Menu

Államalapítónkra, Szent Istvánra emlékeztünk

2003.09.04.

Augusztus 20-án immár megszokott eseménynek számít, hogy a kerület lakossága a Karácsony Benő park árnyas fái között államalapítónkra, Szent Istvánra emlékezik. Idén sem volt ez másképpen, hiszen a XV. kerületi önkormányzat, valamint az Újpalotai Szabadidő Központ munkatársai már hónapokkal ezelőtt hozzákezdtek ahhoz a szervezőmunkához, amelynek eredményességéről a kétnapos – augusztus 19-20 – ünnepségre kilátogatók is meggyőződhettek.

Az idei Szent István-napi ünnepség néhány dologban mégis eltért a korábbi évek hagyományaitól. Idén a kerület már nem egyedül ünnepelt, hiszen a testvérvárosaink, Bécs, Berlin, Kassa, Maroshévíz, valamint a kerületben található Paulay Alapítványi Iskola székelyudvarhelyi kézműves szövetség is egyaránt képviseltette magát a Karácsony Benő parkban. Az első nap krónikájához tartozik az is, hogy a kerületben élő kisebbségek – örmények, görögök, szlovákok, németek, horvátok és romák – ekkora számban és ilyen látványos produkcióval először jelentek meg a kerület lakossága előtt.
A további augusztus 19-i események – a Bab Társulat látványos előadása az Újpalotai Vásárcsarnok területén, a kerületünkben méltán közkedvelt Aranyszamár Színház gyerekelőadása vagy a Berlinből érkezett Johann és Stefan gitárduó produkciója – azonban még csak bemelegítésnek számított a másnapi augusztus 20-i ünnepi megemlékezések előtt. Államunk születésnapján ugyanis hagyománynak számít, hogy a kerület vezetői megjutalmazzák azokat a polgárokat, akik az elmúlt években a kiemelkedőt alkottak. A kitüntetések átadására ezúttal is a Polgármesteri Hivatal Dísztermében került sor. Az esemény időben egybeesett az állami kitűntetések átadásával, és örömmel írjuk le, hogy a parlamenti ünnepségen a XV. kerület is „képviseltette magát”. Dr. Pálinszki Antal alpolgármester ugyanis Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét, míg Pál Gábor, a XV. kerületi önkormányzat Tulajdonosi, Vagyonkezelési és Közbeszerzési Bizottságának a tagja pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vehette át. A magas rangú kitűntetések mellett említést kell tenni arról is, hogy Hajdu László polgármester szintén a Szent István-napi ünnepség alkalmával vehette át szülőfalujában az Okány községért kitűntetést, mellyel az ottani emberek a településük érdekében hosszabb távon kifejtett támogató tevékenységét kívánták elismerni.
A kerületi önkormányzat második alkalommal ítélte oda a „Pro Palota” díjat. A három városrészből álló kerület városképének hagyományőrző módon történő kialakításáért, az infrastrukturális ellátás javításáért, a környezetünk fejlesztésért kifejtett kiemelkedő munkásságáért 2003-ban három személy – dr. Gosztonyi László nyugalmazott háziorvos, dr. Gregorits Ferenc vállalkozó, a Palotai Kulturális Napok egyik fő támogatója, valamint Gugyella János, Újpalota első polgára, a SZÖVTÁRS Egyesület elnökhelyettese – vehette át Hajdu László polgármestertől ezt az elismerést.
A harmadik alkalommal odaítélt „A kerület jövőjéért” díjat idén ismét olyan személyek vehették át, akik a kerület fejlődése, valamint az itt élő polgárok érdekében már hosszabb ideje példamutató és szakmailag kimagasló munkát végeztek. A díjazottak ezúttal a következők voltak: Gergelyi Ferenc városrendező és tervező, Monostori László képviselő, aki immár 25 esztendeje aktív tagja a kerület életének, Horváth Ferenc alezredes, a XV. kerület rendőrkapitánya, Papp Barnabás, a Palotai Önvédelmi Egylet elnöke, Siklósi Attila, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XV. kerületi tagcsoportjának az elnöke, Bánhidy János, a Hulladékhasznosító Mű főmérnöke, dr. Varga A. Tamás, a Palota Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Sándorné, a Femina Football Klub szakosztályvezetője, valamint Pintér Zsuzsanna, a Pestújhelyi Közösségi Ház igazgatója.
Hajdu László az augusztus 20-i ünnepség alkalmából a XV. kerületi Rendőr-kapitányság hat tagját – Balogh Zoltán r.őrmestert, Bugyik Imre r. törzszászlóst, Hunyadvári Tibor r. főtörzszászlóst, László Katalin közalkalmazottat, Palló Péter r.századost, Vojnár Ferencné r.századost -, a Palotai Önvédelmi Védegylettől Duka Gáborné elnök-helyettest, a Palotai Polgárőrségtől Széplaki Zsuzsanna polgárőrt, a Polgári Védelem három munkatársát – Ceglédi Zsolt alezredest, kerületi parancsnokot, Garaguly Istvánt és Horsa Győzőt -, míg a IV., XIV., XV., XVI. kerületi Tűzoltó-parancsnokság állományából Balogh Antal törzsőrmestert, Csuka Zoltán főtörzsőrmestert, Madácsi Róbert főhadnagyot és Sógrik Ferenc főtörzsőrmestert a kerület biztonságáért végzett kiemelkedő tevékenységükért pénzjutalomban részesítette.
A protokoll eseményeket követően ismételten a Karácsony Benő parkban folytatódtak a programok. Őze Áron színművész szavalatát követően Kiss Péter kancelláriaminiszter köszöntötte az uniós csatlakozás előtti utolsó Szent István-napi ünnepség résztvevőit. Kiss Péter arról beszélt, Szent István a nyugati kereszténységhez kötötte a nemzetet, amikor a modern Magyarországot megalapította. A kancellária vezetője szerint a magyarság az uniós csatlakozásról szóló szavazás során ugyanazt az utat választotta, mint egykor az alapíró király. A miniszter úgy vélekedett, ahhoz, hogy a jövőben európai életkörülményeket lehessen teremteni, élni kell az Európai Unió által a fejlesztésekre biztosított pénzügyi forrásokkal. Kiss Péter szerint a Szent Istváni példa mai üzenete is az, hogy időben mindent meg kell tennie az egyes településeknek, kerületeknek a fejlődés lehetőségeinek kihasználásához.
A miniszter ezt követően Hajdu László polgármesterrel közösen felszelték az első új kenyeret. A kerület vezetője ezután átnyújtotta a városrész zászlaját a XV. kerületi Rendőrkapitányság számára, míg Gyurcsánszky János alpolgármester felavatta Szakályi Miklós faszobrász művét, a „Testvérvárosok fáját”, mely alkotás a jövőben azt hivatott szimbolizálni, hogy az eltérő kultúrák – osztrák, német, magyar, szlovák és román – képviselői igenis képesek egymással jó kapcsolatot létesíteni.
Az ünnepségek után azonban már csak a vidámságnak jutott főszerep a Karácsony Benő parkban. A jó hangulatról előbb a népszerű Bergendy Szalonzenekar, a sörsátor, a lacipecsenye és a színvonalas kirakodó vásár, majd a szervezők által este 10 órára időzített kerületi tűzijáték gondoskodott.