Menu

Gördülékeny ügyintézés

2003.02.06.

2002. december végére készült el, és ez év január 13-án adták át azt a modern személyemelő berendezést, amelynek segítségével a mozgáskorlátozott embertársaink is akadálymentesen juthatnak fel, illetve be az Okmányirodába. Információink szerint az újonnan átadott szerkezet hasonló az Országházban használatos lifthez, ám ennél is fontosabb, hogy a kerületi önkormányzatok közül a Bocskai utcai épület az elsők között van, amely már két évvel a megadott határidő előtt is problémamentes bejutást biztosít a nehezen vagy csak kerekesszékkel közlekedőknek.

A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény értelmében az érintettek számára a speciális oktatási, munkahelyi, egészségügyi feltételeket 2005. január 1-ig fokozatosan biztosítania kell az önkormányzatoknak. A törvény négy évvel ezelőtti hatályba lépése óta az építési engedélyek kiadásának feltételéül szabták, hogy az újonnan építendő középületek tervei között a mozgáskorlátozottak szabad bejutását biztosító elképzelések is szerepeljenek. Ám, a tapasztalat az, hogy a két év múlva lejáró határideig a szigorú előírásoknak az önkormányzatok minden jóakaratuk ellenére sem tudnak majd megfelelni. Hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban a XV. kerületben, arról Németh Tibort, a Városüzemeltetési Osztály vezetőjét kérdeztük.
– A nehéz anyagi helyzet ellenére már három évvel ezelőtt megkezdtük a törvény szellemének megfelelően az intézményeink akadálymentes megközelítésének a biztosítását. 2000-ben egy építőmérnökkel készíttettünk egy tanulmánytervet arról a nagyjából 80 intézményünkről, amelyekben ezeket a feltételeket ki kell majd alakítanunk, és ennek ismeretében határoztuk meg a szükséges beruházások ütemezéseit. Első körben a lépcsők kiváltását és a bejárai ajtók átalakítását kívánjuk megoldani. Ezt követően kerülne sor a mosdók átalakítására, amelyeket szeretnénk úgy ütemezni, hogy lehetőleg a vizesblokkok felújításával egyidejűleg kerüljön sor a megvalósításukra.
2000-ben az önkormányzat képviselő-testülete 12 millió forintot biztosított a beruházások megkezdésére, ez az összeg azonban kevésnek bizonyult volna a jelentős előrelépéshez. Éppen ezért az osztály munkatársai pályázatot nyújtottak be a Fővárosi Szolidaritási Alaphoz, ahonnan újabb 4,5 millió forint támogatást nyertek.
– A támogatások segítségével három évvel ezelőtt négy iskolánk, a Kontyfa utcai,, a Kavicsos közi, Pattogós utcai és a Szent Korona útjai valamint a Családsegítő Szolgálat és az Idősek Otthona akadálymentesítését kezdhettük meg. 2001-ben a program folytatására a képviselő-testület újabb 13,5 millió forintot biztosított, így ebben az évben ismét három iskola, (a Széchenyi téri, a Bogáncs utcai, a Kolozsvár utcai) és egy óvoda (a József Attila utcai) akadálymentesítésének első ütemét tudtuk megvalósítani.
A program megvalósításában az áttörést az elmúlt esztendő jelentette. 2002-ben az önkormányzat képviselő-testülete ismét 13,5 millió forinttal járult hozzá az akadálymentesítés folytatásához, és ez az összeg a Fővárosi Szolidaritási Alap újabb 4,75 millió forintos támogatásával kiegészülve lehetőséget biztosított a kerületi szakembereknek, hogy a korábbiaknál nagyobb horderejű beruházásokat is tervezzenek.
– Ebből az összegből sikerült a Hartyán közi iskola akadálymentes megközelítését biztosítanunk. Ami nagy előrelépésnek számított a korábbi évekhez képest, az a Zsókavár utca 40-42. szám alatti Egészségügyi Intézményünk megközelíthetősége érdekében építetett külső lift üzembe helyezése, valamint az óév utolsó napjaiban elkészült személyemelő berendezés, amely 2003. első napjaitól lehetővé teszi minden érintett számára, hogy az Önkormányzat Okmányirodáját önerőből is megközelíthesse.
Németh Tibor elmondta, hogy az első két ütem befejezését követően lehet majd sort keríteni a mozgáskorlátozottak épületen belüli akadálymentes közlekedésének a kialakítására 2004. végéig. A jövőről azonban még nem kaptunk pontos információkat, hiszen a 2003-as költségvetés tervezete csak február 26-án kerül a képviselő-testület elé. Annyit azonban már most is tudni, hogy a kerület vezetése mindenképpen folytatni akarja azt az utat, amelyet az elmúlt három évben az ismert nehézségei ellenére már megkezdett. A számok ismeretében ugyanakkor előre látható, hogy a határidő betartását önerőből sem a XV. kerületi, sem pedig a többi települési önkormányzat nem lesz képes biztosítani. Egy lift kialakítása – amely egyébként a 80 kerületi intézmény jelentős részében jelentené az akadálymentesítés egyetlen lehetséges megoldását – ugyanis a 10 millió forintot is meghaladja. Marad tehát a remény, hogy az akadálymentesítés folytatását előbb-utóbb a kormányzat és a főváros is támogatni fogja. Addig azonban maradnak a kis eredmények, amelyeket remélhetőleg a beruházókon kívül maguk a rászorulók is örömmel fedeznek fel a kerület egyre több pontján.