Menu

Fórum az adósságkezelésről

2003.11.27.

A Szövetkezeti és Társasházi Lakóközösségek Érdekképviseleti Egyesülete (SZÖVTÁRS) október 30-án fórumot tartott a Száraznád utcai közösségi házban. Két aktuális témában, – az adósságkezelés újszerű lehetőségei és a munkavédelmi jogszabályok betartása – szakelőadók válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

Kovácsné Márkus Éva, a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Osztályának vezetője először arról tájékoztatta a teremben helyet foglaló szövetkezeti és társasházak képviselőit, hogy az önkormányzat képviselő-testülete a szeptember 24-i ülésen megalkotta az adósságkezelésről szóló rendeletét.
– Az adósságkezelésbe bevonható a lakhatási költségek körébe tartozó közüzemi díjtartozás, ha az adósság legalább hat havi és a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban keletkezett. A tartozás összegének ebben az esetben az 50.000 Ft-ot meg kell haladnia, ám a 260.000 Ft-ot nem szabad túllépnie – mondta.
Az osztályvezető ismertetése szerint az adósságkezelés a következőképpen történik: a pályázó vállalja, hogy a tartozásából 60.000 Ft-ot egy összegben vagy részletekben megtérít, míg a maradék 200.000 Ft-ot az önkormányzat átvállalja. A fórum elsődleges célja volt, hogy az önkormányzat rendeletéről maguk az érintettek is értesüljenek, ezért most mi is megpróbáljuk pontokba szedni, hogy mit kell tennie azoknak a kerületi lakosoknak, akik részt kívánnak venni az adósságkezelési pályázaton.

A pályázatra azok jogosultak:

  • akik a hátralékkal terhelt lakásban élnek, annak tulajdonosai, bérlői vagy haszonélvezői
  • akik családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem eléri a 32.700 Ft-ot, de nem haladja meg a 87.200 Ft-ot
  • aki nem rendelkezik 5.450.000 Ft-ot elérő ingó és ingatlan vagyonnal, és ekkora érték a családtagoknak sem áll rendelkezésére (a tartozással terhelt lakáson kívül)
  • a lakás nagysága a minimális lakásigény mértékét nem haladja meg
  • aki folyamatosan részt vesz az adósságkezelési tanácsadásban, a vállalt önrészt pedig megfizeti
  • aki vállalja a közüzemi díjak folyamatos megfizetését

Mit kell ilyenkor tennie az igénylőnek? Először is jeleznie kell részvételi szándékát a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Osztályán (fsz. 13. szoba) személyesen vagy a 305-3164-es telefonszámon. Jelentkezhet a Háztartási Adósságkezelési Tanácsadónál (HAT) (Árendás köz 4-6.) személyesen, vagy a 414-0878-as telefonszámon. Ezt követően a kérelmét az említett két helyre adhatja be. Fontos tudni, hogy az igénylőnek a pályázatához csatolnia kell a lakásban élők 3 hónapra visszamenőleges nettó jövedelemigazolását, a lakás használatával kapcsolatos jogviszonyt igazoló dokumentumokat, a díjtartozásokról szóló 15 napnál nem régebbi hitelezői igazolásokat.
Lukács László üzemeltetési igazgató egy más jellegű problémára is felhívta a szövetkezeti és társasházi képviselők figyelmét. 2003. június 1-jétől a munkaügyi ellenőrzések módosultak, és ezek több pontja a szövetkezeti és társasházak lakóközösségét is érinti. A munkaügyi és tűzvédelmi jogszabályokat a jövőben gyakrabban fogják ellenőrizni. Amennyiben szabálysértést fedeznek fel, a bírság mértéke az 50.000 – 6 millió forintot is elérhetik.