Menu

Az ülésteremből jelentjük

2002.12.16.

November 27-én tartotta meg soros ülését az önkormányzat képviselő-testülete. Napirend előtt került sor a még esküt nem tett bizottsági tagoknak az eskütételére. Az ülés napirendi pontjainak elfogadása után három képviselő élt a napirend előtti felszólalás lehetőségével.

Baracskay Éva a Csokonai Művelődési Központ munkatársainak nagyszabású szervezését, a novemberben lebonyolított, jól sikerült ANNO 2002 rendezvénysorozatot méltatta, és kérte, hogy a testület vegye jegyzőkönyvbe az intézmény elismerését. Marsovszky Györgyné felszólalásában az önkormányzat környezet- és egyben egészségvédelmi törekvéseinek eredményeit foglalta össze. Árkosi Sándor pedig az önkormányzat a kerület infrastrukturális elmaradottságának felszámolásáért végzett munkájáról elmondta: korábban egyetlen ciklusban sem épült annyi közcsatorna, mint 1998-2002 között. Ennek alapján a most elkezdődött önkormányzati ciklus végére teljes lefedettséget szeretnének elérni – tette hozzá. Hajdu László szokásos polgármesteri tájékoztatójában az előző ülés óta eltelt hetek eseményeit idézte fel. Tájékoztatta a testületet és a kábeltévés közvetítésen keresztül a kerület lakóit arról, hogy kinevezték a Palota Holding Rt. új vezérigazgatóját Sánta Jánosné személyében. Az új vezető közgazdász, pénzügyi szakember. Mint azt előző számunkban közöltük, a vezetőváltás Király Csaba volt vezérigazgató alpolgármesterré történő kinevezése miatt vált szükségessé.
Megválasztották a Felügyelő Bizottság elnökét és tagjait is. A polgármester az egyéb kerületi események közül a nagy sikerű Erzsébet-Katalin napi kerületi bálokat említette, a Nyugdíjasok Klubja tízéves jubileumát. A hejcei erdei iskola meglátogatása alkalmából felmerült egy épület megvásárlásának lehetősége, és röntgengépet kapott a szakorvosi rendelőintézet – sorolta a fontos és érdekes kerületi híreket.
Első napirendi pontként a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására került sor az új bizottságokhoz telepített feladatokkal, hatáskörökkel kapcsolatban. A következő napirendi pont a szociális intézmények szociális szolgáltatást nyújtó ellátásairól szóló önkormányzati rendelet megalkotása volt. A szociális intézmények személyes gondoskodást nyújtó ellátásairól szóló rendeletet 2000. novemberében hagyta jóvá a képviselő-testület, ezt az alaprendeletet pedig a szociális törvény változásai és gyakorlati tapasztalatok alapján minden évben módosítani kellett. 2003 január 1-jétől a szociális törvény újabb módosítása ismét szükségessé teszi a bővítést, ezért a többszöri módosítás figyelembevételével ezúttal új rendelet megfogalmazását javasolta az előterjesztő. A jelen rendelet alapvető változásai: a szociális törvény alapján változott a rendelet személyi hatálya, kibővült a családsegítő szolgálat feladatköre, mely az általános feladatokon kívül speciális segítő szolgáltatásokat is ellát, változott a személyi térítési díj fizetési kötelezettség, mivel a vonatkozó kormányrendelet alapján a térítési díjat minden esetben – a gondozóház kivételével – utólag kell megfizetni.
Ezután a testület előterjesztést vitatott meg az önkormányzat 2001-2002 évi költségvetésének IX. számú módosításáról és a Polgármesteri Hivatal létszámváltozásáról. A költségvetés-módosítás legfontosabb tétele a közalkalmazottak 13. havi bér-előirányzata. A központi béremelés előtti bér után számított 13. havi bér összege előirányzatként már biztosítva volt, de a közelmúltban 50 százalékkal megemelt bérre jutó 13. havi bért a központi költségvetés már nem biztosította így az önkormányzatnak kellett azt (járulékokkal együtt 91.669 ezer forintot) előteremtenie. Ez sikerült, így decemberben, még a karácsonyi ünnepek előtt minden XV. kerületi közalkalmazott megkaphatja a megemelt bére utáni 13. havi fizetést.
