Menu

Él és hasznos az információs zöld szám

2003.05.30.

A polgárbarát, ügyfél centrikus, szolgáltató jellegű ügyintézés megvalósítását az önkormányzat 2002-2006. évekre megfogalmazott ciklusprogramja elsődlegesnek tekinti. Március óta ennek a célkitűzésnek a jegyében működik az ingyenesen hívható információs „zöld” telefonszám.

A nap 24 órájában működik az üzenetrögzítő. Minden hónap harmadik hétfőjén 13 és 17 óra között az önkormányzat egy-egy tisztségviselője (polgármester, alpolgármester, jegyző, aljegyző) fogadja az állampolgárok hívásait. Az első hónapban 148, többnyire közérdekű bejelentést tartalmazó hívás érkezett a zöld telefonszámra. Minden telefonáló levélben kap választ, akár a megtett intézkedésekről, akár arról, ha költségvetési forrás hiányában egy-egy kérést nem lehet teljesíteni.
A teljesség igénye nélkül idézünk néhány hívást, bejelentést, felvetést.
Valaki arra hívta fel a figyelmet, hogy a Csillagfürt utca 1-3. előtt áll nyárfa állapota miatt indokolt a kivágásra. Az önkormányzat korábban ezt meg is ígérte, az intézkedés azonban késik.
Bejelentés érkezett egy hónapok óta gazdátlannak tűnő, valószínűleg lopott autóról, kiderült azonban, hogy a kocsinak van gazdája, csak éppen nem törődik vele.
Egy telefonáló az M3-as zajvédő falának továbbépítését sürgette. A városüzemeltetési osztály az utat kezelő fővárosi főpolgármesteri hivatalhoz továbbította a kérdést, mikor folytatódik a fal építése.
A Rädda Barnen utcából arról érdeklődtek, mikor „érkezik el” hozzájuk a kábeltelevízió. A kérdést a MatávkábelTV Kft.-hez továbbították.
Egy kérdésre válaszolva a városüzemeltetési osztály azt a választ adta, hogy a szelektív hulladékgyűjtési program már elkezdődött a főváros területén, kerületünkben is van egy erre alkalmas hulladékudvar. Rövidesen sor kerül a következő szelektív hulladékgyűjtő udvar kijelölésére Újpalotán.
A Neptun utca felső szakaszának aszfaltozására a kiviteli tervek elkészültek, az építési engedély is megvan, a költségvetési forrás azonban várhatóan csak jövőre áll rendelkezésre – adták meg a választ egy telefonáló kérdésére. Az Attila utcával kapcsolatos hasonló kérdésre kedvezőbb válasz volt adható: a kivitelező kiválasztása után júniusban kezdődhet a csatornaépítés, azonban a szilárd burkolat, az út és a járda építése szintén csak jövőre várható.
Az illetékes osztály egy telefonáló figyelemfelhívása nyomán intézkedett, hogy a „nyelvtörvénynek” megfelelően az Asia Center angol nyelvű tájékoztató tábláinak magyar nyelvű megfelelőit is helyezzék el.