Menu

A Kihívás Napja – 2003

2003.06.17.

A Challenge Day néven ismertté vált sportakció 1983-ban Kanadából indult, és az elmúlt húsz esztendőben az egész világot átszőtte. A játék során a települések egymással versengenek annak eldöntésére: hol sportosabb a lakosság. A Kihívás Napja hazánkba is elért, s itthoni népszerűsége mára már a kanadai hagyományokat is meghaladta. Az idén húszesztendős program évente másfélezer magyar település polgárait mozdítja meg. A május utolsó szerdáira rendezett sportakció sikere az egyszerűségén alapul azzal hogy a helyi ötletekre épít.

– A versengés során az a község vagy kerület viheti haza a „Legsportosabb település 2003.” címmel járó díszserleget, ahol – a lakosság lélekszámához viszonyítva – e napon legalább 15 percig a legtöbben sportolnak. A játék során hasonló lélekszámú falvakat és városokat hasonlítják össze, így hét kategóriában zajlik vetélkedés, melyben több millió forintnyi nyeremény vár a szerencsés és sikeres településekre, illetve sportoló lakosaikra – tudtuk meg Budai Pétertől, az önkormányzat sportcsoportjának vezetőjétől.
Kerületünk az első helyezett Székesfehérvár után az előkelőnek számító ötödik helyen végzett a 7. kategóriában, megelőzve a IV., a VIII., a XI., a XVII., és a XXI. kerületeket.

A Budai II László Stadionban pontban éjfélkor indult útjára a labda, és egészen hajnali 3 óráig pattogott, ez idő alatt hat csapat lépett pályára, hogy eldőljön, ki a legjobb a kerületi futballstadion első igazi villanyfényes pályaavatóján. Az Unilever, a BLF, a kerületi Rendőrkapitányság, az Önkormányzat, a kerületi Testnevelők, valamint a GYISM-Parlament közös csapatának küzdelméből ezúttal a BLF kosarasai kerületek ki győztesen, az Unilever és az Önkormányzat csapatai előtt. A gólkirályi címet Pálinszki Iván (önkormányzat) érdemelte ki, míg a parlamenti-minisztériumi csapatban pályára lépő Keller László közpénzügyi államtitkár, Mesterházi Attila GYISM politikai államtitkár, Vass Károly MOB alelnök, vagy Dala Tamás Európa-bajnok vízilabdázó ezúttal ugyan üres kézzel, ám mégis jó hangulatban térhetett haza.
Délelőtt a Kontyfa utcai Nyugdíjas Ház adott otthont a kerület három Idősek Klubjának. Az önkormányzat Arany János, Kontyfa és Klebelsberg Kunó utcai intézményeiből több mint félszáz nyugdíjas jött el hogy jókedvűen mozogjon a Kihívás Napján. A szervezők csupa olyan játékot találtak ki – petanque, darts, szkander, sakk, asztalitenisz és célba dobás -, amit kortól és nemtől függetlenül örömmel űzhetett minden résztvevő, köztük talán legidősebbként a 93 esztendős Julika néni is.