Menu

Szobrot avattak Antall József tiszteletére

2004.01.21.

Szobrot avattak a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök, dr. Antall József tiszteletére december 21-én kerületünkben. A 10 évvel ezelőtt elhunyt politikus bronzszobrát a Pestújhelyi téri templomkertben állították fel. Az ünnepségen a család, a barátok és az egykori kollégák mellett önkormányzatunk testületének tagjai, az MDF országos elnöksége, valamint a kormány képviselője is fejet hajtott a politikus emléke előtt.

Antall József, Magyarország rendszerváltás utáni első független kormányának vezetője tíz évvel ezelőtt, 1993. december 12-én hunyt el. Az MDF-es politikus előtt tisztelegve korábban is tartottak megemlékezéseket, nemcsak itthon, de több európai városban is. Megkoszorúzták sírját a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Szent István Bazilikában lelki üdvéért szentmisét celebráltak. Zágrábban, Párizsban emléktáblát, míg egykori munkahelyén, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szobrot és parkot avattak. A miniszterelnökről szűkebb hazája, a XV. kerület sem feledkezett meg, így került sor december 21-én a Pestújhelyi téri tisztelgésre.
– A pestújhelyiek tudják, mit jelent Antall József neve a számukra – mondta Hajdu László polgármester a szoboravató ünnepségen. Már a néhai miniszterelnök nagyapja, Szűcs István is fontos szerepet játszott a település 1919-es önállóvá válásában, nevéhez fűződik az iskola, a templom és a kaszinó megépítése, míg a szintén politikus édesapa, a település újjáépítéséből és fejlesztéséből vette ki a részét. A rendszerváltás utáni első független kormány vezetőjét gyermekként 1932-ben keresztelték meg a pestújhelyi Keresztelő Szent János templomban. A kisfiú itt végezte az elemi iskolát, és gyermekkorát az Árvaház utcában ma is látható Szűcs-villában töltötte. Antall József munkássága példaértékű az utódok számára, ezért határozott úgy a kerület képviselő-testülete, hogy szobrot emeltet emlékére.
Kirschmayer Károly – ismert kerületi szobrász, a művésznek 40 köztéri alkotás viseli keze nyomát – még a miniszterelnök halálát követő hónapokban formálta gipszbe Antall József vonásait, melyet most bronzba öntött.
A kerület maradandó emléket kívánt állítani a politikusnak, ezért 2002-ben megbízták a szobrászművészt az alkotás elkészítésével. A szobrot pontosan egy esztendővel ezelőtt áldották meg a templomban, és az alkotás akkortól ott a nagyközönség számára is megtekinthető volt. – Kirschmayer Károly alkotása díszítse a közterületet – döntöttek a képviselők, így került a szobor a templom előtti térre. A tervek szerint már évekkel ezelőtt Antall József nevére keresztelték volna a Pestújhelyi teret, ám a névadást szabályozó rendelkezések ezt nem tették lehetővé. (Elhunytról csak a halálát követően 25 esztendővel lehet közterületet elnevezni.)
– Antall József újra szülőhelyére érkezett, és a kerületi szobrász alkotása méltó a néhai miniszterelnök emlékéhez – folytatta Hajdu László polgármester, aki egy személyes emlékét is megosztotta a tisztelgőkkel: az 1964-65-ös tanévben dr. Antall József előtt érettségizett történelemből.
Az MDF országos elnökségét az ugyancsak Pestújhelyen élő Katona Kálmán alelnök képviselte, míg Szabó Iván és Kónya Imre az Antall-kormány tagjaiként, Kiss Péter kancelláriaminiszter a jelenlegi kormány képviselőjeként volt jelen, de a rendezvényen részt vett Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakcióvezetője is.
Az ünnepségen Bánffy György színművész idézte fel Antall József gondolatait, majd a család tagjai és a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait a szobornál.
Katona Kálmán arról beszélt: Antall József tevékenysége mércét jelent a mai politikusok számára. – A kormányfői alázatról nem beszélni kell, hanem gyakorolni, bizonyítani – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a miniszterelnök volt az, aki kormányképviselőként először vállalt felelős magatartást a határon túli magyarokért.