték a részvételi szándékukat.
– Újonc és kezdő kategóriában versenyeztek a gyerekek, és a születésnapos sportiskolánkat hatan képviselték – értékelte a rangos versenyt Budai Péter főtanácsos, a kerületi sportcsoport vezetője. Közülük öten a legjobb nyolcig jutottak el, s bár végül érmet nem szereztek, több náluk jobban kvalifikált versenyzőt is sikerült legyőzniük.