Menu

Öt hellyel bővült az ÉNO

2003.06.28.

2003. a „Fogyatékosok éve”, és erről a XV. kerületben is többször megemlékeznek az év folyamán. Március 11-én adták át az önkormányzati beruházásból felújított, tágas Árendás köz 4-6. szám alatti épületet az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona számára.

A három hónappal ezelőtti átadási ünnepségen elhangzott az az információ is, hogy a korábban 25 fővel működő intézmény gondozotti létszámát a tágasabb környezet eredményeképpen az önkormányzat 30, majd később 35 főre szeretné megemelni. Nos, az ötfős létszámemelésre sor került, így az új intézményben 30 lakó várta május 29-én a „nagy pillanatot”: a születésnapi torta 15 gyertyájának meggyújtását.
– 1988-ban a fővárosban elsőként a XV. kerületben alakult meg az ÉNO – mondta az ünnepség egyik rövid szünetében Szabóné Busi Julianna vezetőnő. – Osgyány Éva volt az ötletgazda, és a törvényi kötelezettséget jóval megelőzően alakult intézmény azóta már az Egyesített Szociális Intézmények – ÉNO, FIÓKA, Családsegítő, Fejlesztő Napközi Otthon (FENO) és a kerületi Idősellátó intézmények – teljes jogú tagjaként működik. Korábban a Kontyfa utcában egy mindössze két helyiségből álló épületrész volt kijelölve a számunkra, ám idén tavasszal már egy szépen felújított komplett épületet vehettünk a birtokunkba. Így a kisjubileumot is immár méltó körülmények között tudjuk megünnepelni.
A születésnapos ÉNO a középsúlyos értelmi fogyatékos felnőttek napközi otthonaként immár 30 fő számára is kényelmes feltételeket biztosít. Ahogy vezetőnőtől megtudtuk, a gondozók legfontosabb feladata az értelmi fogyatékosok szinten tartása és fejlesztése. A kézműves foglalkozások (üvegfestészet, szövés), a mindennapos testnevelés (kondigépek), a heti kétszeri gyógyúszás a Dagályban, a tánctanítás, a jóga, a terápiás munkafoglalkozások, a rendszeres orvosi ellátás, a masszőr és a pedikűrös valamint a gyakori színház-, koncert- és étteremlátogatások mind az ÉNO gondozottjainak a fejlődését szolgálják. (Ez utóbbival kapcsolatos hír, hogy a jubileumi eseményekkel egy időben a képviselő-testület 150.000 Ft-os programokra fordítható támogatást szavazott meg az intézmény számára).
– A gyerekek esetében a fejlesztésnek számos formáját ismerjük, ám a társadalom hajlamos arról megfeledkezni, hogy a felnőttek között is akadnak értelmi fogyatékosok. Márpedig az ő sorsukról is az egészségeseknek kell gondoskodnia.