Menu

Békés emlékezés az ’56-os forradalomra

2003.11.08.

Az 1956-os őszi forradalom emlékéhez méltóan, békességben teltek el az október 23-ai ünnepi rendezvények, kerületünkben sem zavarta meg a hősök előtti tisztelgést szélsőséges megnyilvánulás.

A forradalom ünnepének előestéjén, október 22-én a Karácsony Benő parkban felállított kopjafa előtt gyülekeztek az emberek. Bár a borongós idő a 47 évvel ezelőtti nap hangulatát idézte, a meteorológusok által jósolt csapadék megkímélte az emlékezés résztvevőit. A Palota Fúvószenekar zenés bevezetőjét követően a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda középiskolás diákjainak műsora következett. A felidézett forradalmi pillanatok egyik leglátványosabb elemeként a fiatal előadók egy-egy szál sárga rózsát helyeztek el a kopjafa tövében.
– 1956. október 23-án vagy 1989. októberében jött el az igazság pillanata? – kérdezte dr. Nagy Antal, a XV. kerületi önkormányzat jegyzője ünnepi beszédében. – Melyik az, amelyhez igazítjuk az emlékezés óráját? Ennek eldöntése a történészek dolga. Talán majd egyszer nem feszülnek indulatok ’56 körül, talán majd egy igazság lesz kettő vagy több helyett. Az emlékezés nem hiba, hisz a múlt emlékezete a jövő ígérete. Ez a kopjafa azért állíttatott, hogy ne feledjük soha: a nemzet egy és oszthatatlan, polgárai tanultak a múlt hibáiból, erényt kovácsolnak a jelen tapasztalataiból.
Az ünnepség ezt követően a koszorúzással folytatódott: először a kerületi önkormányzat nevében Hajdu László polgármester és Rónayné dr. Vojnovics Ibolya aljegyző, míg a testvér-város Bécs XXIII. kerületének képviseletében Manfred Wurm polgármester helyezte el az emlékezés koszorúit a kopjafa tövében. A civil közösségek, az egykori politikai foglyok és 56-os szervezetek, a kisebbségi önkormányzatok, egyházak és iskolák képviselői is megkoszorúzták az emlékművet.
Az ünnepség 16 órától a Polgármesterei Hivatal Dísztermében folytatódott, ahol a két díszvendég – a bécsi polgármester és dr. Felkai László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatalának vezetője – is részt vett.
A kerületi hagyományoknak megfelelően Hajdu László az idei nemzeti ünnepen is több kitüntetést és jutalmat adott át. A kerület vezetője a „XV. kerület Díszpolgára” címet adományozta kiemelkedő tevékenységéért Kiss Domokosnak, a Rákospalota-Újvárosi Református Egyházközség lelkészének, első külföldiként Manfred Wurmnak, a bécsi XXIII, Liesing polgármesterének és kiemelkedő szakmai életútjáért Varga Mihálynak, aki korábban 34 évig volt pedagógus és iskolaigazgató a kerületben.
Dr. Felkai László hivatalvezető a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából a közigazgatásban végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként a Belügyminisztérium képviseletében dr. Nagy Antal jegyzőnek „A Köz Szolgálatáért Érdemjel” kitüntető cím ezüst fokozatát adományozta. Elhangzott az is hogy dr. Géczi István, a kerületi Sportiskola SE ügyvezető igazgatója korábbi sportolói szerepléséért és jelenlegi szakmai tevékenységért a Főváros Napján Budapestért díjban részesül.
Hajdu László polgármester a „Kerület Jövőjéért” díjjal jutalmazta Majdán Ferencné, a Házi Gondozó Szolgálat vezetőjének az idősek és a kerület érdekében végzett eddigi tevékenységét, valamint Urbán Szabó István, a REAC elnökségi tagjának és a Létminimum Alatt Élők Társaság országos alelnökének a kerület érdekében hosszú ideje végzett kiemelkedő és eredményes munkáját.
