Menu

Az ülésteremből jelentjük

2003.03.15.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota képviselő-testületének soron következő ülésére február 26-án került sor.

Napirend előtti felszólalásában Vizér Klára (MDF ) kifogásolta, hogy a Városházi Napló szerint a XV. kerületi Önkormányzat tart Európai Uniós fórumot Újpalotán, a Közéleti Házban. A csatlakozással kapcsolatos kérdések mindenki számára nagyon fontosak, ezért merül fel a kérdés, hogy a fórum miért ott kerül megrendezésre, ahol a kerületi MSZP szervezet irodája is van. Nem az a baj, ha a kerületi MSZP szervez ilyen fórumot, csak akkor vállalja is a szervező szerepét. Ha polgármester úr hívja meg az embereket, mint a kerület első embere, a polgári oldal is támogatni, segíteni fogja a rendezvényt. Ezért kéri, hogy a kerület három városrészébe, pártsemleges helyekre szervezzék ezeket a fórumokat.
Hajdu László (MSZP) polgármester elmondta, hogy a Száraznád utcai Közéleti Ház a XV. kerületi Önkormányzat tulajdona. A csatlakozással kapcsolatos fórumok megszervezése kötelessége az önkormányzatoknak, kötelességük a pártoknak. Meghívójában úgy is írta, hogy a Fidesz, az MDF, az SZDSZ és az MSZP országgyűlési képviselői vesznek részt a fórumon.
Mihályi Zoltán (MDF) szintén napirend előtt a legutóbbi közmeghallgatáson elhangzott egyik felvetésre kívánta külön ráirányítani a figyelmet. Nevezetesen arra, hogy a Rákospalotai határút – Szentmihályi út csomópont mennyire baleset veszélyes. A kérdést felvető azt ajánlotta, hogy építsenek ide körforgalmat. A kerületi főépítész szerint ezzel a rákosszentmihályi kertvárosi részre rendkívüli forgalom zúdulna. A képviselő úgy véli, a Szentmihályi út reggel és délután így is – úgy is bedugul, a csomópont balesetveszélyességét viszont csak a körforgalom kialakításával lehet megszüntetni.
A polgármester elmondta, hogy a közmeghallgatást követően a XVI. kerületi polgármesterrel, országgyűlési képviselővel közösen levelet írtak a főpolgármesternek, kérve a körforgalom kiépítését, amelyhez mindkét kerület hajlandó lenne hozzájárulni.
Németh Angéla (MSZP) a XV. kerületi Sportiskola 2002. évi munkájáról szólt napirend előtt. Atlétikában 28 fő vett részt kerületi és országos versenyeken. Működik a kézilabda szakosztály, két korcsoportban harminchatan versenyeznek, a diákolimpián kiemelkedő eredményt értek el. A labdarúgó szakosztályban nyolc korcsoportban foglalkoztatnak fiatalokat. A tollaslabda szakosztályban 23 gyermek sportol, ez az egyik legjobb nevelő egyesület az országban, a sportolók előkelő helyen állnak a ranglistán. Új szakág a tenisz, a Vasgolyó utcai pályán edzenek. A Sportiskola vezetősége azt tervezi, hogy 2003-ban úszószakosztályt is indítanak.
Csaba Elemér (MSZMP) napirend előtt azoknak az embereknek a problémájára kívánta felhívni a figyelmet, akik nagyrészt önhibájukon kívül, jogcím nélküli lakóként élnek, elsősorban Rákospalotán. Akik több éve laktak az önkormányzati lakásban hozzátartozóként, a bérlő elhalálozása után kérelmet adtak be a bérleti jogviszony folytatása érdekében. Az elbírálásáig azonban bizonytalan helyzetbe kerülnek, bejelentett cím nélkül nem biztosított az orvosi ellátásuk, a beiskolázásnál körzeten kívülinek számítanak. A kérelmek elbírálásáig, a tényleges bejelentkezésig kötelező lenne a címet tartózkodási helyként elismerni. Nagyon fontosnak tartja, hogy minden rászorulónak adják meg a lakhatás jogát, kössenek velük határozott idejű bérleti szerződést.
Gyurcsánszky János (MSZP) szintén napirend előtt azokról a kezdeményezésekről, intézkedésekről szólt, amelyek a lakosság eddigieknél szélesebb körű tájékoztatását szolgálják.
