Menu

Az ülésteremből jelentjük

2003.10.17.

Rendhagyó módon két testületi ülésre is sor került szeptemberben. A szeptember 24-ei, rendes őszi ülést megelőzően – szeptember 15-én a képviselőknek azért kellett rendkívüli napirendet tartaniuk, hogy az önkormányzat pályázhasson egy fedett tornaterem lelátó építésére.

A Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Sportcsarnoka lelátóval való bővítése lehetővé tenné, hogy kerületi Sport és kulturális rendezvényeket tartson az intézmény. A képviselők egyhangú döntése értelmében az iskola beadhatja pályázatát a Gyermek-Ifjúsági és Sportminisztériumhoz.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzatának szeptember 24-ei rendes ülésén a képviselők több mint 20 fontos kérdésben hoztak határozatot.

A szokásos menetrend szerint a testületi ülés első részében a napirend előtti felszólalásokra került sor. A képviselők a következő témákban kérték a testület figyelmét: Kökény Rita (Fidesz) Médiahírek,, Vizér Klára (MDF) Adni jó, Marsovszky Györgyné (MSZP) Egészségnap, szociálpolitika, Árkosi Sándor (MSZP) Mégegyszer a türelmi zónáról,, Molnár István (MSZP) Szemétégető és Tóth Imre (MSZP) „Szemétügy”..
A napirend előtti felszólalások után a képviselők meghallgatták Hajdu László polgármester beszámolóját. A kerület vezetője elmondta, hogy augusztus 29-én került sor a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Bogáncs utcai épületében a központi tanévnyitóra, majd szeptember 1-jén minden kerületi intézményben rendben megindult a tanítás. A Száraznád NOK Neptun utcai épületében német nemzetiségi tanévnyitóra került sor, míg a Pestújhelyi NOK-ban új szaktantermet adtak át a diákoknak.
Szeptember 5-én Hajdu László is részt vett a kerületi polgárőrök és a rendőrség közös közbiztonsági megbeszélésén Bernecebarátiban. Szeptember 7-én a Rákos úton található Jézus Szíve Plébánián celebrált ünnepi misét dr. Paskai László bíboros, majd pedig ugyanott átadták az önkormányzat által támogatott új közösségi házat. Szeptember 6-7-én a Gazdakör Szilas Táncegyüttes képviselte Bécsben a kerületet.
Szeptember 11-én a Fő utcában egy új 29 lakásos épületet adtak át. Ehhez az eseményhez kapcsolódóan Hajdu László elmondta, hogy a Csokonai Művelődési Házban is megkezdődött a színházterem felújítása, ahol új, a réginél nagyobb színpad épül, javul az akusztika és a technikai felszereltség is. Ennek köszönhetően a jövőben már színházi előadások rendezésére is kiválóan alkalmas lesz az Eötvös utcai kulturális épület. Elhangzott, hogy az Újpalotai Szabadidő Központ, és a Csokonai modernizációját követően a Pestújhelyi Művelődési Ház felújítása is a tervek között szerepel. Szeptember 12-én az újpesti szülőotthonban emléktáblát avattak fel, amelyen a XV. kerületi önkormányzat is képviseltette magát. Ugyanezen a napon vehette át 50 éves oktatói munkájáért arany diplomáját Hazai Béla volt önkormányzati képviselő.
Szeptember 16-22. között a XV. kerületi önkormányzat a fővárosban egyedüliként teljes körű Mobilitási Hét programsorozatot szervezett.
Hajdu László a testületi ülésen azt is bejelentette, hogy szeptember 26-28-ig egy testvérvárosi meghívásnak eleget téve többedmagával az erdélyi Maroshévízre utazik, ahol átadja majd az új magyar iskola számára a XV. kerület ajándékát: az iskoláinkban lecserélt számítógépeket Ehangzott, hogy az önkormányzat előrehaladott tárgyalásokat folytat a fővárossal az Észak-Pesti kórház kerületi tulajdonba vételéről.
A polgármesteri beszámolót követően a testületi ülés a napirendi pontok megtárgyalásával folytatódott. Elsőként az adósságkezelési szolgáltatásra vonatkozó helyi önkormányzati rendeletet alkották meg a képviselők, majd az önkormányzatnál dolgozó 13 ügykezelő munkaviszonyának megváltoztatásáról döntöttek. Ez utóbbi esetben minden érintettet visszahelyeztek a. köztisztviselői munkakörbe.
Reagáltak a képviselők a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnak egy korábbi önkormányzati rendeletre vonatkozó törvényességi észrevételére. Elfogadták, hogy a Palota Holding Rt. nem gyakorolhat bérbeadói jogokat, ugyanakkor a film- és tévéfelvételekre számára bérbeadott helyiségek árának egységesítését nem tartották elfogadhatónak.
Elfogadták a képviselők, hogy a kerület jelenlegi címerét a kisebbségi önkormányzatok és a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat is használhassa.
