Menu

Új tanév, sok szünettel

2003.09.07.

Szeptember elsején, hétfőn kezdődött az új tanév, nevezetesen a 2003/2004-es – és tart egészen június tizenötödikéig. Ez összesen kilenc és fél hónap, de ebből a tanítási napok száma mindössze 182.

A mögöttünk lévő kettő és fél hónapos nyári szünet után vajon mi érdekli a kis- és nagydiákokat leginkább: Hogy mikor lesz a következő iskolai szünet? A hivatalos tanrend szerint nemsokára, hiszen a legközelebbi őszi szünetet október 20-ától 22-éig jelölték ki. Azonban a látszat ellenére ez nem három, hanem nyolc nap! Ugyanis az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 18-a szombat (ami a 23-ai ünnep utáni pénteket „ledolgozó” munkanap), az első tanítási nap pedig október 27-e, hétfő.
A téli szünet is több nap mint a december 22. és január 2. közötti szabad napok száma, hiszen a szünet előtt december 19-én lesz az utolsó tanítási nap és január 5-én hétfőn kell a diákoknak újra iskolába menni. (Ez összesen 17 tanítás nélküli nap.) A tavaszi szünet április 8-ától 12-ig tart, az első tanítási nap 13-a, szerda.
A most nyolcadikat végző és középiskolába jelentkező diákok jövőre hamarabb megtudhatják, hogy felvették-e őket, a legutóbbi május 7-i határidő előtt már április 28-ig értesíteni kell a felvételizőt.
Az oktatási tárca rendelete arról is intézkedik, hogy az ötödik és kilencedik évfolyamok óraszáma átlagosan két és fél órával csökken. Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött a diákok kötelező óraszámának tíz százalékos csökkentéséről, amelyhez azonban szükség volt a miniszter tananyagmérséklésről szóló rendeletére is.