A Polgármesteri Hivatal létszáma a következők szerint változik: a portaszolgálat feladatkörét a biztonsági szolgálat emberei fogják ellátni, ezért öt fő portás munkakörét megszüntetik. A testület november 4-i ülésén döntött az eddigi kettő helyett három alpolgármester megválasztásáról, ezért szükséges az engedélyezett létszám egy fővel és egy alpolgármesteri titkárnői státussal való bővítése.
Ugyanezen az ülésen hozott létre a testület főtanácsadói munkaköröket a polgármesteri tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó feladatok ellátására. A hivatalnál a megnövekedett napi feladatok azonnali ellátása megbízási szerződéssel való foglalkoztatást tett szükségessé, viszont a Munka Törvénykönyvének megfelelően, a törvényesség betartása érdekében a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak jogviszonyát meg kell szüntetni és helyette státuslétszám engedélyezésével kell 2003. január 1-vel a feladatot ellátni. Rendelet kötelezi az önkormányzatot főépítészi iroda létrehozására, ehhez is létszámbővítés szükséges, továbbá az egyre bővülő feladatkörű, Okmányügyi Osztály elnevezéssel önálló szervezeti egységgé alakult okmányiroda átalakulása is igényel létszámbővítést. Összesen 21 fővel bővül a hivatal státus-létszáma.
A törvényi előírásoknak megfelelően ezután az önkormányzat 2003. évi átmeneti gazdálkodásáról döntött a testület, amely megteremti a jogszabályi kereteket a kerületi önkormányzat folyamatos gazdálkodásához a 2003-as költségvetés hatályba lépéséig. A következő napirendi pontként pedig a 2003-as költségvetési koncepcióról tárgyalt a testület.
Az ülés menetét ekkor vendégek érkezte függesztette fel: látogatóba érkezett testvérvárosunk, Bécs XXIII., Liesing kerületének küldöttsége Manfred Wurm polgármesterrel az élén. Hajdu László méltatta azt a sokoldalú kapcsolatot, sokféle segítséget, amelyet ez a testvérváros nyújt a kerületnek. Az iskolai gyermeksport támogatása, kulturális és egyéb programok, cserelátogatások teszik színessé a baráti érintkezést. Bécs XXIII. kerületének polgármestere baráti szavakkal viszonozta a köszöntést, örömét fejezte ki, hogy Magyarország is az EU tagja lesz, ami még szorosabbá teheti a kötődést a testvérvárosok között. Az új XV. kerületi testületnek végezetül sok sikert, jó munkát kívánt.
A kis közjáték után folytatódott a vita a 2003-as költségvetés koncepciójáról, majd a 2002-es költségvetés I-IX. havi végrehajtásáról. A koncepció határozati javaslat, a célokat körvonalazza, meghatározza a jövő évi tervezés és gazdálkodás kiemelt feladatait, de mivel a központi és a fővárosi forrásokból származó bevételek alakulása még bizonytalan, általában csak a költségvetésbe beemelhető pontos előirányzatok nélkül. Ezután a következő évben céltámogatással tervezett közcsatorna és útépítések saját forrásának biztosításáról tárgyalt és fogadott el előterjesztést a testület. Az előadó Gyurcsánszky János hangsúlyozta, hogy most csak az esély biztosításáról van szó, hogy lehetőség legyen a céltámogatási pályázatok határidőre való benyújtásához.
Ezután a Tóth István utca – Taksony sor – Bethlen Gábor utca csomópont rendezési koncepciójáról, majd a Szentmihályi út – Bánkút utca közúti csomópont korszerűsítéséről hallgatott meg előterjesztést a testület. A Taksony sorral kapcsolatban felmerült a Körvasútsori körút kérdése. Erről Matlák Gábor tájékoztatta a testületet: a fővárosi terv megvalósítása elsősorban attól függ, hogyan alakul a térség egyéb közlekedési hálózata, például hogy melyik híd megépítésére kerül sor előbb, az Aquincumi hídé vagy az M0 északi hídjáé. A nyílt ülés végén a képviselők előterjesztést fogadtak el a Főváros Kerületi Küldöttek Kollégiumába történő delegálásról: újra Varga Imre kapta ezt a megtisztelő megbízatást.