Menu

Föld Napja

2003.05.18.

Az ENSZ 1990-ben nyilvánította hivatalosan a Föld Napjának április 22-ét, azóta az egész világon megmozdulásokat tartanak. Környezetünk állapotának megóvása természetesen nemcsak egynapos program, így a fejlettebb országokban – szerencsére ma már magunkat is közéjük soroljuk – komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a fiatalabb nemzedékek lehetőséget érezzenek bolygónkért.

A XV. kerületben 1996. óta kiemelten kezelik a Föld Napjával kapcsolatos megemlékezéseket. Míg korábban az oktatási intézmények csak a saját berkeiken belül rendeztek a környezetünk állapotával kapcsolatos ünnepségeket, addig az elmúlt nyolc esztendőben hagyománnyá vált, hogy a környezetvédelmi szakemberek az önkormányzat támogatásából olyan rendezvényt szervezzenek, mely a városrész összes iskolájának diákjait mozgósítja. S ha már a hagyományokat említettük, akkor bizony azt is az állandóságok közé sorolhatjuk, hogy a nyolcadik alkalommal megrendezett Föld napi megemlékezések felének a Hartyán Oktatási és Nevelési Központ adott otthont.
– Idén április 22. a tavaszi szünetre esett, ezért néhány nappal a jeles dátumot követőn kellett megszerveznünk a hagyományos programjainkat – avatott be a részletekbe Erdélyi Ferenc, a Környezetvédelmi Közalapítvány kuratóriumának az elnöke, a Föld napi megemlékezések fő szervezője. – Programunknak minden esztendőben hagyománya az is, hogy az iskolák egy környezetvédelmi vetélkedő keretében bizonyítják, hogy a tanulóik már ma is a megfelelő tudással, ismeretekkel rendelkeznek. Az általunk összeállított tesztek minden esztendőben egy témakört dolgoznak fel, így az idén kiosztott feladatlapok kérdései elsősorban a szelektív hulladékgyűjtés köré csoportosulnak.
A szervezésben járatos emberek tudják, hogy egy-egy kerületi esemény színvonalát a rendezésen kívül az is meghatározza, hogy a megcélzott közönségnek mekkora rétegét tudja az adott ügy mellé állítani. Nos, a Föld Napjáról elmondhatjuk, hogy a részvételi statisztikák alapján a kerületi iskolák a szívügyüknek tekintik. Idén például a 12 kerületi intézményből 13 felsős csapat érkezett a vetélkedőre, így a hatfős csapatok szinte teljesen megtöltötték a lila iskola auláját. A házigazda oktatási és nevelési központ vezetői erre a napra a „zsibongóban” gyógynövény-bemutatót és díszmadár-kiállítást szerveztek, így a kerület más pontjairól érkezett tanulók már a belépés pillanatában egy valódi Édenkertben érezhették magukat. A vetélkedő szabályaihoz hozzátartozik, hogy a csapatok tagjainak közös munkával egy óra alatt kell megtalálnia a helyes válaszokat a tesztszerűen feltett kérdésekre. S hogy érdemes volt minden diáknak „megerőltetnie” magát, azt bizonyítja, hogy az idei verseny is komoly díjazásban részsült: a szokásos okleveleken kívül ugyanis a legjobbak pénzjutalmat kaptak – összesen 120.000 Ft került szétosztásra az iskolák között -, érmeket, emlékplaketteket kaptak, valamint számíthattak arra is, hogy az önkormányzat segítségével még a tanítás befejezése előtt három napot a bernecebaráti táborban tölthetnek majd el.
Mielőtt azonban kiderült volna, hogy kik lesznek az idei díjazottak, még akadt dolga a versenyzőknek. Többek között az, hogy részt vehettek az iskola udvarán egy emlékfa – idén a Hartyán pedagógusai egy szomorúfűz mellett döntöttek – elültetésében, majd megtekintették a házigazda intézmény növendékeinek színvonalas műsorát. Ez utóbbi eseményen Hajdu László polgármester is beszédet mondott, és a kerület vezetője szintén a környezettudatos magatartás, valamint a környezetünk iránti igényesség fontosságára hívta fel a diákok figyelmét.
Mostanában sok szó esik arról, hogy az egyének, lakóközösségek a legtöbbet a szelektív hulladékgyűjtéssel segíthetnének. A pusztító anyagok kiszűrése ugyanis lehetőséget biztosítana a bolygónknak, hogy ismét egy tiszta, élhető környezetet jelentsen az emberiség számára. Szűkebb hazánkban, a XV. kerületben is szükség lenne a hulladékok szétválasztására. Természetesen azonban nem úgy értelmezve ezt a fogalmat, ahogy sajnos a példa is mutatja, hiszen az utcák, a közterek és a városszéli területek állapota azt bizonyítja, hogy sokan másként értelmezik az otthoni és a közterületi szemetelési szokásokat. Nos, az a közel 100 tanuló, aki a vetélkedőn részt vett, remélhetőleg nem esik majd ebbe a hibába. Az április 29-ei teljesítményük legalábbis erre enged következtetni. Az idén a nyertes a Czabán Samu Nevelési és Oktatási Központ 1-es csapata lett, megelőzve a Károly Róbert 1-es csapatát, valamint a saját 2-es csapatukat.
– Az első helyezettek 50.000 Ft-os, a másodikak 30.000 Ft-os, a harmadikak 20 – a negyedikek 10 – míg az ötödik-hatodikak 5-5 ezer Ft-os pénzjutalomban részesültek – értékelte az eseményeket Erdélyi Ferenc. – A gyerekek az érmeket, emlékplaketteket, okleveleket Hajdu László polgármestertől, valamint dr. Pálinszki Antal és Király Csaba alpolgármesterektől személyesen vehették át. Az első tíz helyezett csapat május 9-11 között Bernecebarátiban három napot tölthet majd el, míg az alsósok környezetvédelmi vetélkedőjére június 5-én kerül majd sor Fertőhanságon.