Menu

Európai Ifjúsági Fesztivál a kerületben

2003.05.20.

A kerületi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) tagjai április 2-án döntöttek arról, hogy a testületen belüli feladatokat miként osztják el egymás között. Az elkövetkezendő két esztendőre kialakult a GYIÖK-apparátus, amely előbb az áprilisi felnőtt képviselő-testületi ülésen, majd pedig azt követően egy kerületi szervezésű nemzetközi ifjúsági fesztiválon mutatkozott be.

A Dobos János polgármester, Mészáros Boglárka és Kajdi Zsófia alpolgármesterek vezette GYIÖK azonnal munkához látott: az ifjú képviselők a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Bogáncs utcai tagintézményébe látogattak, ahol az első ízben megrendezett kerületi Európai Ifjúsági Fesztivál házigazdái voltak.
– A fesztivált azzal a céllal szerveztük, hogy az uniós csatlakozás előtt testvérvárosaink, valamint a kerület fiataljai, ifjúsági szervezetei egyaránt megismerhessék egymást – tudtuk meg Bakai Gyöngyi Ágnestől, az önkormányzat ifjúsági referensétől. – A program összeállítása során fontos szempont volt az is, hogy az eseményeken megjelenő külföldi fiatalok Budapestet, azon belül pedig Rákospalotát, Pestújhelyt és Újpalotát is jobban megismerhessék. Ennek megfelelően egy kerületi iskolában, a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskolában zajlottak a szakmai események – előadások, szekcióülések -, majd a küldöttségek tagjai egy éjszaki buszos (fő)városnézés élményében részesültek. Másnap részt vettek a Szántóföld utcai napközis tábor területén rendezett majálison is, ahol a GYIÖK-képviselők segítségével a közös gulyásfőzésből is kivették a részüket, hogy aztán Hajdu László polgármester meghívásának eleget téve egy rögtönzött fogadással zárják a kétnapos programot.
Az előzetes terveket az élet – és ezúttal a nagy távolságok is – módosították egy kicsit: a XV. kerület „nemzetközi kapcsolatai” közül ugyanis Bécs, míg a hazaiak közül Mosonmagyaróvár nem tudott eleget tenni az önkormányzat meghívásának. Nem úgy, mint a többiek: Berlinből például egy ifjúsági szabadidő központ küldöttei, Kassáról egy ottani magyar iskola ifjú pedagógusai, míg a romániai Maros-hévízről (Toplicáról) egy népes delegáció érkezett, akikhez csatlakoztak azok a székelyudvarhelyi fiatalok, akik már korábban is a Kozák téri angol-magyar nyelvű alapítványi iskolában tanultak. A GYIÖK képviselők mellett részben a kerület középiskolás diákjai, részben pedig más korosztályos civil szervezetek – mint például a Palotai Közösségi Ifjúsági Klub – képviseltették magukat.
– A plenáris ülésen előbb Egri Zsuzsanna, a Mobilitás programfelelőse ismertette a nemzetközi programlehetőségeket, többek között az unió „Ifjúság 2000 – 2006” projektet, majd Hágen Tímea, a Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Irodájának vezetője mutatta be a pályakezdő fiatalok hazai támogatásának struktúráját. Ez utóbbi előadás a nézőtéren helyet foglaló felnőtt hallgatóság számára is érdekes adatokkal szolgált: az iroda vezetője elmondta, hogy 1996. óta némi csökkenés tapasztalható ugyan a munkanélküli fiatalok számában (6800-ról 4-5000-re), ám az azóta eltelt 7-8 év alatt jelentősen megváltozott a tanulmányaik után elhelyezkedni nem tudók struktúrája is: ma már ugyanis a munkanélküli fiatalok 30-40%-a a diplomások közül kerül ki. Zárásképpen pedig a kerületi GYIÖK mutatkozott be a külföldről érkezett vendégeknek, akiknek a hozzászólásaiból az derült ki, hogy a kerület ifjúsági szervezete már most is európai színvonalon áll.