A napirendi pontok egyik legfontosabb részeként elfogadták a képviselők a Pestújhelyi út – Apolló utca – Neptun utca – 82439 hrsz-ú utca által határolt Sztárai Mihály tér szabályozási tervét, amely lehetőséget biztosít az érintett terület mielőbbi rendezésére.
A korábbi évekkel ellentétben az új rendeletnek köszönhetően jobban követhető lesz majd az önkormányzati fenntartású nevelési és oktatási intézményekben a fizetendő térítési díjak és tandíjak összegének alakulása. A szociálisan adható kedvezmény mértékének kiinduló alapja a mindenkori legkisebb öregkori nyugdíj összeghatára, amely természetesen évenként változik. A képviselők tehát döntöttek arról, hogy a kedvezményeket a jövőben már százalékban jelenítik meg. Ha a tanulók családjában az egy főre jutó nettó jövedelem 5500 Ft alatt van, akkor 0 forint fizetendő 5501-8000 Ft-ig 25%, 8001-9500 Ft-ig 50%, míg 9501- a mindenkori minimál nyugdíj értékéig 75% a fizetendő térítés díja.
Határoztak arról is hogy a Rákospalotai Építő és Szolgáltató Vállalatot (RÉPSZOLG-ot) a jobb pályázati feltételek miatt Környezetgazdálkodási és Foglalkoztatási közhasznú társasággá alakítják. A változással együtt megszavazták, hogy a kht. ügyvezetői teendőit Tamás Béla, a korábbi vezető lássa el, míg a felügyelő bizottságba dr. Gregorits Ferencet, Szalay Kornél Gézát és Boráros Jánost választották be.
Az Országgyűlés június 23-ai ülésnapján módosította a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló korábbi törvényt. Eszerint az utóbbiak tiszteletdíját július 1-jétől nem a polgármester illetményéhez kötötten, hanem attól elkülönítve kell megállapítania a testületnek. Igy a képviselők tiszteletdíja 140.250 Ft/hó, a polgármester illetménye 577.500 Ft/hó (ennek 30%-át, 173.250 Ft-ot költségtérítésként kapja meg), míg az alpolgármesterek illetménye 536.250 Ft, melyhez az illetményük 20%-a – a korábbi 30% helyett -, 107.250 Ft költségtérítésként jár.
Az önkormányzat 2003-ban három utca – a Damjanich, a Beller I. és a Győztes egy-egy szakaszára – útépítésére pályázatot nyújtott be a Fővárosi Stratégiai Alapból elnyerhető támogatásra. Időközben a Fővárosi Közgyűlés megváltoztatta a támogatási rendszerét, így ezek a munkálatok más alapból fedezték. Mivel a korábban pályázott összeg 2004. dec. 31-ig felhasználható, az önkormányzat lemondott az eredetileg betervezett három utca felújításának támogatásáról, és másik két szakasz, a Kinizsi u. (Szerencs -Arany J. között) és az Oroszlán u. (Szerencs – Arany J. között) felújításához kéri majd a Stratégiai Alapból történő támogatást.
A Gyermek- és Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatot írt ki a Bozsik-programban résztvevő sportlétesítmények építésére, korszerűsítésére. A XV. kerületi Ifjúsági és Sportközpont a képviselők jóváhagyásával részt vesz ezen a pályázaton. A műfüves pálya várható költségéből (49.500 000 Ft) az önrészt, 21. 780 000 Ft-ot a városatyák az általános tartalékból biztosították.
Elfogadták a képviselők az önkormányzat 2003-as költségvetésének első féléves beszámolóját, és a betervezett fejlesztések végrehajtása érdekében a szükséges módosításokat is végrehajtották. A testület elfogadta azt a javaslatot is, mely szerint az önkormányzat a tulajdonában levő forgalomképtelen földterület 25%-át egy befektetőnek értékesítse.
A csökkenő gyereklétszám miatt a testület felülvizsgálta a közoktatási álláshelyekkel kapcsolatos korábbi határozatát. Eszerint a 2004/2005-ös tanévben az óvodai csoportok minimumlétszámát 20 főben, az iskolai napközis csoportokét 25 főben, a tanulószobákét 20 főben állapította meg.
Leromlott, életveszélyes állapotuk miatt törölniük kellett a képviselőknek az önkormányzat lakásállományából a József A. u. 14. szám alatti fszt. 5-6-os ingatlanokat. A korábbi bérlők számára cserelakásokat biztosítottak.
Jelenleg a kerületi Polgármesteri Hivatal – más önkormányzatokhoz polgármesteri hivatalához hasonlóan – nem rendelkezik alapító okirattal, ezidáig nem volt erre törvényi előírás, ám az államháztartási törvény úgy rendelkezett, hogy az érintett költségvetési szervek minél előbb készítsék el a saját okiratukat. A képviselők ezt tudomásul vették, és egyben el is fogadták a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal alapító okiratát.
Utolsó napirendi pontként elfogadták a városatyák azt az előterjesztést, mely szerint októbert a XV. kerület tisztaságának hónapjává nyilvánítják.