Menu

Hogyan írjunk sikeres pályázatot?

2003.06.20.

Egy év sincs már hátra Európai Uniós tagságunkig, amikor az itthon is egyre inkább gyakorlattá váló pályázati „forráskeresés” a gazdasági élet minden szereplőjének, a mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozóknak egyaránt nélkülözhetetlen eszköze lesz.

Az EU-s pályázatok feltételrendszerükben sokkal bonyolultabbak, mint a mieink, a célok megfogalmazását, a megvalósíthatóság számszaki hátterét sokkal szigorúbb követelményeknek eleget téve kell papírra vetni, hogy hozzájuthassunk vissza nem térítendő támogatáshoz, a kamattámogatott kölcsönhöz, vagy a rövidebb – hosszabb távú hitelhez.
Hogyan írjunk sikeres pályázatot? – ez volt annak az előadásnak a címe, amelyet a kerület a vállalkozóknak, a társasházak, lakásszövetkezetek képviselőinek szervezett május 19-ére, a hivatal dísztermébe. A magyarországi pályázatokról, finanszírozási forrásokról és az Európai Uniós lehetőségek széles választékáról Semperger Kriszta, az Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft. szakmai igazgatója tartott ismertetőt.
A Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplő öt operatív program adja meg a 2003-as hazai pályázatok támogatásra ajánlott fő irányait. (Ezek: az egészséges, innovatív társadalmi környezet kialakítása, a gazdasági versenyképesség növelése, a környezetminőség javítása – fenntartható erőforrás-gazdálkodással –, a kiegyensúlyozott területi fejlődés elősegítése, a tudás alapú társadalom és a szolgáltató közigazgatás feltételeinek megteremtése.)
A programcsomagokban, az ágazati minisztériumokban már a hazai források száma is szinte felmérhetetlen, így megfelelő segítség, szakmai eligazítás nélkül sok vállalkozó még a lehetőségeit sem ismeri fel – mondja a vállalkozásfejlesztési szakértő.