Menu

Jelentős mértékben növekednek a közalkalmazottak bérei

2002.08.29.

Évtizedek óta dolgozom, de ilyen béremelés még sosem volt – hallottam egy közalkalmazottól, aki sok ezer társával együtt próbálja előre kiszámolni, vajon valóban hoz-e minőségi változást az életében ez a kormányrendelet.

A XV. kerületben körülbelül kétezerháromszáz dolgozó közalkalmazottat érint a szeptember 1-től esedékes, átlagosan ötvenszázalékos mértékű béremelés – tudtuk meg Gabulya Tamásnétól, a XV. kerületi önkormányzat pénzügyi osztályának ügyintézőjétől. A háromszáz kerületi egészségügyi dolgozó béremelését az Országos Egészségügyi Pénztár intézi, a többit a központi költségvetés állja. A béremelés minden közalkalmazottra vonatkozik, a nem diplomásokra is. Két ütemben fogják végrehajtani: először a július elsején nyilvántartott létszám alapján az ekkor betöltött állásokra számítják ki. Második ütemben azokra az állásokra is megadják, amelyeket szeptember 1-jéig sikerül betölteni. A kerületi (települési) önkormányzatoknak kell kigazdálkodnia azonban azoknak a most üres álláshelyeknek az esetében a béremelést, amelyeket csak szeptember elseje után töltenek be.
Az ötven százalékos emelés átlagosan értendő: van, akinek a közalkalmazotti besorolási tábla változása hetvenöt százalékos emelést jelent, de van olyan is, akinek jóval kevesebbet. Általában minél kisebb a képzettségi szintje a közalkalmazottnak, annál kisebb arányban érinti a béremelés. Például egy tizenöt évi munkaviszonnyal rendelkező képzettség nélküli közalkalmazottnak 12 százaléknyi lesz a régi és az új alapbére közötti különbség a táblázat szerint. Az ő esetükben azonban a jövedelemnövekedéshez hozzájárul a minimálbér utáni adókedvezmény.
A főiskolát végzett pályakezdők esetében 38,9 százalék az emelés: az eddigi 61 100 forintnyi kezdőbérük most százezer forintra nő. Ugyanebben a kategóriában, de tizenöt évi munkaviszonnyal rendelkezve az emelkedés aránya 54 százalék: a 75 700 forintos bruttó alapbérből 117 000 forintos lesz. Hasonló arányú az egyetemi diplomával rendelkezők béremelése is: tizenöt évi munkaviszonnyal a G kategóriában 47 százalékkal nő az alapbér, 83 500 forintról 122 900 forintra.
Azok, akiknek eddig is magasabb volt a bérük a táblázat szerintinél, az emelést nem automatikusan kapják meg. Ennek az összegnek a felosztásáról a szakszervezetek véleményének kikérése után a képviselő-testület dönt, de – ha igazodnak a szakszervezetek ajánlásához – csak béremelésre és az adott ágazaton belül fogják felhasználni.
A béremelés szeptember elsejétől érvényes, a megemelt összeget első alkalommal az október 3-án esedékes fizetéskor vehetik át az érintettek. Fontos tudnivaló az is, hogy minden, az alapbérből számított juttatást érint a változás, így a túlóra-, a helyettesítési, az ügyeleti munka díját és a műszak és éjszakai pótlékokat is. Az országban összesen az év utolsó három hónapjában 92 milliárd forintot költ a költségvetés a fizetésrendezésre.