Menu

Beszámoló a Kossuth év kerületi rendezvényeiről

2003.02.26.

2002. szeptember 19-én ünnepeltük Kossuth Lajos születésének 200. évfordulóját. A születésnap méltó megünneplésére Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Képviselő-testülete Kossuth- emlékbizottságot hozott létre. A 20 fős emlékbizottságban a képviselő-testület, az evangélikus egyház, kisebbségi önkormányzatok (cigány és német) a polgármesteri hivatal, a civil szervezetek, a kerületi vállalkozók, az Ipartestület, a Kossuth Szövetség és a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ képviselői vettek részt.

Az emlékbizottság 2002. február 6-án tartotta alakuló ülését, és jóváhagyta az emlékév kerületi rendezvényeinek programját, valamint az emlékév költségeit..
A kerületi rendezvényeket március 14-én délelőtt a nemzedékek emlékfutásával (1848 méteres futás), és a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ kiállításával nyitottuk, és másnap a március 15-ei nemzeti ünnep kerületi rendezvényeivel folytattuk.
A Kossuth emlékév kerületi megnyitója március 15-én este a Pestújhelyi Közösségi Házban volt, amelyet Kiss Péter országgyűlési képviselővel nyitottunk meg.
2002. március 15-e és szeptember 19-e között tizennégy kerületi szintű, és számos intézményi rendezvény, megemlékezés, vetélkedő és kiállítás volt. Ezek közül az emlékezetesebbek:
– Huszárvágta (sakkverseny)
– Emlékkert avatás (az első független felelős magyar kormány tiszteletére)
– Kossuth-bál (a függetlenségi nyilatkozat évfordulója alkalmából)
– Kossuth-nótafesztivál (Budavár visszafoglalásának évfordulója alkalmából)
– Szónoklatverseny
– Kerületi Kossuth-vetélkedő
– Kossuth-bankó pénztörténeti kiállítás
– Kossuth a Neten (számítógépes internetes vetélkedő)

A születésnapon a képviselő-testület a Kossuth szobor újjáavatásával, Kossuth- emléktáblák leleplezésével, a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban pedig Kossuth-mellszobor avatással és ünnepi testületi üléssel emlékezett meg a nagy magyar politikusról és szabadsághősről.
Az ünnepi ülést követően pedig Kossuth-termet alakítottunk ki ünnepi fogadásokra, rendezvények megtartására.
A Kossuth évforduló kerületi rendezvényei méltóak voltak a kerületi hagyományokhoz, és olyan értékek is születtek, amelyek az utókor számára is megörökítik ezt a nevezetes évfordulót. A sikeres és színvonalas rendezvények mellett kiadtunk egy helytörténeti könyvet 48 emlékezete Rákospalotán címmel.
A Kossuth emlékbizottság az ünnepi üléssel befejezte tevékenységét.