Menu

Az ülésteremből jelentjük

2003.06.21.

Tizenhat előre meghirdetett és két sürgősséggel beterjesztett napirendi pont megtárgyalása várt az önkormányzat képviselőire a május 28-ai a testületi ülésen.

A napirend elfogadása előtt dr. Kanta Tamás, a Helyi Választási Bizottság elnöke adott tájékoztatót a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota 9. számú egyéni választókerületében május 11-én megtartott időközi képviselő-választás eredményéről. A választókerületben eszerint Podmaniczky Elek, az MSZP jelöltje lett az új önkormányzati képviselő, aki az ülésen le is tette az ünnepélyes esküt.
A testület napirendre tűzte a berlini testvérkerülettel közös uniós panel-rehabilitációs pályázat tervezetét, ugyanakkor elvetette a DBR-metróval kapcsolatos felterjesztési jog gyakorlásáról szóló javaslat megtárgyalását.

Tizen jelentkeztek napirend előtti felszólalásra. Vizér Klára, az MDF képviselője úgy vélte, míg a számok arról szólnak, hogy a 9-es választókerület polgárainak 28 százaléka választott képviselőt, az MSZP jelöltje 42 szavazattal kapott többet, mint a polgári oldalé, arról már nem, hogy a szocialista választási kampányt – véleménye szerint – milyen aggályos és törvénytelen jelenségek kísérték. Ezek ellen panaszt emeltek, a végeredményt megóvták. (Az ismertetett választási beszámoló szerint a helyi, a fővárosi választási bizottság, valamint a Fővárosi Bíróság a benyújtott panaszoknak nem adott helyt, a választás lebonyolítását törvényesnek minősítette.)
Hajdu László polgármester válaszában visszautasította a képviselő vádjait.
Goró Oszkár (Fidesz) egy kerületi civil fórum kapcsán arról szólt, hogy az újpalotai Szabó Ervin fiókkönyvtárat már régen a mai kor igényeihez méltó nagyobb helyre kellett volna költöztetni, korszerűsíteni.
Bori Ferenc (MKDSZ) a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozott egy szakmai fórum kapcsán, amelynek fő témája a települési hulladékkezelés önkormányzati feladatainak áttekintése volt. A kérdés fontossága miatt a képviselő javasolja, hogy a Kerületfejlesztési, Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság is tárgyalja meg a szelektív gyűjtés megvalósításával kapcsolatos kerületi feladatokat.
Rezács Istvánné (MSZP) szintén az újpalotai közművelődési lehetőségek növelésével, a könyvtár fejlesztésével foglalkozott.
Ambrus János (MSZP) a helyi választási bizottság beszámolójának tükrében értelmetlennek és méltatlannak minősítette a pestújhelyi időközi képviselő-választás lebonyolításával kapcsolatos vádaskodásokat.
Kökény Rita (Fidesz) a Hulladékhasznosító Mű két kazánjának újabb egy évre engedélyezett működtetése kapcsán a korábbi szakhatósági és bírósági döntéseket idézve annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a törvénysértés folytatódik, a szennyezés, a birtokháborítás továbbra fennáll, amiért a kerületi önkormányzat is felelős, mert nem tárgyalta érdemben – és első napirendként – a kérdést.
Hajdu László polgármester nagyobb tárgyilagosságot kért a felszólalótól, senki sem minősítette törvénysértőnek a képviselő-testület azon elhatározását, hogy nem első napirendként tárgyalta – az egyébként sem a testület döntési hatáskörébe tartozó témát – a Hulladékhasznosító Művel kapcsolatos ellenzéki beterjesztést.
Csaba Elemér (MSZMP) május 9-éről szólt, amely az emberiség, ezen belül különösen az európaiak fontos megemlékezési napja. Úgy látja: jó lenne, ha jövőre a Rákospalotai temetőben is többen tisztelegnének a békéért hősi halált haltak emlékművénél, hogy méltóbb lehessen a megemlékezés a Béke Napján.
Monostori Zsolt (MIÉP) „Az elfogulatlan tájékoztatás, – különös tekintettel a kerületünk médiumaira” címet adta napirend előtti felszólalásának. Szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében a következőket írja: „ Felszólalásom elsődleges oka, múlt heti napirend előtti felszólalásom, polgármester Úr azonnali reagálása, mely válasz köszönő viszonyban sem volt az általam elmondottak lényegével. Sajnálatos módon a Városházi Napló utolsó számában beszédemnek ugyancsak egy elfordított összegzése, valamint az általam úgy el nem mondott szövegre történő polgármesteri válasz jelent meg, félrevezetve a kerületi lakósságot.”
„Múlt heti mondandóm lényege egyébkén ez lett volna: „Monostori Zsolt (MIÉP) képviselő az EU csatlakozással kapcsolatos önkormányzati „IGEN” kampány egyoldalúságára hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint, ezen egyoldalú tájékoztatás alapján a szavazásra jogosultak alig több mint, 1/3 -a (Kerületi arányokról nem beszéltem, a valós 44,82% IGEN sem Polgármester úr szájából, sem szóban el nem hangzottak, sem írásban meg nem jelentek!) az országot az EU-ba rángatta, mely valós következményeiről semmit sem tudhatott. Mindezért a MIÉP képviselője az MSZP vezette kerületi Önkormányzatot és a parlamentben ülő pártokat egyaránt felelőssé tette” (Az akár igen akár nemmel szavazók tisztességes döntését kritikával nem illettem. Felszólalásomban a tendenciózus, egyoldalú tájékoztatást bíráltam.)

