Menu

A lokálpatriotizmusból a kerület is profitálhat

2003.11.04.

Kétezer négyzetméter járólapot és csempét ajándékozott a kerületnek a Zalakerámia Rt., a rendhagyó felajánlásnak köszönhetően több önkormányzati bölcsőde is megújulhat rövidesen.

Az, hogy a nagyobb hazai cégek, gazdasági vállalkozások vezetői közül néhányan a kerületünkben laknak, még nem jelent előnyt a városrésznek. Ám, ha akad közöttük olyan, aki számára a lakóhely nemcsak visszavonulást jelent a munkahelyi feladatok elől, hanem annál azért egy icipici „lokálpatriotizmussal többet”, akkor a kerület is jól járhat. Valahogy úgy, ahogy az Hanzel Istvánnak, a Zalakerámia Rt. kereskedelmi igazgatójának esetében is történt.

– Jómagam is XV. kerületi lakos vagyok, így gyakorta megfordultam már a helyi szociális és egészségügyi intézményekben, az iskolákban – mesélte telefonon az éppen Bologna-ban, egy kiállításon tartózkodó gazdasági szakember. – Természetesen magam is láttam, hogy milyen a helyzet ezekben a közintézményekben, s ekkor merült fel a gondolat, hogy a cégünk esetleg tudna segíteni.
Az elképzeléseket aztán gyorsan tettek is követték. Hanzel István a javaslatával megkereste Hajdu László polgármestert, és Király Csaba alpolgármestert. A kerületi vezetők természetesen örömmel vették a felajánlást, hiszen ez idáig hasonló megkeresésre még nem akadt példa. Tárgyalásuk eredményeképpen a Zalakerámia Rt. 1000-1000 négyzetméter járólapot és csempét ajánlott fel a Kerületi Környezetvédelmi Alapítványnak, amelyet már ígéretükhöz híven le is szállítottak.
Király Csaba alpolgármester elmondta, hogy a kerületi bölcsődék felújítását korábban anyagi okok miatt nem tudták elkezdeni, ám a Zalakerámia cég segítségével – a 2004-es esztendőben a beruházásokra is sort kerítenek.
Zsupán Lászlóné, az Egyesített Bölcsődék vezetője is örömmel kommentálta a nem mindennapi jó hírt. Mint mondta, a közeljövőben szakemberekkel kívánják felméretni a kerületben található hét bölcsőde állapotát, s ennek alapján állapítanák meg a beruházások ütemezését. Annyit azonban már most is tudni lehet, hogy a Nádastó parki, a Kontyfa utcai, a Kavicsos közi és a Wesselényi utcai bölcsődék főzőkonyhái, valamint az Arany János utcai, a Bezsilla utcai és a Fő úti intézmények gyermekfürdőszobái mindenképpen rekonstrukcióra szorulnak
Hanzel István telefonon még azt is elmondta, a támogatás nem biztos, hogy egyszeri segítséget jelent: azt is el tudná képzelni, hogy az általa képviselt cég más esetekben jutányosan biztosítana jó minőségű csempéket és járólapokat a XV. kerület számára. S bár ez az eset kétségtelenül rendhagyónak számít, miért ne reménykedhetnénk abban, hogy a ez a példátlan érdeklődés a jövőben akár hagyományteremtő lesz.