Menu

Szent István napi vigaszságok

2002.09.11.

A hagyományos régi búcsúkra emlékeztető rendezvénysorozat helyszíne volt három napon át a Karácsony Benő park a Szent István nap tiszteletére augusztus 18-20-a között. A programok között minden korosztály találhatott kedvére valót, egy-egy család minden tagja jól szórakozhatott.

Már 18-án este felállították a sörsátrat, ahol a vendéglátó vállalkozó vendégcsalogató programokról is gondoskodott. Az állami ünnep önkormányzati hivatalos programja 19-én reggeli fúvósmuzsikával kezdődött, majd a Staféta együttes gyerekműsorával folytatódott. Egy-két órás ebédszünet után musical összeállítást hallhattak az érdeklődők, majd a Ládafia Bábszínház előadásában A lóvá tett kupec történetén, utána a Bab Társulat vásári komédiázásán derülhettek, „Jelenetek egy házasságból” címmel. Az esti órákban „Vígad a magyar” címmel régi és modern talpalávaló zenéket hallgathatott a sok száz fős közönség. Ha a reneszánsz táncmuzsika és a régi magyar tánczene keveseket csábított is arra, hogy táncra perdüljön, annál inkább meghozta a tánckedvet az akrobatikus rock and roll bemutató majd a közkedvelt Old Boys együttes műsora. Az esti tüzijátékra már több ezresre gyarapodott a nézősereg.
Szent István napján délelőtt szintén a gyermekes családok kedvére kezdődött a program az Új Bojtorján együtes koncertjével, majd a Langaléta Garabonciások gólyalábas bemutatójával. Erre a napra is jutott gyermekelőadás a Bábakalács Társulat repertoárjából, Porondon a bőröndben címmel.
Délután komolyabbra fordult a hangnem, az ünnep hangulatának megfelelően. Sellei Zoltán versműsora után került sor a hagyományos kenyérszegésre és az ünnepi köszöntőre. Idén Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselő, a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának vezetője, főpolgármester-jelölt köszöntötte az egybegyűlteket gondolatébresztő ünnepi beszédével. Az aranyosbarna, gyönyörű pékremeket, a friss ünnepi kenyeret pedig segédletével Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő szegte meg és osztotta ki a közönség soraiban. Az első szeletet, mint már évek óta, idén is a kerület legidősebb embere, díszpolgára, az idén 106 éves László György építész kóstolta meg, aki gyengélkedése ellenére, nagyszámú tisztelőinek és barátainak őszinte örömére megjelent az ünnepi alkalommal.
Az emelkedett hangulatú percek után újra a vidámságé volt a terep: népi játékokon és vetélkedőkön próbálhatták ki ügyességüket a bátrabb szülők és gyermekeik, majd a Gazdakör Szilas néptáncegyüttesének műsora következett, este pedig magyarnóta összeállítással fejeződött be a háromnapos maratoni program.
A rendezvény ideje alatt a korábbi éveknél gazdagabb népi iparművészeti kirakodóvásár, játszóházi és kézműves foglalkozások, gyümölcs- és terménykiállítás, virág- és szobanövény-vásár színesítette a programot. A Kinizsi TTK sportbemutatói, az íjászverseny, mászófal és több ügyességi erőpróba is hozzájárult a sokadalom jó hangulatához.