Menu

Rókákat etetnek a palotai határban?

2002.11.05.

Két éve kezdték nagyobb méretekben a rókák veszettségét megelőző program keretében a rókákat „etetni”. Méghozzá egy megfelelő csalétekbe rejtett vakcinával, a veszettség ellen védettséget kialakító gyógyszerrel. Évente több mint 300 millió forintba kerül a program, de a többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy az egész ország területe mentesüljön ettől az állatra, emberre egyaránt tragikus következményekkel járó szörnyű fertőzés veszélyétől.

Köztudomású, hogy sajnos a vadon élő rókák jelentik ma a legnagyobb veszettség-terjesztő forrást. A róka soha nem félt attól, hogy az erdőszéli házak tyúkóljait is a vadászterületének tekintse, az utóbbi években azonban még gyakoribb, hogy már nemcsak az erdőn-mezőn találkozhatunk velük, hanem akár a sűrűn lakott területeken is, amint élelmet keresve bemerészkednek a házak közé. De a veszettséggel fertőzött rókák az erdőbe tévedő kóbor kutyák, macskák továbbfertőzésével már eddig is elég „hatékonyan” terjesztették a kórt, a megelőző gyógyszerezésük tehát nagyon is indokolt.
A Dunántúlon hét ezer, a keleti országrészekben 31 ezer négyzetkilométeren helyezték el a gyufásdoboz nagyságú csalétkeket, ahol lehetséges volt, repülőgépről szórva, ügyelve arra, hogy lakott területre, utakra, vizekbe ne jusson belőlük. A nagyobb összefüggő területekre az immunizálás tíznapos időszakára ebzárlatot, legeltetési tilalmat rendeltek el, s plakátokon figyelmeztettek mindenkit, tartsa magát távol a vakcináktól. Ugyanis nagy baj történhet, ha valakinek a szemébe, szájába, vagy a bőrének valamilyen sérült felületére kerül a szerből. Mert őket is alá kell vetni annak a meglehetősen kellemetlen védőoltás-sorozatnak, amit amúgy csak a veszettséggel fertőzött, vagy csak azzal gyanúsított állat harapása után adnak be az embernek. (Az ebzárlatnak inkább az az oka, hogy a hallisztből, parafinból készült, nem túl olcsó csalétket a kutyák is szívesen elfogyasztanák – a rókák elől is…)
A napokban a XV. kerület határa valamint Dunakeszi, Fót és Csömör között is kihelyezték a rókacsalétkeket, amelynek indoka az, hogy sajnos az elmúlt években – emberre szerencsére nem átterjedően -, de ezen a területen is előfordultak veszettségi esetek, találtak beteg rókák harapástól megfertőzött kutyákat, macskákat. Ahogy az ország más vidékein, remélhetően itt is lesz mód az évenkénti kétszeri immunizálásra, ami által néhány év múlva veszteségmentessé válhat a palotai határ is.
Figyeljünk a „Veszettség elleni oltási terület!” feliratú, nagy rókafejjel díszített élénkvörös figyelmeztető plakátokra és semmiképpen ne nyúljunk a csalétkekhez. Ha ez véletlenül mégis megtörténik, a magunk érdekében mindenképpen forduljunk orvoshoz.
Az egész ország sajnos csak akkor válhat majd teljesen védetté, ha a környező országokban is beindítják a hasonló programokat (Szlovénia, Ausztria és Szlovákia már megtette, a többi szomszédunk még nem kezdett ilyen akcióba). Számítások szerint, valamennyi szomszédunk bekapcsolódásával, másfél milliárd forintból megoldható lenne az ország veszettség elleni védettsége.