A Polgármesteri Hivatal és az Önkormányzat intézményeinek dolgozói közül többen a „Kerület Szolgálatáért” díjat vehették át. Hajdu László hosszabb ideje tartó példamutató feladatellátásért a következő személyeket jutalmazta: Balázsyné dr. Kiss Ágnest, a Jogi és Szervezési Osztály jogtanácsosát, Farkas Károlyt, az Igazgatási Osztály helyszínelő ügyintézőjét, Marosné Nagy Ildikót, a Polgármesteri Titkárság vezetőjét, Udvary Lászlónét, a Pénzügyi Csoport vezetőjét, Bányász Istvánnét, a Czabán Samu Általános Iskola pedagógusát, Nemes Károlynét, a Micimackó óvoda pedagógusát, Ruszináné Bálint Veronikát, a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda volt igazgatóját és jelenlegi pedagógusát, Róna Nórát, a Pestújhelyi Általános Iskola pedagógusát, Sebők Lászlót, az Újpalotai Szabadidő Központ technikusát, valamint Selényiné Stier Mártát, a Kolozsvári Általános Iskola pedagógusát.
A közelmúltban a kerület két sportolója is kiváló eredményeketért el: ifj. Tóth Ferenc a Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságon összetett aranyérmet, míg Lovász Gábor az első ízben megrendezett Kempo Világbajnokságon két elsőséget szerzett. Érdemeik elismeréseképpen Hajdu László mindkettőjüket tárgyjutalomban részesítette.
A XV. kerület biztonságáért végzett kiemelkedő bűnmegelőzési és bűnüldözési tevékenységükért a polgármester a XV. kerületi Rendőrkapitányság, a Palotai Önvédelmi Védegylet és a Palotai Polgárőrség több munkatársát is jutalmazta. Pénzjutalomban részesült Gyuricska István r.zászlós, Kiss Józsefné r.százados, Oldal Zsolt r.őrmester, Rákóczi Szilvia r.főhadnagy, Szabó Róbertné közalkalmazott, Tóth Mária r.főhadnagy, Rozmán Gyula, a védegylet tagja és Vona János, a Palotai Polgárőrség alelnöke.
A kerületben végzett kiemelkedő tűz- és kárelhárítási tevékenységük elismeréseképpen Hajdu László a IV. és XIV-XV-XVI. kerületi Tűzoltóparancsnokság munkatársait jutalmazta: Bajusz Zoltán t.főtörzsőrmestert, Galambos László t.törzszászlóst, Szabó József t.főtörzsőrmestert és névrokonát Szabó József t.főtörzsőrmestert.
A nemzeti ünnep alkalmából az 56-os Szövetség és a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége kerületi Szervezetének is több tagját jutalmazta a kerület vezetője. Pénzjutalomban részesült: Kecskés Mihály elnök, Bácskai Endre, Dömény István, Kis Amadé, Kókai Mihály Sándor, Tesch Ferenc, Winkler Lajosné, Jakabffy István, Kovács Zoltán, Matók József és Tenczer Vilmos.
– Néhány napja ünnepelte a kerület Deák Ferenc születésnapjának 200. évfordulóját – mondta Hajdu László záróbeszédében. A kiváló politikus kimagasló szerepet vállalt a kiegyezés létrejöttében. Jó volna, ha ennek a kiegyezésnek a szellemisége a mi életünket is áthatná: ha a nemzeti ünnepen együtt tudnánk koszorúzni, és utána együtt koccinthatnánk. Ez ma még sajnos nem így történik.
A jobbközép polgári összefogás ünnepi megemlékezését az önkormányzat hivatalos rendezvénye után a Díszpolgári és Pro Palota címek átadásával egy időben tartotta.
Az ünnepség után átadták a Polgármesteri Hivatal díszterméhez vezető feljáratnál lévő ablakokat díszítő emléküvegeket, melyeket Becker Beatrix, kerületi üvegfestő – művész készített.