Menu

Fórumok – önkormányzati tervek

2003.12.27.

Az év utolsó heteiben lakossági fórumok keretében aktuális kérdések kerületek előtérbe. November 24-én a Kolozsvár utcai Általános Iskolában a MÁV-telep közlekedési helyzete, egy héttel később a Bogáncs utcai iskolában a Kosd utca menti erdő rehabilitációja, míg december 2-án az Árendás utcai szakközépiskolában az Erdőkerülő utcai területrendezés került terítékre. A témákkal kapcsolatos lakossági észrevételekről, és az önkormányzat állásfoglalásáról Gyurcsánszky János alpolgármestert kérdeztük.

– A MÁV-telepi lakossági fórum egy lokális, valós problémával foglalkozott. A Széchenyi út – Vasutastelep – Szent Korona útja – M3-as kivezető szakasza régóta „szökőútnak” számít. Egy korábban elvégzett forgalomszámlálás bebizonyította, hogy néhány óra alatt megközelítőleg 500 gépjármű halad át az útszakaszokon. Már a Fővárosi Tanács rendelkezett egy olyan határozattal, hogy az említett környék lakó-pihenő övezet legyen, amely véglegesen megtilthatta volna az átmenő forgalmat. Ez azonban nem valósult meg, hanem helyette az említett terület „csak” 30 km/h-ás övezet lett. A táblák kihelyezése azonban nem vált be, és a lakók ismételten azt kérték, hogy a terület lakó-pihenő övezetté alakuljon, és a Széchenyi út – Szent Korona út közötti utcákat az átmenő forgalom elől fizikailag is lezárják. Ebben azonban a Főváros Közlekedési ügyosztálya a döntéshozó. Egyelőre írásbeli határozattal nem rendelkezünk, ám információink szerint a főváros nem hagyta jóvá, hogy betonoszlopokkal zárjuk le a Mentő utca elejét, valamint a Mozdonyvezető – Ozmán utcák sarkát. A nyár folyamán ugyan már le volt zárva az említett két terület, ám a főváros úgy rendelkezett, hogy azt le kell bontanunk. Most a fővárosi határozatra várunk, és amennyiben az számunkra kedvezőtlen lesz, akkor egyetlen lehetőségünk marad, hogy jogi útra tereljük a kérdést, és a közigazgatási hivatalnál támadjuk meg a döntést. Ez azonban csak az ügy megoldásának elodázását jelentené, ezért megpróbálunk egy másik, könnyebben megvalósítható alternatívát is javasolni az illetékesek számára. A műszaki osztályunk munkatársai máris hozzákezdtek egy táblás megoldás kidolgozásához. A csak a célforgalom számára engedélyezett behajtást jelentő táblák kihelyezéséhez azonban szintén szükséges a főváros jóváhagyása, ám úgy gondolom, ez az út sokkal járhatóbbnak tűnik a régóta húzódó ügyben.
– December 1-jén a Bogáncs utcai iskolában a Kosd utcai erdősáv problémáját vitattuk meg az érdekelt lakókkal. Az erdőhatóság ugyanis bennünket is kötelezett a rossz állapotban levő erdő 3 éven belüli rehabilitációjára. Az önkormányzati tulajdonú erdőrész talaja homokos, így ott a fadőlés veszélye fokozottan érvényes. Ráadásul a növények nagy része elöregedett fákból, vagy az egészségre ártalmas 45-50 m magas óriás nyárfákból áll. A lakók közül többen panaszkodtak az illegális fakitermelőkre, az erdőn áthajtó kamionokra, a fák között letelepedő hajléktalanokra, valamint az oda hordott szemétre, környezetszennyezésre. Az észrevételek megalapozottak, ezért sürgető a terület rendezése. A közeljövő tervei között a beteg, egészségtelen állomány kivágása, illetve újabb facsemeték beültetése szerepel. Hosszabb távon azt szeretnénk, ha az említett területet kerítés venné körül, és a megerősödött fák között egy sétálóhelyekkel, padokkal, gyűjtőedényekkel felszerelt parkerdő kerülne kialakítására. A mai számítások alapján a fák cseréje kb. 20 millió forintba kerülne, amit szeretnénk a jövő évi költségvetésünkből elkülöníteni.
– Legutolsó fórumunkon arról tájékozódhattak a lakók, hogy az Erdőkerülő utca legvégén található 8100 négyzetméteres terület hasznosításáról az önkormányzatnak milyen elképzelései vannak. A területen több mint 30 éve már ún. felvonulási épületek – faházak – találhatók, amelyekben korábban a MUFTI, a POFOSZ és az 56-os Szövetség helyi szervezete, valamint a Város FM társasházkezelő cég és az Univer Kft. társasházak szervizelésével foglalkozó cég kapott helyet. Ebben az évben a MUFTI, a POFOSZ és az 56-os Szövetség is új telephelyre költözött, de a két gazdasági vállalkozásnak is megpróbálunk más székhelyet találni. Ha ez sikerül, akkor a terület akár a faházak elbontásával, akár anélkül, hasznosíthatóvá válik. A szabályozási terv értelmében csak lakóház nem épülhet rajta, de vegyes funkciójú ingatlan kialakítása engedélyezett. Azt hogy szociális jellegű intézmény vagy bérlakásokkal kombinált szolgáltatóház épül majd itt, természetesen a befektetői igény dönti el. A lakók jogosan vetették fel – és ez megegyezik az önkormányzat elképzeléseivel is -, hogy az említett területen egy mélygarázst lehetne kialakítani, amely megoldaná a parkolási gondokat. Az önkormányzat az ingatlant pályázat útján kívánja értékesíteni. Mivel az ingatlan értékes, az önkormányzat úgy fogja eladni a területet, hogy a beruházással a környék is szebbé váljon.