Minthogy a testületi ülésekről videó és hangfelvétel készül a képviselő úr napirend előtti felszólalásának szószerinti leiratát közöljük: „Elmondanám, amit mindenki számára köztudott, hogy a kerületünkben is megtörtént az Európai Uniós csatlakozással kapcsolatos népszavazás ugyanazzal az érdektelenséggel, ami országosan általános volt, megtörtént a kerületünkben ugyanazzal a minimális eredménnyel, hogy az ország szavazóképes lakosságának alig 1/3 része belerángatta ezt az országot egy olyan Európai Unióba, amiről semmiféle információval nem rendelkezik… Jellemző, hogy ebben a kerületben az újpalotai lakók voltak azok, akik 10-11-12 százalék nemmel, közel 90 százalék igennel szavazottak. Önöket terheli a felelősség, hogy ezek az emberek félre voltak vezetve.”
Hajdu László polgármester válasza: „Ebben a kerületben a lakosság 54 százaléka ment el szavazni, az önkormányzati választásokon szokott ennyi lenni az érdektelenséget csak így minősítse, azt gondolom, hogy minden kerületi szavazó minősítésére Önnek nincs fölhatalmazása.”
Dr. Pálinszki Antal (MSZP) sajnálatosnak tartotta, hogy tovább folytatódnak a Hulladékhasznosító Mű körüli csúsztatások. Az jó, ha az emberek, a pártok időnként megtalálják rég elvesztett lelkiismeretüket. Az előző kormányon levők is így vannak ezzel, amikor négy év egészen más irányú politizálása után most másról sem beszélnek, mint a metró szükségességéről, meg a szemétégető szennyező voltáról. Négy éven át szunnyadt a lelkiismeretük, amíg akadályozták, hogy a metró épüljön, vagy a szemétégetőre füstgázmosó kerüljön. Ez utóbbi tény tükrében nagyon is álságosnak tűnik most a polgárok egészségéért való aggódás ami nem más, mint féligazságokra és csúsztatásokra épülő, politikai célokat szolgáló zavarkeltés.

A két testületi ülés között eltelt időszakról szóló polgármesteri tájékoztató során. Hajdu László polgármester elmondta, kerületünk testvérvárosának a vendége lehetett a Kassai Napok szép és tanulságos rendezvénysorozata alkalmából.
Május 4-én a Tűzoltók Napján képviseltette magát a testület, ugyancsak részt vettek a kerületi gyermek- és oktatási intézmények Anyák Napja ünnepségein. Május 7-én adták át az első fővárosi iskolai számítógépes oktató bázist a Száraznád Nevelési Oktatási Központban. Május 9-én, a Béke Napján valóban kevesen voltak jelen az Ismeretlen Katona emlékhelyénél, csupán négy koszorút helyeztek el a megjelent szervezetek.
Ballagtak a kerületi középiskolákban, sok képviselőnk is jelen volt a gyermekeink életében oly fontos ünnepi eseményeken.
A testületi ülés ideje alatt is zajlottak a Kihívás Napi sportesemények, amiképpen a május 23-án kezdődött Pestújhelyi Napok kulturális rendezvényei is.
A László Gyula gimnáziumban egész napos kerületi ifjúsági rendezvényt tartottak a Európa Nap tiszteletére, sportversenyekkel, szellemi vetélkedővel, utóbbin a fiatalok meglepően széleskörű uniós ismeretekről adtak számot.

A Hulladékhasznosító Műben a rekonstrukció a tervezett ütemben folyik, emellett az újraengedélyezéssel két kazánban az égetés és az energiatermelés is folytatódhat. (Ez utóbbi azért is fontos, mert amíg az erőmű állt, az áramtermelés kiesésével a fővárost havonta 130 millió forint kár érte.)

