Menu

Karácsonyi örömhozók

2002.12.19.

A kerületünkben hagyományosan sokféle módon igyekszik az önkormányzat enyhíteni a rászorultak nehéz helyzetén és valamelyest megfényesíteni azoknak a karácsonyát, akik szegénység, magány vagy más ok miatt nem sok örömet várnak ettől az ünneptől.

Hajdu László polgármester, mint minden évben, idén is személyesen látogatott el az állami gondoskodás alatt álló kerületi gyermekeket nevelő intézményekbe, nevelő- és lakásotthonokba. Száz gyermek és fiatal kapott ez alkalommal az ajándékba vitt Mikulás-csomagon kívül fejenként tízezer forint összegű karácsonyi ajándékot, amelyet kedve szerint költhet el. A nehéz sorsú kerületi gyerekek karácsonyi ajándékműsorát idén is a Csokonai Művelődési Központ rendezte meg. December első heteiben sorra tartotta meg karácsonyi összejövetelét számos szervezet, intézmény, így például a kisebbségi önkormányzatok, az 56-os Szövetség, a Nyugdíjasok Klubja, a nyugdíjasház, az ESZI és a többi.
Az önkormányzat szociális és egészségügyi osztályának kezdeményezésére a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság úgy döntött, hogy méltányosságból eseti segélyként gyermekenként 4200 forint rendkívüli segélyt biztosít a 2002 november hónapban kiegészítő családi pótlékban részesülő családok részére. A kerületben 1568 család 2817 kiskorú gyermeke után folyósítanak kiegészítő családi pótlékot. E családok nehéz helyzetét érzékelteti, hogy az egy főre jutó havi nettó jövedelmük 20 100 forint alatt van. Ugyancsak nehéz helyzetben vannak az ápolási díjban, a munkanélküliek jövedelempótló támogatásában, az időskorúak járadékában és a rendszeres szociális segélyben részesülők is. Novemberben a fenti támogatásokban összesen 609 fő részesült. Számukra a bizottság határozata alapján eseti segélyként 7000 forint rendkívüli segélyt biztosítanak. A karácsonyi rendkívüli segélyek kifizetésére az önkormányzat több mint 16 millió forintot fordított.