Menu

Felújított Csokonai

2003.11.11.

Igen közkedvelt a rákospalotaiak körében a Csokonai Művelődési Ház. A barátságos, sárga épületben nemrég fejezték be a ház történetének talán legnagyobb felújítását, amelynek során átépítették a színháztermet és az előcsarnokot.

Harminc év elteltével került sor idén a művelődési ház színháztermének modernizálására. Az augusztustól októberig tartó felújítást követően ünnepség keretében nyitották meg a termet a kerületiek előtt. A megnyitón fellépett többek között Homor Zsuzsanna zongoraművész, a Vásárhelyi Zoltán Férfikar és a Hubay Jenő Zeneiskola tánctagozatos növendékei. Tóth Lajos, a művelődési ház igazgatója a felújítással kapcsolatban elmondta: a színházterem és az előcsarnok átépítését a XV. kerületi önkormányzat finanszírozta, a helyhatóság a rekonstrukcióra mintegy 24 millió forintot fordított.
Hajdu László polgármester az intézmény átadásán elmondta, hogy a rekonstrukció során nem csak a színpad újult meg, de a falak is hangszigetelést kaptak, és klimatizálták a termet. A bejáratnál új információs pult várja az érkezőket, és – hívta fel a figyelmet -, két világhálós elérést biztosító számítógépes „netpontot“ is felállítottak.
A Csokonai Művelődési Házban számtalan rendezvényt, kiállítást szerveznek. Sok kisebb közösség törzshelye az intézmény, például 65 éve itt tartja összejöveteleit a bélyeggyűjtő egyesület.
A művelődési ház lassan évszázados múltra tekint vissza. Az iparosok építették testületi székháznak 1912-13-ban, ezt követően a tanács, majd az önkormányzat kezelésébe került az épület. A házon évek óta saját forrásból (pár millió forintból) és pályázatokon nyert pénzekből kisebb-nagyobb munkákat ugyan végeztek, jelentősebb rekonstrukcióra azonban csak idén kerülhetett sor.
A színházterem és az előcsarnok felújítására közbeszerzési pályázatot írt ki az önkormányzat. A nyertes kivitelező nyár végén kezdte meg a munkát és október elejére, a vállalt határidőre befejezte az átépítést. „Megállás nélkül folyt a munka, precízen és pontosan végezték a bontásokat és az építéseket a vállalkozás munkatársai – meséli az igazgató.
A munkák során a színpadot másfél méterrel meghosszabbították és kicserélték a világítást is. Az átalakítással lehetőség nyílik arra, hogy lényegesen jobb körülmények között rendezzenek komolyzenei és különleges színházi bemutatókat.
A rendezvények finanszírozásával kapcsolatban Tóth Lajos elmondta: a helyi önkormányzat a művelődési ház rezsiköltségeit fedezi, de támogat néhány produkciót is. Az előadásokat, egyéb eseményeket saját bevételeiből és pályázatokból fedezi az intézmény. A Csokonainak évente körülbelül 15 millió forint bevétele származik a különböző tanfolyamokból, szakkörökből, rendezvényekből, ezt a pénzt is visszaforgatják a szervezésre.
A létesítmény „szolgáltatásai” közé tartozik, hogy a kerületiek internetezhetnek a házban, továbbá kialakítottak egy számítógépes termet, ahol kezelői szinten oktatják a komputer használatát (az országban egyedül a Csokonaiban tanulhatnak ingyen számítástechnikát a nyugdíjasok). Ezen kívül a házban egy szakköri helyiség és két 30 személy fogadására alkalmas terem is található. Az igazgató szerint még két ugyanekkora teremre lenne szükség. Ideális lenne, ha egy-egy közösség kizárólagosan használhatna egy termet – hangsúlyozza az igazgató. Az épület bővíthető lenne, de ehhez több százmillió forint szükséges. A létesítmény tetőterét beépítve igazán ideális méretűvé válhatna a művelődési ház. A mostanihoz hasonló nagy felújítást már nem végeznek jövőre, az önkormányzat csak kisebb átépítést tervez, így például akadálymentesítésre kerülhet sor 2004-ben. Hajdu László „figyelmességként“ egy tollat kapott ajándékba az intézmény vezetőjétől, azzal a céllal, hogy azzal még több kerületi kulturális beruházás döntési okiratát írhassa alá a polgármester.