Menu

Két év múlva megszűnik a légszennyezés

2002.09.18.

Kiss Péter munkaügyi miniszter, kerületünk országgyűlési képviselője levélben kért tájékoztatást a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű füstgáztisztító berendezéssel történő felszereléséről és a Mű rekonstrukciójáról a fővárosi önkormányzat illetékeseitől.
Vajda Pál főpolgármester-helyettes válaszlevelét idézzük:

A XV. kerületi lakossági kérdésként felmerülő, hozzám intézett tárgyi levelére az alábbi szíves tájékoztatást adom: A beruházás a Fővárosi Önkormányzat, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt., és a központi költségvetésből biztosított Környzetvédelmi Alap Célfeladatok fejezeti kezelésű előirányzat pénzeszközeiből valósul meg, a beruházás pénzügyi fedezete biztosított.
A beruházás kapcsán mind a négy kazánegység korszerű füstgáztisztító berendezést kap, sor kerül a kazánok rekonstrukciójára és egyéb berendezések korszerűsítésére is.
A füstgáztisztító berendezés létesítésére és a kazánok rekonstrukciójának fővállalkozás formájában történő megvalósítására a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. nemzetközi versenytárgyalást hirdetett. A versenytárgyalás előminősítési szakasza 2001. évben zárult le. Az előminősített pályázók az ajánlati felhívást 2001. novemberében kapták meg, az ajánlatok beadására 2002 áprilisában került sor.
Az ajánlatok értékelése jelenleg folyamatban van. A nemzetközi versenytárgyalás nyertesével történő szerződéskötésre előreláthatólag ez év III. negyedévében kerül sor.
A kazánok rekonstrukcióját és füstgáztisztítóval történő felszerelését az ajánlati kiírásnak megfelelően a fővállalkozónak három év alatt kell megvalósítani. Az első két kazán rekonstrukciójára és füstgáztisztítóval való felszerelésére a szerződéskötéstől számított 24 hónapon belül lehet számítani.
Az első két kazán rekonstrukcióra való előkészítése 2002. március 31-vel megkezdődött, ezek a kazánok leállításra kerültek, így a Mű légszennyező anyag-kibocsátásának mennyisége nagymértékben csökkent. Az első két felújított kazán üzembe lépésével és a másik két kazán leállíásával a Hulladékhasznosító Mű káros légszennyezése már megszűnik.
A berendezések szállítója garanciát vállal arra, hogy a Mű légszennyező anyag kibocsátása nem lépi túl a jogszabályban előírt kibocsátási határértékeket, sőt némely légszennyező tekintetében a megengedett határértéknél kisebb kibocsátási értékeket kell a fővállalkozónak garantálnia.
A beruházás befejezését követően a Fővárosi Hulladéklhasznosító Mű teljes egészében meg fog felelni az európai uniós előírásoknak is.