Menu

Testvérkapcsolatok ősze

2003.11.04.

Az ősz úgy látszik, a testvérkapcsolatok kiemelt időszaka kerületünkben. Korábban a kassaiaknál tett látogatásról, míg most erdélyi és német találkozókról számolhatunk be.

Maroshévíz

Huszonkilenc, oktatási célra kiválóan alkalmas számítógépet és programok vásárlására 100 ezer forintot adott át szeptember 27-én Hajdu László polgármester és az Újpalotaiak Baráti Köre az erdélyi Maroshévízen (Toplita), a Kemény János nevét viselő magyar iskolában. A kerületi adomány a következő évekre fellendíti a helyi oktatás színvonalát. Hargita megye egyetlen magyar iskolájában sincs ekkora számban a most kapotthoz hasonló, jó minőségű számítástechnikai eszköz.
Az elektronikus írásbeliség elsajátításához nélkülözhetetlen eszközök a diákok mellett a pedagógusoknak is nagyban segítheti munkáját.
A nemrég épült 12 tantermes iskola a magyar nyelv, kultúra megőrzése és ápolása céljával a két világháború között létrehozott Erdélyi Helikon irodalmi társaság alapítójáról kapta nevét.
Nicolae Batu polgármester és Szabó Kálmán a helyi RMDSZ elnöke megköszönte az önkormányzat ajándékát, Horváth Pálné tanárnő korszerű környezetvédelmi tankönyv felajánlását valamint Juhász Sándor, a kerületi Ipartestület elnökének a szervezet nevében átadott 20 ezer forintos felajánlását is.
Az erdélyi város – melynek kerületünk 1997 óta „testvére” – lakossága az elmúlt években rendkívüli mértékben csökkent, ebben a többi közt szerepe van annak, hogy a helyi infrastruktúra rendkívül elmaradott állapotú és kevés a munkahelyek száma is.
Kerületünk vezetőjétől látogatása során valamennyi közéleti szereplő, köztük katolikus és református egyházi vezetők is azt kérték: segítsen tőkeerős befektetőket hívni városukba, hogy az itt élők szülőföldön való maradását, boldogulását biztosítsák.
Hajdu László látogatást tett még az ortodox egyház kolostorában is, ahol a rendház főpapja fogadta.
Kerületünk vezetője találkozott és eszmecserét folytatott az RMDSZ helyi vezetőivel is, köztük Szabó Kálmán elnökkel, városi tanácsossal valamint Mohacsek Ákossal, az összevont magyar oktatási intézmény igazgatójával.
A házigazdák elmondták, a városban 26%-os a magyar lakosság aránya, és az összevont intézményben – óvoda, általános iskola és gimnázium – összesen 340 magyar gyermek tanul.

Berlin

Az ifjúsági tapasztalatcserét, kapcsolatépítést szolgálta kerületünk fiataljainak szeptember végi berlini látogatása. Küldötteink elsősorban az európai országok ifjúságpolitikájáról, az ott élő fiatalok életlehetőségeiről, esélyeiről tájékozódtak az uniós csatlakozás, illetve az azon „kívülmaradás” fényében. Az angol és német csapatok tagjai „európai polgárként” osztották meg tapasztalataikat, fogalmazták meg javaslataikat, ötleteiket a találkozó többi résztvevője számára.
Négy kerületi intézményből – Dózsa György Gimnázium, Károly Róbert Szakközépiskola, László Gyula Gimnázium, Paulay Alapítványi Iskola – és a PIKK Ifjúsági Szervezettől tíz fős delegáció utazott a 3. Nemzetközi Migrációs Kupára Berlinbe. Az egy hetes rendezvényen öt ország fiataljai vettek részt; németek, fehéroroszok, lengyelek, angolok és magyarok.
Küldöttségünk a német partnerek vendégszeretetének köszönhetően megtekintették Berlin nevezetességeit, a Brandenburgi kaput, a Bundestagot, egy német gimnáziumot, egy önkéntes tűzoltóságot, sőt bepillanthattak a Schlinken szeszgyár működésébe is. A fiú és lány focicsapataink ragyogóan helyt álltak a meccseken, a nemzetközi megmérettetésen. A fiatalok ifjúsági házak működését is megfigyelhették, ahol egy filmet is megnéztek a németországi fiatalkori bűnözésről.
A látogatás utolsó napján csapatunk ország ismertetőt tartott Magyarországról, melynek keretében bemutatták gasztronómiai tudásukat is.
Még a gulyásleves elkészítését is bemutatták szakácsoknak öltözve, valamint a „Tavaszi szél vizet áraszt” népdalt is előadtunk magyar és angol nyelven. Remélhetőleg új nemzetközi kapcsolatokat tud építeni a kerület -például Angliával-, melyből profitálhat majd a kerület vezetése, lakossága, iskolái mondták el hazatérve a magyar delegáció tagjai.