Menu

Fantázia, humor, alkotókedv

2003.01.05.

A gyerekekkel való foglalkozáshoz sok egyéb mellett rengeteg fantázia, humor, alkotókedv is kell. E nehezen mérhető „plusz” fontosságára hívta fel a figyelmet a XV. kerületi önkormányzat művelődési, oktatási, sport irodája, amikor megrendezte a pedagógusok kreativitás versenyét.

A Rákospalota – Pestújhely – Újpalota óvodáiból, iskoláiból és a kerület két testvérvárosából, Pécsről és Mosonmagyaróvárról összesen 17 háromfős csapat gyűlt össze hétfőn a Hartyán Nevelési-Oktatási Központban az óvodapedagógusok és tanítók számára kiírt kreativitásversenyen. Szebbnél szebb munkákat láttunk a kerület oktatási intézményeiben, ami mind az ottani pedagógusok kézügyességét dicséri – mutatta be a kezdeményezést Dr. Kántásné Szabó Ivett csoportvezető.
Innen az ötlet, hogy egy versenyben mutathassák be ötletességüket, fantáziájukat, amivel a napi oktatási munkát színesítik. A nevezési feladat az advent témaköréhez kapcsolódott. Igazi népi iparművészeti mestermunkák születtek, és mellettük ízléses, modern lakásdíszítő ötleteket is lehetett látni. A mézeskalács meseháztól a természetes anyagokból készített betlehemi jászoltól kezdve egy jó hangulatú osztálykarácsony minden lehetséges kellékét bemutatták.
A Molnárkák, a Bocsok, a Pestújhelyi angyalok, a Csutkababák és társaik bizonyították, hogy a pedagógusok „vették a lapot”, hajlandók a tréfára, öniróniára, sok ötlet, játékosság rejlik bennük, és nemcsak a kezük ügyes, hanem ha kell, a mikrofontól sem ijednek meg. Sok kedves, tiszta énekhang szólalt meg az alkalmi szövegű népi rigmusokban, gyermekdal-átiratokban a bemutatkozásnál.
A nevezési feladatok mellett a kész munkákból a helyszínen rögtönzött kiállítás nyílt, nem a verseny részeként, de ötletcserére ez is alkalmas volt. A feladatok jó része is a téli ünnepkörhöz kapcsolódott, a Luca-naptól a farsangig. Álarcdíszítés, boszorkánykészítés, ünnepi asztal díszítés mellett tréfás állatfigurák készítése, versikék írása szerepelt a sokszínű feladatsorban. A vetélkedő legjobb termékeiből a Kozák téri művelődési házban kiállítást fognak rendezni. A győztesek kétnapos mosonmagyaróvári, bécsi kirándulást, a Néprajzi Múzeum adventi rendezvényeire családi belépőket és ajándékutalványokat kaptak. Az első helyezett a Hartyán Nevelési – Oktatási Központ „Földre szállt angyalok” csapata lett, második helyen a „Csingilingi” csapat végzett, amelynek tagjai a pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központból jöttek, a harmadik helyezést pedig a Száraznád utcai Nevelési – Oktatási Központ pedagógusai érték el.