Március 1-jétől működik az önkormányzati zöld szám (06-80-203-804), ahol várják a lakosság kérdéseit, észrevételeit, javaslatait. Rendszeresek a találkozások a lakossággal, különböző fórumokon, ahol ismertetik a legfontosabb döntéseket, névre szóló választ adnak a panaszokra, elmondják, miben kérik a lakosság együttműködését, segítségét. A zöld udvarok megvalósítása kapcsán például három lakossági fórumot hirdettek meg, ahol igen kedvező volt a tervezett beruházások fogadtatása. Korábban e témában még komoly ellenállás mutatkozott, ez is bizonyítja, hogy milyen fontos a lakosság hiteles tájékoztatása.
Hajdu Lászlónak a testületi üléseket szokásosan megelőző polgármesteri tájékoztatója következett.
Tíz éve épült meg a kerületben az első szabványos tornaterem a Károly Róbert Szakközépiskolában. Ennek alkalmából nagyszabású, egész napos programot szervezett az iskola. A Szent Korona úti iskolában ismét megtartották a képviselők házi asztalitenisz bajnokságát.
Február 5-én a képviselő-testület közmeghallgatást tartott. 12-én sajtótájékoztató és nyilvános bejárás keretében bemutatkozott a megnyitás előtt álló Ázsia Center. Február 12-én rendkívüli testületi ülés volt a forrásmegosztás tárgyában, 27-én tárgyalja a kérdést a Fővárosi Közgyűlés, várhatóan a kerület kérésének megfelelő döntés születik. Február 14-én a Közép-Magyarországi régió kistérségi településeinek polgármestereit fogadtuk. A tárgyalások azt mutatják, van lehetőség arra, hogy a IV., XV. és XVI. kerület a vonzáskörzetükbe tartozó kistelepülésekkel együtt pályázzon uniós pénzekre. Február 19-én pártközi egyeztetőre került sor a 2003. évi költségvetéssel kapcsolatban. Ezen a napon történt egyeztetés a civil szervezetekkel is.
Budapest rendőrfőkapitánya február 20-án értékelte a kerületi kapitányság munkáját. A különböző mutatók alapján a XV. kerületi Rendőrkapitányság a 4-5. helyen áll a fővárosban.
A díszteremben február 21-én tartották meg a testvérvárosok zenetanárainak hagyományos koncertjét. Több farsangi bál volt a kerületben február 22-én.
A polgármester befejezésül a Hulladékhasznosító Művel kapcsolatban elmondta, hogy évtizedes tárgyalás sorozat után 2002. október 15-én végre aláírták azt a szerződést, amelynek keretében megvalósul a HUHA teljes, mind a négy kazánra vonatkozó rekonstrukciója. A beruházás kivitelezése 2002. decemberében indult és 36 hónapon belül kell azt befejezni. Az újpalotai Hartyán utcai iskola udvarán is működik egy emissziót mérő bázis, amely karácsony óta rögzíti és továbbítja pontos adatait a szennyezőanyag kibocsátás e területen mérhető értékeiről. A Felsőkerti út megépítésével a rekonstrukciós építkezés és a szemétszállítás útvonala az M3-asra terelődött át, ezzel tehermentesítve a rákospalotai családi házas övezetet.
Hajdu László polgármester – a szavazás előtt – kérte a képviselő-testületet, hogy aki tudja vállalni a felelősséget a kerület működtetése érdekében, szavazza meg a költségvetést.
A képviselő-testület végül elfogadta a 2003. évi büdzsét.
Igennel szavazott: Ambrus János, Árkosi Sándor, Baracskai Éva, Fekete István, Gyurcsánszky János, Hajdu László, Dr. Helyei László, Király Csaba, Mirilo Milos, Molnár István, Móricz Eszter, Németh Angéla, Dr. Pálinszki Antal, Rezács Istvánné, Tóth Imre, Varga Imre (MSZP), és Máté Gyula, Dr. Matlák Gábor (SZDSZ).
Nemmel szavazott: Goro Oszkár, Kökény Rita (FIDESZ MPP), Mihályi Zoltán, Vizér Klára (MDF), Monostori Zsolt (MIÉP), Bori Ferenc (MKDSZ), Dr. Márkus Szabolcs (MKDSZ) jelen volt, de nem szavazott.
Tartózkodott: Csaba Elemér (MSZMP).