Menu

Sajtótájékoztató a szeptember 24-i testületi ülés döntéseiről

2003.10.17.

A szeptember 24-i testületi ülésen hozott döntéseket egy nappal a plénumot követően az immár hagyományos sajtóbeszélgetésen értékelte Hajdu László polgármester.

A kiemelten fontos testületi határozatok közül a kerület vezetője az önkormányzat 2003-as költségvetésének 3-as számú módosítását elemezte elsőként. Fontosnak tartotta kijelenteni, hogy ma igenis hírértékkel bír, ha egy fővárosi önkormányzat költségvetésében a betervezett bevételek és kiadások egyensúlyban vannak, így, bár sok megtakarított pénzzel a XV. kerület sem rendelkezik, továbbra sem kényszerül hitelfelvételre – immár 6. éve -, és likviditási gondokkal sem kell megküzdenie.
A testületi ülésen elfogadott módosítást az indokolta, hogy az év hátralevő időszakában még több felújítást meg tudjon valósítani az önkormányzat. Arról nem is beszélve, hogy már a szeptemberi események kényszerkiadások betervezését indokolták. Hajdu László itt rá is tért a szeptember 20-ai Újpalotai Vásárcsarnok területén keletkezett tűzre. Mint mondta a lángok valószínűleg elektromos hibából keletkeztek, amit a tűzoltóknak sikerült 10 perc alatt eloltaniuk. Az említett helyen a gyors és összehangolt munkának köszönhetően hétfőn már megindulhatott a kereskedés, de természetesen a csarnok infrastruktúrája – a raktárépületek – jelentős károkat szenvedtek.
Hajdu László arról is beszámolt a sajtó képviselőinek, hogy a XV. kerület egyetlen fővárosi kerületként csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programfelhívásához. Két eseményt is kiemelendőnek tartott: a fogyatékkal élő gyerekek műsorát, valamint az Újpalotai Közösségi Házban megrendezett gálaműsort, amelyek látványosan bebizonyították, hogy a „másnak” képzelt emberek megfelelő odafigyeléssel rendkívüli – akár művészi szintű – tevékenységre, alkotásra képesek. Hajdu László szerint a program mindenképpen érdemesnek bizonyult arra, hogy jövőre is megrendezzék.
Zárt ülésen határoztak arról a képviselők, hogy az október 23. alkalmából rendezendő ünnepi testületi ülésen – október 22-én a 15 órai koszorúzást követően – 3 díszpolgári és 2 „A kerület jövőjéért” címet osztanak majd ki.
Király Csaba alpolgármester az adósságkezelésről hozott rendelet részleteiről számolt be a sajtó képviselőinek. Eszerint 2003. január 1-jén életbe lépett a szociális törvény módosítása, és ez tette lehetővé, hogy az adósságkezeléssel már programszerűen lehet foglalkozni. A XV. kerületben már korábban is működött a Háztartási Adósságkezelési Tanácsadás (HAT). A képviselők által elfogadott támogatás igénybevételéhez bizonyos fizetőképességgel kell azonban rendelkeznie a jelentkezőknek, és a hátralékuk legalább 6 és legfeljebb 18 hónap alatt felhalmozott – maximálisan 200.000 Ft – adósság lehet. A támogatás 25%-át az igénylőnek kell biztosítania, míg a maradék 75%-ot az önkormányzat adja egy összegben, vagy részletekben. Szeptember 24-én abban is döntött a testület, hogy a 30.000 Ft/hó jövedelemnél kevesebbel rendelkezők számára évente 1-2 alkalommal pályázat kiírásával nyújt az önkormányzat lehetőséget a hátralék rendezéséhez.
Gyurcsánszky János alpolgármester két testületi döntést tartott fontosnak kihangsúlyozni: elsőként a Sztárai Mihály tér szabályozási tervét említette. Pestújhely említett területén egy önkormányzati tulajdonú ingatlan (ma piacként üzemel), egy magántulajdonban levő épület és egy templom található. A négy utca által határolt rész jelenleg elhanyagolt, ráadásul a parkolás kérdése sem megoldott. A szabályozási tervnek köszönhetően magántőkéből új parkoló épülhet, a be nem épített területeken zöld felületet alakítanak ki, ráadásul a terület ellenőrzötté válhat.
Az alpolgármester ehhez kapcsolta a másik fontosnak ítélt határozatot, mely szerint az a képviselők októbert a „XV. kerület tisztaságának” hónapjává nyilvánították. Idén minden korábbinál többet költött a hivatal a kerület tisztaságára. Csak az illegális szemét elszállítására 60 millió forintot szántak.
Ennek eredménye az októberi tisztasági kampány, amely több szervezet összefogásának az eredménye: részt vállal benne a FŐKERT Kft., a LIÁN Kht. és a kerületi RÉPSZOLG Vállalat, a helyi civil egyesületek, az oktatási intézmények, a polgárőrök és a kerületi rendőrkapitányság, valamint az önkormányzat is. Célunk, hogy a XV. kerületben élőkkel együttműködve kultúrált, tiszta környezetet teremtsünk szűkebb lakóhelyünkön, kerületünkben tartalmazza a képviselő-testület által támogatott indítvány.
Az önkormányzat határozatában arra kéri a köztisztaságért felelős szervezeteket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet az általuk ápolt, kezelt területeken a szemetes kosarak, gyűjtő edények rendszeres kiürítésére,az őszi parkápolási,- kertészeti,- takarítási munkálatokat lehetőleg november 15-ig végezzék el.
A hivatal az ÁNTSZ-től azt várja, hogy rendszeresen ellenőrizze a működési területén lévő intézményeket, vállalkozásokat, kereskedelmi és szórakoztató helyiségeket.
A kerületi testület az önvédelmi védegyletet és a polgárőrséget arra kérte: ellenőrizze az illegális szemétlerakó területeket, és akadályozza meg a rendőrség segítségével a lerakást a nap
egész szakában, hangsúlyozottan az éjszakai órákban.