Menu

Javult a közbiztonság

2003.03.26.

A környezetünkben történő bűncselekmények megingathatják a közbiztonságba vetett bizalmunkat, és csak akkor tud ismét megerősödni, ha látjuk, hogy érdekünkben szakszerűen, eredményesen járnak el az erre illetékes szakemberek. Mindezek tükrében örömteli tényként kell kezelnünk, hogy 2002-ben nem csak csökkentek a kerületben elkövetett bűncselekmények, hanem a tavalyi esztendőben a rendőrség felderítési mutatója is javult a korábbi évekhez képest.

– A rendőrség munkájának a megítélését sajnos még mindig befolyásolják a régi reflexek – kezdte a 2002-es esztendő értékelését Horváth Ferenc rendőralezredes, a XV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője -, és részben ennek köszönhetően még mindig sokszor eltér az emberek közbiztonságról alkotott véleménye a rendőri értékelésektől. Ettől eltekintve magam is azon a véleményen vagyok, hogy csínján kell bánni a száraz statisztikai adatokkal, mert ahogy a lakosság, úgy mi is jobban szeretjük a kézzel fogható tényeket. Az állampolgárok érdeke teljesen érthető, hiszen senki sem szereti, ha a közvetlen környezetében bűncselekmény történik. A mi dolgunk pedig nemcsak az ilyen ügyek felderítésére, hanem a megelőzésekre, felvilágosításokra és segítségnyújtásra is irányul. Kétségtelen tény, hogy az elmúlt évtizedben a rendőri munkában – mint az élet számos területén – szükség volt
a szemléletváltásra. Emellett megfigyelhető volt még, hogy a bűncselekmények is egyre gyakoribbá váltak. Nos, ma már lassan elmondható, hogy „beérik” a munkánk, hiszen évről évre eredményesebben tudjuk felvenni a küzdelmet az elkövetőkkel szemben, és a lakosság körében is egyre nő az elfogadottságunk.
S bár a kerületi rendőrkapitány is érzékeltette, hogy a rendőrség munkáját nem szabad kizárólag számadatokkal alátámasztani, azért mégis csak pillantsunk bele a 2002. év értékelésébe. Rögtön a legfontosabb adat, hogy az elmúlt esztendőben a korábbi évekhez képest az ismertté vált bűncselekmények száma 13%-kal csökkent. A nyomozási eredményességi mutatók is jelentős elmozdulást tükröznek: míg 2001-ben az ismertté vált bűncselekmények 30,9%-át sikerült felderíteni, addig tavaly ez a szám 40,7%-ra változott. Ugyanez jellemzi az ismeretlen tettes felderítési mutatót is, hiszen a korábbi 16,4%-kal szemben 2002-ben már 29%-ban sikerült végére járni a „megoldhatatlannak látszó” ügyeknek is. A vagyonelleni bűncselekmények felderítésének aránya is növekedést mutat, ráadásul a 13,1%-ról 26,3%-ra való növekedés a kerület számára is a főváros második legeredményesebb városrésze rangot eredményezte.
– A fontosabb adatok közé tartozik még, hogy a betörések száma 9,3%-kal, a lakásbetöréseké pedig 2,8%-kal csökkent. A számok tehát bizonyítják, hogy javult a közbiztonság a kerületben, ám én mégis inkább azt hangsúlyoznám ki, hogy a lakosságtól érkező visszajelzések is elismerő véleményeket tükröznek. Ez egyébként egyre fontosabb része a tevékenységünknek, hiszen minden alkalmat kihasználunk arra, hogy meghallgassuk a lakossági észrevételeket. Ott vagyunk minden fórumon, képviseltetjük magunkat a testületi üléseken, és a 24 körzeti megbízottunk révén is folyamatosan kapcsolatban vagyunk az állampolgárokkal. Az előrelépésben szintén jelentős mértékben segíthet a február elejétől szolgálatban levő „közösségi járőrszolgálat”. A IV., XV. és XVI. kerületben „cirkáló” rendőrök jelenléte, segítőkészsége ugyanis már az eddig eltelt rövid időszakban is kedvező visszhangra talált a lakosság körében. Persze, a jó eredmények mellett mi is tisztában vagyunk, hogy korántsem nyugodhatunk még meg. Az előbb ismertetett statisztikai adatok azt is bizonyították, hogy a kerületben épült, nagy tömegeket vonzó intézmények környékén történik az összbűncselekmények 15%-a. Ez a számadat pedig minden új beruházással növekedhet. Ahhoz, hogy ez ne így történjen, a rendőrségnek is fokozottan kell figyelnie ezekre a létesítményekre. Így lesz majd a március elején nyitó Asia Center esetében is. A másik fontos és még számunkra is ismeretlen változás az uniós követelményeknek való megfelelés lesz. Ma még ugyanis nem tudni, hogy miként érinti majd a hazai rendőrség munkáját az Európai Unióhoz való csatlakozás. Az biztos, hogy nincs egyetlen európai modul sem, amelynek az alkalmazása megfelelő eredményre vezethetne. Az azonban elkerülhetetlen, hogy az európai igényeknek megfelelően a rendőrség szerkezetének is meg kell változnia – hiszen jelenlegi formájában már több mint 50 éve működik -, ám hogy ezen belül milyen változtatás lesz majd célszerű, az csak az elkövetkezendő hónapokban fog kiderülni.