Menu

Horvát-horvát találkozó a kerületben

2003.11.07.

Testvérvárosi és kisebbségi találkozót is tartott egyszerre önkormányzatunk, amikor nemrég kerületünk, valamint Mosonmagyaróvár horvát nemzetiségű polgárait hívta közös programra. A rendezvényt azzal a céllal rendezték, hogy a két helyhatóság közötti együttműködést közös hagyományápolással tegyék teljesebbé, a horvát ajkú polgárok segítségével.

Október 4-én Hajdu László polgármester és Kuzma István, a XV. kerületi Horvát Önkormányzat elnökének meghívására népes mosonmagyaróvári küldöttség látogatott a kerületbe. A Rákospalota, Pestújhely és Újpalota testvérvárosának számító dunántúli helység küldöttségét Stipkovics Pál, mosonmagyaróvári polgármester és országgyűlési képviselő vezette. A vendégek között volt Smatovics Mátyás, a dunántúli várostól mindössze 11 km-re elhelyezkedő Bezenye polgármestere, valamint Frank József, az egy évvel ezelőtt megalakult mosonmagyaróvári horvát kisebbségi önkormányzat elnöke.
Kuzma István elmondása szerint a látogatás célja az volt, hogy miután Mosonmagyaróvár és a XV. kerület testvérvárosi kapcsolatot tart fenn, a két település horvát ajkú lakossága is megismerkedhessen egymással.
– Számunkra nagyon fontos lenne, hogy a közelgő Európa Uniós csatlakozás előtt nyitni tudjunk a nyugat felé – mondta Kuzma István. – A mosonmagyróvári horvát közösségnek földrajzi helyzetéből adódóan már korábban is jó kapcsolatai voltak a burgenlandi településekkel. A mostani együttműködésünk a jövőben lehetővé teszi a számunkra, hogy ezekből a kapcsolatokból mi is profitálhassunk.
A testvérvárosi delegáció először a Polgármesteri Hivatalban tette tiszteletét. A házigazda szerepét ezúttal természetesen Hajdu László vállalta magára. A kötetlen hangú beszélgetésnek díszvendége is volt: Stanko Nik, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete ugyanis személyesen is részt vett a két horvát kisebbségi önkormányzat találkozóján.
– A 2002-es helyhatósági választások is bebizonyították, hogy a XV. kerület egy soknemzetiségű városrész – mondta a kerület vezetője. – Az egy esztendővel ezelőtti voksolás után 10 kisebbségi önkormányzat alakult meg a kerületben. Közülük is kiemelkedik az itteni horvát közösség érdekképviseleti szervezete amely hosszabb ideje már a kerület közéletének aktív szereplője. Nem csak kiválóan beszélik az anyanyelvüket, hanem rendezvényeik is magas színvonalúak, a vezetők és a testület kapcsolata is példaértékű.
Stanko Nik a kötetlen hangulatú beszélgetésen előbb beszámolt Stepen Mesic horvát miniszterelnök néhány nappal azelőtti magyarországi látogatásáról, majd üdvözölte a két testület együttműködését. Ezt követően mindkét delegáció átvonult a XV. kerületi Horvát Önkormányzat Őrjárat utcai épületébe, ahol megtekintették a Pestújhelyi Közösségi Házban tavaly bemutatott „Muramenti horvátok élete” címet viselő kiállítás képanyagát.