Menu

Megalakult a kerületi önkormányzat képviselő-testülete

2002.11.16.

November 4.-én tartotta alakuló ülését az október 20.-án megválasztott kerületi önkormányzat képviselő-testülete.
Az ülést a polgármester eskütételéig Csaba Elemér korelnök vezette. Megnyitó szavai után Dr. Kanta Tamás a Helyi Választási Bizottság elnöke beszámolt az önkormányzati választások eredményéről. Ismertette, hogy a bizottság a munkáját a törvényes előírások szerint végezte. Ezután ismertette az önkormányzati választás eredményét, a polgármester és a képviselők személyét.

Köszönetet mondott azoknak a hivatali dolgozóknak és a delegált tagoknak, akik e munkában részt vettek.
A tájékoztató után a polgármester és a képviselők ünnepélyes eskütételére került sor. Majd Dr. Kanta Tamás átadta Hajdu László polgármesternek és a képviselőknek a megbízólevelet.
Az alakuló ülés vezetését ezután Hajdu László vette át. Megköszönte a Választási Bizottság és a hivatal dolgozóinak munkáját.
Maga és a képviselő-testület nevében a választópolgároknak azt ígérte, hogy minden tudásukkal a közjót kívánják szolgálni. Elsősorban munkát vállalnak, nem csupán tisztséget. Ígéretet tett arra, hogy az új testület a korábbi színvonalon kívánja szolgálni a kerület érdekeit. Majd megköszönte azoknak a volt képviselőknek a munkáját, akik négyévi szolgálat után megváltak képviselői tisztüktől. Külön köszönetet mondott Ambrus János és Dr. Ódor József volt alpolgármestereknek.
Ezután Hajdu László polgármester javaslatot tett az újonnan megválasztott testület első rendes ülésének napirendi pontjairól. A testület a napirendet egyhangúlag fogadta el.
Az első napirendi pontban Hajdu László előterjesztése alapján titkos szavazással az alpolgármesterek megválasztására került sor.
A szavazatszámláló bizottság tagjaivá Varga Imrét, Kökény Ritát és dr. Hetyei Lászlót választotta a testület. Huszonhét érvényes és egy érvénytelen szavazat született, majd kihirdették az eredményt: Gyurcsánszky Jánost, Király Csabát és dr. Pálinszki Antalt nagy többséggel választotta meg a képviselő-testület az alpolgármesteri tisztségre.
A törvénynek megfelelően ez alkalommal döntöttek illetményükről is: ezt a köztisztviselői illetményalap tízszeresében, bruttó 412 500 forintban határozta meg a testület. Törvényi szabályozás alapján az önkormányzati rendeletben szereplő illetményalap és a fővárosi kerületi önkormányzat esetén meghatározott 11-es szorzószám szorzataként állapította meg és fogadta el a testület a polgármesteri illetményt is: ennek összege október 20.-tól bruttó 453 750 forint.
A következő napirendként a bizottságok megalakításáról és ennek megfelelően a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosításáról döntött az önkormányzat képviselő-testülete. Az eddigi kilenc helyett hét bizottság megalakítását javasolta a polgármester, és jóval kisebb bizottsági tagi létszámot.
A testület ebben a választási ciklusban nem választott tanácsnokokat, viszont a polgármester tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó feladatok ellátásra hét tanácsadói munkakört hozott létre. Kinevezésük a polgármester megbízatásának idejére szól, felettük a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja. A feladatkörök a következők: a szociális és egészségügyi ellátás, az építésügyi és kerületfejlesztés feladatai, a kisebbségi önkormányzati kapcsolatok, a polgári, honvédelmi, katonai és más szervekkel való együttműködés, az Európai Uniós csatlakozás önkormányzati feladatai, a kerületi vállalkozások koordinációja, a költségvetés, a vagyongazdálkodás feladatai és a sajtó és nemzetközi kapcsolatok koordinációja.
Az első testületi ülés feladata volt a leköszönő alpolgármesterek részére – foglalkoztatási jogviszonyuk megszűnése miatti – végkielégítés megállapítása. A volt alpolgármestereknek az önkormányzati törvény szerint alanyi jogon jár a háromhavi illetményüknek megfelelő összegű végkielégítés, valamint adható további háromhavi illetménynek megfelelő juttatás. Az új képviselő-testület úgy döntött, hogy a leköszönő Ambrus János és dr. Ódor József alpolgármestereknek megadja ezt a juttatást.
Utolsó napirendi pontként az önkormányzati tulajdonban lévő Palota Holding Rt. tulajdonosi jogainak gyakorlásáról döntött a testület. A cég vezérigazgatói posztját ugyanis Király Csaba töltötte be, és mivel őt alpolgármesterré választották, összeférhetetlenség állt elő két megbízatása között. Lemondását tudomásul véve a testület úgy döntött, hogy ezután hatvan napig, de legfeljebb az új vezérigazgató kinevezéséig a polgármester gyakorolja a poszttal együtt járó jogokat és kötelezettségeket.