Menu

Európai színvonalú parkokkal gazdagodtunk

2002.12.07.

Fontos állomásához érkezett az a kétéves rekonstrukciós program, amely még 2001 januárjában indult azzal a képviselő-testületi döntéssel, amely mintegy kétszázmillió forintot különített el a kerületi önkormányzat tulajdonában lévő közterületek, parkok és játszóterek felújítására.

Ez az összeg – bár jóval több volt a korábbi években erre a célra biztosítottnál – nem lehetett elegendő Rákospalota, Pestújhely és Újpalota 112 hektárnyi zöldjének, hetven játszóterének, teljes karbantartására, megújítására. A kerület ezért is tartotta fontosnak, hogy minden lehetőséget kihasználva, pályázati pénzekből is növelje zöldterület-felújítási kereteit.
A városrendezési és műszaki bizottság többször foglalkozott a játszóterek fejlesztésének, korszerűsítésének kérdéseivel. Kiemelten kezelve a balesetveszélyes játszó-szerek leszerelését, a veszélyt hordozó állapotok felszámolását. (Mint például a gömbmászókák, műkő csúszdák, a hinták alatti beton, vagy aszfaltréteg eltávolítását, lágy aljzat kialakítását, a hibás térburkolatok kijavítását.)
Célul tűzték ki, hogy a nevelési, oktatási központok környékén több generációs, bekeríthető játszóterek jöjjenek létre, figyelembe véve az oktatási intézményekre jellemző korosztályok igényeit, s emellett biztosítva a nyugdíjasok pihenését is. A lakótelepeken a meglévő játszóterek felülvizsgálata alapján az elszórtan telepített játszószerek, amortizálódott pingpong-asztalok, „dühöngők” és a felesleges homokozók elbontása mellett inkább a nagyobb területű, központi, több generációs játszóterek kialakítását javasolták.
A 112 hektárnyi zöld közterület kilencven százaléka lakótelepi park, a többi a kerület régebbi lakóterületein található díszpark. Míg ez utóbbiak állapota általában kielégítő, a lakótelepi zöldterületeknél lényegesen több a gond. Az összenőtt lombkoronájú fák alól kipusztuló fűvel, a szabálytalanul parkoló autókkal, a megállíthatatlannak tűnő szemeteléssel, a már-már kezelhetetlen mértékű kutyatartással és a folyamatos rongálásokkal.
A főváros több játszóterén az utóbbi időkben bekövetkezett gyermekbalesetek is azt mutatják, hogy sem a régi terek kialakítása, sem a hinták, de a csúszdák, mászókák jó része sem felel meg a korszerű elvárásoknak. Legfőképpen balesetveszélyességük miatt, de a szakemberek szerint azért sem, mert a játékokban kevés a fantázia. A gyerekek többnyire csak lógni, csimpaszkodni, csúszkálni tudnak rajtuk, nagyobb részük nem alkalmas arra, hogy mozgásbiztonságukat, kreativitásukat fejlessze.
Kerületünkben az elmúlt években, a tudatosan kialakított program szerint felújított, új, korszerű játszóterek viszont már valóban európai színvonalúak, megfelelve a meglehetősen szigorú Európai Uniós szabványoknak, amelyek 1999-től nálunk is érvényesek (bár nem kötelező jelleggel, de nagyon is ajánlottan). A korábbi jó példák után, mint amilyen a Pestújhelyi téri, a Kontyfa utcai és a Hartyán közi parkok, játszóterek átépítése, korszerűsítése volt, a november 11-ével kezdődő héten újabb négy játszótér átadására kerülhetett sor a kerületben.
Augusztus elején még arról olvashattunk az egyik országos napilapban, hogy a pestújhelyi Besenyő parkkal valami „nem stimmel”. A villamosközlekedési csomópontként is „üzemelő” park a benne lévő játszótérrel a Kolozsvár utcai iskola tanulóinak és a környékbelieknek egyaránt kedvelt pihenő- és játszóhelye volt, az utóbbi években azonban egyre rosszabb, elhanyagoltabb állapotba került. A fogyatkozó számú hintákon, törött, hiányos padokon és a gazzal benőtt rácsos focipályán kívül csak az egyik kezében törött íjat, a másikban egy rendszeresen odahelyezett sörös dobozt szorongató indián szobra várta a látogatókat. Aztán egyszer csak munkások vonultak a térre, mindenki örült – végre megkezdődik a játszótér rendbetétele. Azonban azt kellett tapasztalniuk, hogy a hinták és a homokozók egy részének a helyére egy húsz férőhelyes parkoló is épült…
Németh Tibor, a kerületi önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője gyorsan sietett megnyugtatni az aggodalmaskodókat, hogy a parkolók építése csak a terület teljes felújításának első lépése. Szó sincs az eredeti funkció megszüntetéséről, sőt a Besenyő park az egyike annak a négy játszótérnek, amelyeknek az összesen száztíz millió forintba kerülő rekonstrukcióját a főváros stratégiai alapjából elnyert pályázati pénz teszi lehetővé.
Azt már dr. Kaposiné Komán Andreától, a városüzemeltetési osztály kommunális és közbeszerzési ügyintézőjétől tudtuk meg, hogy a szükséges összeg a stratégiai alap 93 millió forintjából és a képviselő-testület által a költségvetésben biztosított 17 millió forintból állt össze. Az építési engedélyek májusban váltak jogerőssé, majd a kerület közbeszerzési bizottsága is jóváhagyta az ajánlattételi felhívást (az új, európai uniós szabványoknak megfelelő játszóterek kialakítására vonatkozóan). A Besenyő parki játszótér területe a korábbinak a duplájára nőtt. Az új dániai eredetű játszó-szerek alatt fenyőkéreg borítja a talajt, U-elemes ülőkékkel körülvéve, az újrafüvesített parkot padokkal szegélyezett kőburkolatú utak szelik át, egyszóval tényleg szépen mutat minden, őszintén reméljük, hogy nem csak pár hétig…
Mint ahogy remélhetően a másik három most átadott új játszóteret is sokáig féltőn óvják, vigyázzák majd a gyerekek és a felnőttek – közösen. A Besenyő parkot (1985 négyzetméter) november 11-én, a Páskom parkot – Kavicsos köz – (2400 négyzetméter) és a Kazán utcai játszóteret (1770 négyzetméter) november 13-án, a Kossuth lakótelep központi játszóterét (3500 négyzetméter felújított területtel) pedig november 15-én vehették birtokukba a gyermekek és szüleik.
A játszótér-program természetesen folytatódik. A szakemberek remélik, az anyagi háttér is mihamarabb biztosítva lesz, hogy elkezdhessék a tervezést, amely alapfeltétel ahhoz, hogy ismét pályázni lehessen az elérhető plusz-összegekre.
Hogy a most átadott terek meddig maradnak ilyen szépek, rendezettek, nyugalmat és békét sugárzók, már jórészt a parkokat újra használatba vevő környékbelieken múlik. De ahogy hallottuk, a közterületesek is fokozott figyelmet fordítanak majd ezekre az új ruhába öltöztetett, megszépített, értékesebbé tett, a pihenők és a játszadozók százait szolgáló új zöld „menedékeinkre”.