Menu

Mezőgazdasági termelők kárenyhítő támogatása

2003.08.04.

Tájékoztatjuk a mezőgazdasági termelőket, hogy 2003. július 22-én kihirdetésre került a 2003. évben fagykárt és aszálykárt szenvedett mezőgazdasági termelők kárenyhítő támogatásáról szóló 84/2003. (VII.22.) FVM rendelet (a továbbiakban: Ktr.).

E jogszabály az elemi kárt szenvedett termelők kárenyhítő támogatásának két formájáról rendelkezik. Ezek a vissza nem térítendő „végleges kárenyhítő támogatás” valamint a „kedvezményes középlejáratú hitel”. Mindkét támogatási formát csak azok a regisztrált – a 236/1998. (XII.30.) Korm. rendelet szerint nyilvántartásba vett – mezőgazdasági termelők vehetik igénybe, akiknek a mezőgazdasági tevékenységből származó árbevételének aránya eléri az 50%-ot.

Végleges kárenyhítő támogatásra az a termelő jogosult, akinek a rendelet 3. sz. melléklete szerint, a tárgyévi mezőgazdasági tevékenysége egészére vetítve kiszámított hozamérték kiesése eléri vagy meghaladja a 30%-ot. A vissza nem térítendő támogatásra a kérelmek legkésőbb 2003. november 30-ig nyújthatók be, a területileg illetékes megyei FM hivatalhoz.

A végleges kárenyhítő támogatás terhére a rendelet lehetővé teszi Előleg igénylését is. Előleg, kizárólag az aszály- és fagykárt szenvedett nyári betakarítású termékek területe után igényelhető, amennyiben nyári betakarítású termékére vetítve, a rendelet 2. sz. melléklete szerint számított hozamérték kiesése eléri a 30%-ot. Az „Előlegre” legkésőbb 2003. augusztus 20-ig nyújthatják be igényüket a jogosultak. A felvehető Előleg a szántóföldi növénytermesztésben 3000 Ft/ha, zöldség/gyümölcs ágazatban 6000 Ft/ha. Az Előleget igénylőknek végleges elszámolást is (Ktr. 3. sz. mell.) be kell nyújtaniuk 2003. november 30-ig.

Kedvezményes középlejáratú hitelt azok a termelők igényelhetnek, akiknek 2003-ban a hozamérték kiesése eléri a 20%-ot. A Ktr. szerinti támogatott hiteleket csak azok hitelintézetek folyósíthatják, akikkel erről a pénzügyminiszter szerződést kötött. Az igénylés módja: a termelőnek a felkeresett hitelintézettel kell szerződést kötnie. A Ktr. szerinti, érvényes és támogatott hitelszerződés létrejöttének feltétele, hogy a hitelkérelem egy példányát az FM hivatal záradékkal lássa el. Ez rögzíti a termelő által kedvezményesen felvehető hitel összegét és az igénylés jogosultságát. A hitelintézetek folyamatosan, de legkésőbb 2003. december 15-ig fogadhatják be, az illetékes megyei FM Hivatal által már záradékolt hitelkérelmeket.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a fentebb megadott időpontok szigorú, jogvesztő határidők! A hiányos, hibás kérelmek esetében hiánypótlásra, helyesbítésre – a jogszabályból következően – ezen időpontokat követően nincs lehetőség. Az érdekeltek, az itt nem részletezett feltételekről – a hozamérték kiesés és a támogatási összeg számításának módjáról, az FM hivatalhoz benyújtandó iratokról stb. – a falugazdászoktól illetve az FM hivatal munkatársaitól kérhetnek részletes felvilágosítást.

FVM. Fővárosi és Pest Megyei FM Hivatal