A polgármesteri tájékoztatót követően a képviselő-testület megkezdte a napirendi pontok tárgyalását. Elsőként a kerület 2003. évi költségvetésének II. számú módosításáról és a Fővárosi Stratégiai Alaphoz benyújtandó 2003-as pályázat önrészének megállapításáról volt szó. (A stratégiai alapból a kerületnek 145,9 millió forint jut, amely kiegészülve a 10 százalékos önrésszel 162,1 millió forint felhasználását teszi lehetővé.) Ennek beépítése valamint a pénzmaradvány-elszámolásból, fővárosi és központi forrásokból származó újabb bevételek indokolják a költségvetés módosítását. A költségvetés bevételi és kiadási főösszege egyaránt 795 millió 356 ezer forinttal nő, az új előirányzat 13 milliárd 50 millió 364 ezer forint.
A többletbevételekből többek között megoldható a hejcei erdei iskola megvásárlása, a Nádastó park közlekedési helyzetének javítása, a kerületi parkolási helyzet állapotfelmérése, de a közalkalmazottak étkezési hozzájárulásának emelése, a Palota-pótlék kifizetése, a nyári táboroztatási keret emelése is. A Fővárosi Stratégiai Alap támogatásával megoldható a Karácsony Benő parki játszótér felújítása, a Damjanich, a Beller Imre, a Győztes utcák újabb szakaszainak megépítése, az Eötvös utca adott szakaszának járdafelújítása. (Számos részletkérdés hosszas megvitatása után a testület a stratégiai alap felhasználására vonatkozó határozatokat 25 igen, 3 tartózkodás szavazattal, a költségvetés II. módosításának rendeletét 20 igen, 8 tartózkodás mellett elfogadta.)
Az időközi választás és a Közigazgatási Hivatal észrevételei nyomán került sor az önkormányzat képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására. A testület mellett működő állandó bizottságok összetétele is módosult, a MOS-bizottság létszáma két fővel nőtt. (Németh Angéla és Gyurkovics Miklós a Lakásgazdálkodási Bizottságból a Művelődési, Oktatási és Sportbizottságba, Podmaniczky Elek a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottságból a lakásbizottságba került. Magyar Istvánt a lakásbizottság, Csomor Tibort a szociálpolitikai bizottság választotta meg új tagjául.) A testület az SZMSZ-módosítás rendeletét számon elfogadta.
Dr. Pálinszki Antal alpolgármester terjesztette elő a 2003/2004-es nevelési-oktatási év önkormányzati feladatairól szóló anyagot és a fő számokat tartalmazó határozati javaslatokat.
A Pestújhelyi téri Keresztelő Szent János templom díszkertjében a gyülekezet kezdeményezésére (a család beleegyezésével) felállítani tervezett Antall József mellszoborról döntött a testület. Kirchmayer Károly szobrászművész alkotásáról a Budapest Galéria és a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága is kedvezően nyilatkozott. A határozat 24 igen és 2 nem szavazattal született. Ezt követően a testület egyhangúlag hozzájárult az aradi Szabadság Szobor újraállításához adandó százezer forint önkormányzati támogatáshoz. (A Rákóczi Szövetség „Aradi Emlékmű” 11705008-20481838 számlájára várják a szervezetek, vállalkozók, magánszemélyek támogatását.)
Gyurcsánszky János alpolgármester előterjesztésében a kerület parkolási helyzetéről szóló részletes felmérés, középtávú fejlesztési koncepció, majd helyi parkolási rendelet szükségességéről beszélt, ezek elkészítéséhez kérte a testület hozzájárulását. Valló Péter, a Polgári Érdekképviseleti Egyesület titkára, főként az újpalotai „vadparkolások” mérhetetlen elszaporodása miatt értett egyet a kezdeményezéssel. A testület a határozatokat egyhangúlag elfogadta.
A képviselő-testület a törvényi szabályozás alapján lehetővé tette a polgármester és az alpolgármesterek – tisztségük ellátásával összefüggő – költségeinek átalányként történő kifizetését.
Önkormányzati lakások bérbeadásáról, bérleti szerződés módosításáról döntött a testület, majd dr. Ódor Józsefet a Nemzeti Földalapot kezelő szervezet fővárosi és pest megyei területi irodájának helyi birtokhasznosítási bizottságába delegálta.
Zárt ülésen a képviselők megtárgyalták és elfogadták a Rákospalotai Építő és Szolgáltató Vállalat 2002. évi mérlegbeszámolóját, majd a 2003. évi, a „Kerület Jövőjéért” díjak adományozásáról hoztak döntést. Elfogadták, hogy a Rákospalota – Pestújhely – Újpalota Közrend és Vagyonvédelmi közalapítvány kiemelten közhasznú szervezetté alakuljon. Egyetértettek azzal is, hogy az önkormányzat szakemberei vizsgálják meg a berlini testvérkerülettel közös uniós panel-rehabilitációs pályázat lehetőségét.