Menu

Megkezdte munkáját az új képviselő-testület

2002.12.01.

Az új önkormányzati képviselő-testület november 13-án tartotta első soros ülését. A megnyitó után, első napirendi pontként a képviselők előterjesztést hallgattak és vitattak meg az SZMSZ módosítására. Az új bizottsági struktúra alapján, a feladat- és hatáskörök áttekintése után úgy döntött a testület, hogy a Jogi, Ügyrendi és Integrációs Bizottság elnevezését Jogi, Ügyrendi, Közrendvédelmi és Integrációs Bizottságra változtatja.

Elfogadták a képviselők a vagyonnyilatkozat kezeléséről és eljárási rendjéről szóló szabályozást, majd megalkották az önkormányzati rendeletet a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására.
A következő elfogadott rendelet az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról, juttatásairól, költségtérítéséről szóló rendelet módosítása volt. Az alakuló ülésen kialakított hét bizottságba megválasztották a tagokat. A létrehozott 7 bizottságban 17 képviselő lett tag. Mellettük 17 nem képviselő bizottsági tag kapott helyet. Ugyanakkor a 7 képviselő bizottsági elnök is megkapta a megbízását a képviselő-testülettől. Konszenzus alakult ki abban, hogy valamennyi képviselő csak egy bizottságnak legyen tagja és a tiszteletdíj is ennek megfelelően legyen szabályozva. A bizottsági tagok számának csökkentésével a havi megtakarítás járulékok nélkül is 1360 e forintot tesz ki – tartalmazza az előterjesztés. Az új szabályozás szerint a képviselő bizottsági tag tiszteletdíja az alapdíjon felül az alapdíj ötven százalékával, a bizottság elnökének tiszteletdíja pedig az alapdíjon felül az alapdíj száz százalékával növekszik.
Ezután a testület jóváhagyta a Budapest XV. kerület Palota Újfalu kerületi szabályozási tervét. A Szilas patak – 3. számú főközlekedési út – a kül- és belterületi határ – Külső Fóti út által határolt terület a Fővárosi Szabályozási Keretterv alapján részben jelentős zöldfelületű munkahelyi terület, részben intenzíven kertvárosias lakóövezet, valamint védőerdő és turisztikai erdőövezet található az új területi besorolásban.
Elfogadta a testület a 34/2002 számú rendeletét a Rákospalota – Pestújhely – Újpalota Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló módosított rendeletének módosítását, majd megalkotta a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezésének szabályairól szóló rendeletét. Erre azért volt szükség, mert idáig csak az építési hatósági engedélyhez kapcsolatos hirdetőeszközökről, reklámberendezésekről volt érvényes önkormányzati szabályozás. Az új rendelet egységesen tartalmazza a hirdető-berendezések és a hirdetmények köztéri elhelyezésének szabályait.
Leghosszabb ideig – érthető módon – a következő napirendi pont, a képviselő-testület 2002-2006 évi ciklusprogramjának vitája tartott. Az, hogy készüljön-e ilyen, a képviselő-testület döntési szabadságába tartozó kérdés. Ha van ilyen, az könnyebbséget jelent, hiszen meghatározza a testület előtt álló feladatokat, tervszerűbbé teszi a munkát, ugyanakkor kötelezettséget is ró a képviselőkre – fejtette ki Hajdu László az előterjesztésében. A négy év programját a testület módosításokkal kiegészítve elfogadta.
A zárt ülés előtti utolsó napirendi pontként a testület úgy döntött, hogy 25 éves megállapodást köt a XV. kerület, Rákos út 102-104-106 szám alatti társasházak közös tulajdonában lévő földterületének (parkként funkcionáló részének) térítésmentes használatára, fenntartására.
Ezek után személyi kérdéseket tartalmazó napirendek következtek, a szabályoknak megfelelően zárt ülés keretében.