Menu

Egyházi Tanács alakult

2003.06.04.

A kerületben működő történelmi egyházak lelkipásztorait és világi vezetőit Hajdu László polgármester április 29-ére meghívta, hogy Zugló példáját követve megalakuljon a helyi Egyházi Tanács.

A kezdeményezés kedvező fogadtatásnak örvendett, amit jól mutatott a megjelent résztvevők nagy száma: Kádas István (Rákospalota-Kertvárosi Árpád-házi Szent Margit Plébánia), Molnár Béla (Keresztelő Szent János Plébánia, Pestújhely), Vitai Attila (Rp. MÁV-telep Plébánia), plébános atyák (katolikus részről); Kiss Domokos (Rákospalota Újvárosi Református Egyházközség), Balogh Zoltán (Magyar Kékkereszt Egyesület, Református Iszákosmentő Misszió) lelkipásztor (református részről); Veperdi Zoltán (Rákospalota Evangélikus Egyházközség), Kendeh K. Péter (Pestújhelyi-Újpalotai Evangélikus Egyházközség) lelkész (evangélikus résztől).
A lelkipásztorokon kívül a közösségek világi képviselői is jelen voltak. Vendégként megjelent Budaházy Gábor, Zugló polgármesterének egyházügyi megbízottja, aki ismertette tapasztalataikat.
A gyakorlati teendők ellátására a polgármester Szalay Kornél Géza teológust, a Kereszténydemokrata Szövetség kerületi elnökét kérte fel, aki a helyi Egyházi Tanács felállítását is kezdeményezte, egyúttal társadalmi munkában végzi az ezzel összefüggő feladatokat.
Az egyházi résztvevők megelégedésüket fejezték ki, hogy az eddigi személyes jó kapcsolatokon túl a Tanács működése révén az önkormányzat és az egyházak közötti együttműködés szilárd szervezett formát ölt. A megbeszélés során áttekintették a teendőket szociális, kulturális, ifjúsági, oktatási téren ahol az önkormányzat és az egyházak tevékenysége találkozik.