Menu

Az Önkormányzat is támogatni kívánja a lakóközösségek érdekeit

2002.08.29.

Hajdú László a XV. kerület polgármestere, valamint Keglovics Ferenc, a Szövetkezeti és Társasházi Lakóközösségek Érdekképviseleti Egyesületének (közismertebb nevén a SzövTársnak) az elnöke közösen aláírta azt a megállapodást, amely a jövőben az eddigieknél is nagyobb lehetőséget biztosít a felek számára egy szakmai alapon történő szoros együttműködésre.

A dokumentum nem csak az egyesület munkáját fogja segíteni, hanem az önkormányzat számára is lehetőséget biztosít arra, hogy hatékonyabban tudja majd képviselni a kerületi társasházak önkormányzati tulajdonú ingatlanjaiban élők érdekeit.
– Az érdekképviseleti egyesületet 2001. november 29-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság, ám az érdemi munka már tíz hónappal korábban megkezdődött – mondta bevezetőjében Keglovics Ferenc – A kerületi Önkormányzat támogatásával ugyanis több fórumot is szerveztünk a lakóközösségeket érintő fontos kérdéskörökben. A működtetésekkel, valamint a gazdasági kérdésekkel kapcsolatos tájékozottság növelése érdekében, és a jó tapasztalatok átadása céljából három alkalommal pedig hírleveleket juttattunk el a közösségek vezetőségeihez a közérdekű témákban.
Az egyesület elnöke szerint a legfontosabb dolog a lakóközösségi vezetés színvonalának és a szakmai-módszerbeli fejlesztésnek a minél hatékonyabb elősegítése. Ennek érdekében a SzövTárs pályázatot adott be az Önkormányzathoz, és az onnan kapott támogatás segítségével szeretné a közeljövőben ezt a programját kivitelezni.
– Újszerű kezdeményezéseink közé tartozik az a segítség is, amelyet a lakóközösségek épületeiben a fogyasztott hődíj elszámolására történő áttéréshez nyújtunk – folytatta az elnök – Erre a feladatra egy vállalkozói munkacsoportunk szakosodott, amely több épületben elősegítette, vagy jelenleg is segíti az áttérés előkészítését. Céljaink között szerepel továbbá az is, hogy segítséget nyújtsunk azon vezetőségeknek, amelyek a közös költség befizetésének az elmaradásai miatt jelentős hiányokkal küszködnek. Közreműködést ajánlunk a különböző felújítási- és korszerűsítési árajánlatok elbíráláshoz, valamint a szakipari munkák műszaki átvételekor is segítséget biztosítunk. A most aláírt megállapodás szellemében tervezzük, hogy a közeli hónapokban az egyénileg megválasztott önkormányzati képviselők segítségét is kérve, körzetenként megkeresnénk minden lakóközösségi vezetőséget az együttműködés kialakítása és annak elmélyítése céljából.
Hajdú László szerint a megállapodás nem csak kontrolálja majd mindkét fél tevékenységét, hanem egyaránt lehetőséget biztosít majd a kölcsönös segítségnyújtásra. Ezek az előnyök pedig a szövetkezeti és társasházak lakóit jelentős mértékben érinthetik.
A SzövTárs azoknak az érdekeit képviseli, akik eddig a problémáikkal csak az önkormányzathoz tudtak fordulni. A képviselő-testület ennek tudatában a június 26-i testületi ülésen egyhangúan szavazott amellett, hogy az akkor még csak eltervezett megállapodás minél előbb szülessen meg.
– 200-nál is több társasház és 23 szövetkezeti ház található a kerületben – folytatta Hajdú László -, és hiába néhány fővárosi szintű kezdeményezés, ezek a közösségek magukra vannak hagyva. Éppen ezért tartom fontosnak ennek a két célcsoportot egyaránt magában tömörítő érdekvédelmi szervezetnek a létrejöttét, melyet remélhetőleg mind a szövetkezeti, mind pedig a társasházi közgyűlések is hamarosan megismerhetnek, és a kapott segítség révén minél többen meg is szeretnek majd a kerületben.